| Autor |
"Stabilizator do ładowania akumulatora" |
|
|
litwin91
|
|
Wysłana - 14 maj 2010 13:18 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, posiadam traktorek Dzik 21.Założyłem tam nowy zapłon: cewka z malucha plus akumulator.Pali bardzo ładnie, teraz nawet ssania nie używam.Problem polega na tym że nie ma ładowania.Zamiast cewki iskrowej dałem cewkę prądową taka samą jak 2 pozostałe od swiateł.Napięcie wynosi tam od 10-24V w zależności od obrotów silnika.Chciał bym zainstalować tam układ aby tymi cewkami ładować aku.Wiem ze musi być w nim ograniczenie prądowe,oraz aby prąd nie wracal do cewek.Szuałem w internecie ale nie moge znaleść odpowiedniego układu.Wszystkie są na 230v i bardziej przypominają prostownik a nie pradnice.
| |
|
 |
|
|
|
litwin91
|
|
bez obciązenia jest tam ok 33v na wolnych obrotach , z pełnym obciązeniem ok 4.5-5A spada do 3v i 4.5A |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Problem może i jest do rozwiązania ale... nie przez internet. Będzie przy tym wiele kombinowania i pomysłu na wykonanie regulatora (tzw. reglera). Ryzykować przy tym trzeba uszkodzenie akumulatora (jeśli regulator będzie niewłaściwie ustawiony i wykonany). Do tego potrzeba specjalistycznych pomiarów, których bez odpowiedniej wiedzy i przyrządów pewnie nie da się wykonać. Nie wiemy nawet jak dokładnie to wykonałeś? Przypuszczam jednak, że cały czas zapłon jest z baterii a nie tylko na sam moment rozruchu. Najważniejsze to wykonać pomiary (przy różnych obrotach) i znać jaki prąd pobierany jest z baterii. Potem trzeba pomierzyć wydajność prądnicy i zobaczyć czy jest ona w stanie (po uwzględnieniu strat) pokryć zapotrzebowanie na energię elektryczną tego silnika? Można to zrobić metodą prób i błędów ale można uszkodzić akumulator. Z jakiegoś tam doświadczenia wiem, że zwykle magnesy są w takich silnikach (prądnicy) tak słabe, że nie potrafią wytworzyć dość prądu. Może lepiej rozważyć zastosowanie prądnicy i regulatora od jakiegoś samochodu? Na szrocie można to kupić za grosze a nawet dostać za darmo. Znacznie łatwiej będzie wyregulować taki system .
|
|
|
litwin91
|
|
chciałem zastosować alternator z malucha ,rozrusznik ale problem jest gdzie go umieścić.Nie ma miejsca na wale. poczekam jeszcze troche moze trafi sie jakis silniczek od maluszka na chodzie to go wsadzę.
|
 |
|
|
|
litwin91
|
|
odświeżam temat.
Chciał bym sprubować wykonać taki regulator.Czy moze posiadacie jakies proste schematy
Cewka nie bedzie duzo pobierać pradu gorzej z silnikiem, lecz silnik jest tylko uzywany do podnoszenia i opuszczania pługu.Mogę porobić pomiary i wypisać moze ktoś mi cos doradzi.Wiem ze silnik w porywach 8A bierze.
.
|
 |
|