| Autor |
"Sprzedaż Tonsil Zeus...co kupić ? 2xZ-5500 ? 2xAltus300 ? Altus 300 + SUB ?" |
|
|
szczypek92
|
|
Wysłana - 11 lipiec 2011 11:54 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. Jestem nowy na tym forum więc z góry przepraszam za jakieś błędy i niedociągnięcia. Otóż sprzedałem Kolumny Tonsil Zeus ponieważ nie odpowiadały mi trochę w moim pokoju. Ogólnie kolumny pod dobrym wzmacniaczem estradowym na sali nie grały najgorzej ale jednak nie w moim pokoju te zabawki. Po pierwsze zdecydowanie brakowało mi uderzenia no i zejścia niskiego basu. Mam pokój około 15mk2 lecz jest w nim szafa z lustrami a reszta pokoju to praktycznie meble. Kolumny jakoś nie satysfakcjonowały mnie dźwiękiem. Zastanawiam się właśnie nad 2xAltus 300 ponieważ kolumny te schodzą niżej niż Zeusy a myślę ze przy dwóch zestawach efektywnością przegonią zeusy. Lub też Altus 300 + SUB ale jaki ? Bardzo mnie męczy również zakup dwóch zestawów z-5500 ponieważ na wszystkich forach same złe opinie, a u kolegi w pokoju (co prawda jego pokoj to tunel) te głośniczki (1 zestaw) grają lepiej niż u mnie zeusy :/ Z zeusów żeby wyciągnąc bas musiałem naprawdę wkręcić głośności, zero w nich głębi czegokolwiek. Także proszę o opinie tych propozycji co pisałem lub ewentualnie jakieś własne propozycje. Pozdrawiam.
| |
|
 |
|
|
|
Michel424
|
|
15 metrów:> a Zeusy to mini estrada. Nic dziwnego że Cię nie satysfakcjonował dźwięk, 300-setki wywalisz tak samo jak zeusy. Poprostu przerost formy nad treścią... Jeżlei jesteś takim maniakiem niskich tonów to kup jakieś 2 satelity na 16cm głośniku dobrej jakości i suba. Ja mam pokoik podobnych rozmiarów i kolumienki na 25cm basiku w zamkniętej obudowe i na dodatek dosyc małej i nic mi nie brakuje
|
|
szczypek92
|
|
Więc może jakieś propozycje ? Max do 1600zł. |
 |
|
|
|
Michel424
|
|
Szukaj cos z kody, tonsila, yamahy.
|
|
R. Horror
|
|
Jeśli wymagasz solidnego "zejścia", to Altusy Cię nie zadowolą. One są do głośnego grania z nie koniecznie głębokim basem, ale bardziej "z rytmem". Szukaj Tonsili Scherzo 350, lub Voyagerów 350 - bliźniacze konstrukcje. Przy dobrym wzmacniaczu i odpowiednim ustawieniu, okolica zadrży w posadach, a jednocześnie nie będzie to łomot, tylko dźwięk na dobrym poziomie. Niestety te kolumny nie są już produkowane, więc pozostaje szukać używanych.
Dwa komplety Z5500 raczej odpuść sobie. Jak to wszystko potem sensownie połączyć i ustawić? No i miałbyś monofoniczny bas, co wygląda jak powrót do rozwiązań sprzed ery stereo - bez sensu.
W kwestii wzmacniacza, tak jak radzi Michel424, warto rozglądać się za Yamahą. Ja proponowałbym model AX892, bardzo silna integra z energicznym brzmieniem. Niestety też już nie ma nowych, a używane chodzą po 800..900zł, ale warto.
 |
|
|
|
szczypek92
|
|
Szczerze mówiąc to myślałem o kolumnach Magnat Quantum 555 lub 655 (nie wiem czym sie roznia) i do tego PMA-1560 ewentualnie Pma-1060. Myślę że z funduszami wyciągnę na to. Co o tym myślicie ? |
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Jak wolisz. Ja nie przepadam za Denonami. W ich basie brakuje głębi - jest rytm, ale pozbawiony "zejścia", o którym tutaj mowa.
Co do Magnatów, nie wypowiadam się, aczkolwiek firma ma dość powszechną opinię przereklamowanej. Z resztą nie sądzę, żeby COKOLWIEK do użytku domowego, miało głębszy bas od Scherzo/Voyagerów 350, przynajmniej w podobnej klasie i cenie. Chyba że w grę wchodzą tylko nowe kolumny, no to inna rozmowa.
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2011-07-12 14:05:40
 |
|
|
|
szczypek92
|
|
Ale dużo ludzi na forach pisze że ustawienie kolumn voyager/scherzo to prawdziwy wyczyn :/ Już jakiś rok temu miałem kupić te kolumny ale ponoć ciężko jest z ustawieniem :/ |
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Niestety jest w tym trochę prawdy. Ta seria ma otwory niskotonowe umieszczone z tyłu, dlatego dobrze jest postawić je w odległości około 40cm od ściany i zostawić wokół nich przestrzeń. Ja zawsze ustawiam najpierw kolumny, a potem meble, więc nie ma problemu . Gorzej, jeśli trzeba odwrotnie.
Niestety, coś za coś.
 |
|
|
|
szczypek92
|
|
Niestety moj pokoj ma takie malowanie i takie meble ze jest wszystko jakby na stale do nastepnego malowania takze mozliwosci za bardzo nie mam. No ale widze ze te kolumny to jedyne wyjscie. Dziekuje za odpowiedzi. Napisze po odsluchu jak to wyszlo aczkolwiek nie bedzie to predko bo jutro wylatuje do norwegii i bede pod koniec sierpnia. Pozdrawiam. |
 |
|
|
|
maniekel
|
|
Skoro zeusy nie zadowoliły Cie "bassem" to raczej ciężko będzie...słyszałem te kolumny nie raz i nie dwa, i grają naprawdę konkretnie, jednak nie w pokoiku 15m kw... ja mam w 24m kw kolumny na 2x17cm woferku i uwierz, niż więcej nie trzeba, schodzą bardzo nisko, i nie wprawiają mebli w rezonans jak to robi sub estradowy którego już np prawie nie słychać w pokoju... Kiedyś tonsil miał w ofercie kolumny z sekcją niskotonową w band-pass, nie pamiętam nazwy, ale powinny schodzić bardzo nisko... |
 |
|