| Autor |
"Stabilizacja zasilacza 9V" |
|
|
active555
|
|
Wysłana - 6 marzec 2007 10:57 | zgłoś naruszenie regulaminu
do zasilacza 9V 1,5A zainstalowalem na koncu stabilizator L7809CV (na radiatorze) i przy pomiarze napiecia wskazuje mi wartosci okolo 8,5-8,7V. z czego wynika ta różnica? jak sprawić by jej nie bylo?
| |
|
 |
|
|
|
xnt
|
|
|
|
|
active555
|
|
o to ze spadlo z tych 9V ( o ile w ogole spadlo - byc moze moj elektroniczny miernik jest do bani i ma taka niedokladnosc pomiaru...) |
 |
|
|
|
el_bart
|
|
ja bym to widzial tak:
a) moze byc miernik do bani
b) bateria moze byc slaba (probowales na nowej?)
c) uklad moze byc walniety (moze sie kiedys przegzal, albo poprostu ma wade fabryczna)
d) dales jakies kondensatory na wejsciu i wyjsciu?
e) mierzysz pod obciazeniem czy bez?
f) z jakiego napiecia stablizujesz (stale/zmienne, jaka wartosc?)? stabilizatory maja zawsze jakas strate i typowy tani uklad do wystabilizowania 9V moze potrzebowac 10-11(v) po stronie wejsciowej.
jakis miesiac temu zmontowalem uklad na lm7809 i napiecie na wyjsciu mialem ~9.08(V).
|
|
zoltarek
|
|
Przecież napięcie doprowadzane do stabilizatora musi być wyższe, niż to które chcemy osiągnąć. Nie ma sensu podłączać stabilizatora 9V do zasilacza 9-cio voltowego. Dodatkowy stabilizator nie ma czego stabilizować, a nawet obniży napięcie bo występuje offset.
Pozdrawiam
|
|
active555
|
|
napięcie bez stabilizatora i bez obciążenia Iobc=0 mA: 13,5 V DC
Przy max obciazeniu Iobc= 1,5 A: 9 V DC
A ja dając przed wyjsciem w/w stabilizator chce zeby przy kazdym obciazeniu napiecie wynosilo 9V |
 |
|
|
|
active555
|
|
a) miernik jest ok
b) bateria jest nowa
c)układ jest nowy
d) kondensator jest bodajze na plytce ktora jest przed stabilizatorkiem
e) mierze bez obciazenia, za stabilizatorem
f) stabilizuje z napiecia stalego na stale. parametry opisalem w poscie wyzej.
nie znam sie dokladnie na elektronice, ale radze sobie lutownica i kabelkami. zatem jak ktos podpowie co mam zrobic to bede wdzieczny:) |
 |
|
|
|
el_bart
|
|
sprobuj wymienic stabilizator na inny - moze podczas lutowania przegrzales uklad i dlatego sie dziwnie sprawuje (kiedys "udalo" mi sie tak usmarzyc tranzystor...) a moze popsortu jest walniety sam od siebie?
btw: lm7809 to stabilizator 1(A) - jak mu dasz 1.5(A) to sie nei wyrobi i zaczna sie problemy/awarie...
|
|
active555
|
|
zatem jaki stabilizator powinienem kupic? |
 |
|
|
|
active555
|
|
btw. w zdecydowanej wiekszosci miejsc w necie pisza ze l7809cv to stabilizator do 1,5A. w jednym znalazlem ze jest do 1A.. czyzby reszta pisala nieprawde?
ale wazniejsze jest oczywiscie co zrobic zebym mial na wyjsciu te 9V:) |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Ważne jest też z czego to napięcie niestabilizowane bierzesz? Jeśli jest to samochodowe to tylko podejrzany jest układ lub pomyłka w montażu, jeśli z jakiegoś innego zasilacza to do tego dochodzi jeszce zbyt małe napięcie lub mała wydajność prądowa tegoż.
|