Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 8921 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Schemat regulatora 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Schemat regulatora"   

adi34
 Wysłana - 13 luty 2004 10:07        | zgłoś naruszenie regulaminu

Poszukuje schematu regulatora napięcia do prostownika samochodowego . A przynajmniej tak myślę , że chodzi o napięcie . Zrobiłem prostownik do akumulatora dużej mocy (prąd na wyjściu jest około 30-35 Amper).Na trafo są odzczepy regulujące napięcie ale nawet na najmnieszym zakresie prąd i napięcie jest za duże . Zastosowałem zwykły regulator od oświetlenia ( 300 watowy ) ale ten znowu pali się przy rozkręceniu na około 1/3 mocy . Napewno jest za słaby . Po przekroczeniu progu trafo w prostowniku zaczyna buczeć i kręcąc dalej nawet skakać . Potem następuje pyk i bezpiecznik w reg.oświetlenia pali się .Tak więc musi być regulator większej mocy .
Pozdrawiam i dzięki

Mario_001
 Wysłana - 13 luty 2004 10:38      [zgłoszenie naruszenia]

Witam!
Jestem co prawda zielony w tych sprawach, ale 35A x 12V = 420W. Ale pomijając to, to wydaje mi się, że w prostownikach jest regulowany prąd ładowania, a nie napięcie. To tyle wstępu. Mam nadzieję, ze pojawi sie ktos kto sie zna na tym, i podpowie ci jak wykonać regulator.
Poozdrawiam!

Preskaler
 Wysłana - 13 luty 2004 14:14      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Jeśli masz za duży prąd nawet na najmniejszym zakresie (odczepie) to znaczy, że transformator został nawinięty nieprawidłowo. Prąd ten możesz obniżyć kilkoma sposobami. Podam najprostszy. Najłatwiej będzie wstawić żarówkę 230V/200W szeregowo z uzwojeniem pierwotnym transformatora. Możesz wstawić zwykłą oprawkę i wkręcać w nią żarówki (im żarówka będzie mniejszej mocy, tym prąd ładowania będzie mniejszy). Aby można było wykorzystać jednocześnie ładowanie dużymi prądami, zrób wyłącznik zwierający tą oprawkę.

Preskaler

Znawca -

adi34
 Wysłana - 13 luty 2004 22:24      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki ale spodziewałem się czegoś takiego . Ten schemat to bałach oczywiście . Nawet nie wiem czy tak sie oznacza tyrystor . A co do żarówki to wiem ale chciałem coś ciekawszego zrobić . Co do trafo , wiem że jest źle nawinięty .Nie chcę go przewijać tylko regulować napięcie na uzwojeniu pierwotnym .

adi34
 Wysłana - 14 luty 2004 19:04      [zgłoszenie naruszenia]

miał być schemat ale nie wszedł

Preskaler
 Wysłana - 15 luty 2004 09:02      [zgłoszenie naruszenia]

To rozwiązanie z żarówką jest prostem, pewne i bespieczne. Możesz zrobić na tyrystorze (moc reg. ok. 1Kw) najprościej poszukać ściemniacz o takiej mocy. Można także zrobić. Wzdą regulatora tyrystorowego jest emitowanie zakłóceń radiowych, możliwiść przeciążenia transformatora i skomplikawany (bardziej) i kosztowny układ.

Preskaler

Znawca -

adi34
 Wysłana - 15 luty 2004 16:28       [zgłoszenie naruszenia]

No właśnie . O taki schemat mi chodzi . Podrzuć jak możesz . A co do żarówki to masz rację . Ale ja mam trafo w obudowie i jest tam niewiele miejsca . Schemat a właściwie elementy użyte do układu bedą droższe od żarówek ale przecież cena będzie niezbyt wysoka .
Pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Schemat regulatora

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL