Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 974 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Stacja lutownicza plus zasilacz warsztatowy w jednym. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Stacja lutownicza plus zasilacz warsztatowy w jednym."   

atmeg
 Wysłana - 19 sierpień 2011 19:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Od jakiegoś czasu rozglądałem się za tanią stacją lutowniczą.Nie tak tanią jak najtańsze za 20-40 zł , choć nie mam wysokich wymagań pewne minimum musiało być spełnione,a jakie to minimum o tym póżniej .
Dlaczego w ogóle o tym pisze , zakładam ten temat ? To jedynie kaprys , jakaś zachcianka podobnie jak to że nie kupiłem fabrycznej stacji lutowniczej i zasilacza .Każdy człowiek idzie własną drogą i ja w tym przypadku . Ok .
Załanczam zdjęcie prawie ukończonego urządzenia . Dlaczego pisze prawie ukończonego ? Stacja lutownicza ukończona - zasilacz warsztatowy małej mocy też ale w tym urządzeniu zarezerwowałem przestrzeń w środku i na płycie czołowej dla dodatkowych funkcji ...o tym też póżniej napisze więcej.A więc fotka :

Podstawowe informacje:
-tania kolba lutownicza fabryczna 48wat z wmontowanym czujnikiem temperatury
-moc zasilacza lutownicy 50 wat
- układ regulatora proporcjonalny do temperatury, analogowy, z stabilizacją , reg. mocy PWM
-zakres regulacji temperatury nieznany ( po prostu nie mam termometru )bezproblemowo lutuje drobniutkie elementy zwykłą cyną
ołowiową jak i wieksze obszary cyną bezołowiową.
-możliwość dopasowania charakterystyki regulatora w szerokim zakresie poprzez zmiane wartości podzespołow , mam na myśli zakres regulacji temperatury, szybkość narastania temperatury
- brak tak zwanej histerezy ze wzgledu na zastosowany układ regulatora proporcjonalnego
- zasilacz małej mocy warsztatowy o mocy 12 wat
- +5V,+12V,-12V stabilizowane o wydajności 1A
- +17V bez stabilizacji
Na dziś to tyle reszte będe dopisywał sukcesywnie w każdym razie zamieszcze schematy , projekty płytek drukowanych , dane podstawowych podzespołów

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-19 21:09:09

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

Preskaler
 Wysłana - 20 sierpień 2011 12:11      [zgłoszenie naruszenia]

A mógł byś trochę bardziej rozszerzyć określenie - "tania"? Ile to mniej więcej kosztuje i na jakim transformatorze jest oparte? Własnej roboty czy fabryczny? A może zasilacz impulsowy?

Preskaler

Znawca -

zbys
 Wysłana - 20 sierpień 2011 17:46      [zgłoszenie naruszenia]

Z tego co widze, to sama regulacja mocy lutownicy to jest na zasilaczu impulsowym z regulowana szerokoscia impulsu (PWM = pulse-width modulation).

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

atmeg
 Wysłana - 20 sierpień 2011 20:29      [zgłoszenie naruszenia]

Odpowiadam na pierwsze zapytania , kluczową sprawą jest kolba lutownicza ....
jest to kolba "no name" otrzymując ją w przesyłce szukałem danych producenta , nie znalazłem .Prawdopodobnie produkt z dalekiegop wschodu , kopia jakiegoś firmowego wyrobu lub nawet produkcja dla firmowego producenta stacji lutowniczych lecz sprzedawana niezależnie w niskiej cenie .
Zamieszczam link do sklepu internetowego gdzie dokonałem zakupu z częścią innych elementów . [http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=29054] Podejmując decyzje o zakupie tej kolby kierowałem sie informacvjami z netu ludzi użytkujących to narzedzie .Cena bez watu 26 zł .Dodam iż ta kolba jest sprzedawana w zestawach tzn . w pełenej stacji lutowniczej w cenach około 300zł.
Moja ocena jakości tego narzędzia jest dobra .Niezła jakość wykonania , niezła ergonomia czyli wygoda trzymania w dłoni , szeroki wybór grotów , grot z jakim dostałem jest wystarczajacy , dobrze pokrywa go cyna , może nie jest idealny ale można jego jakość zaliczyć do zawodowego sprzętu,minus-gumowa nakladka zsuwa sie
...
Preskaler>Zasilacze w tym urządzeniu są tradycyjne czyli dwa trafa sieciowe
1 około 50 W do lutownicy
2 12 W do zasilacza
sama regulacja mocy doprowadzonej do lutownicy to rodzaj PWM czyli moc regulowana jest wypełnieniem (czasem) poziomu niskiego.Opisze dokładniej działanie układu jak i sposoby wyregulowania.
Prosze o wybaczenie , nie zamieszcze jeszcze dziś schematu ,schemat mam w formie elektronicznej ale projektując płytke wprowadzałem zmiany i na teraz moge przedstawić tylko wzór płytki
,schemat narysuje ręcznie i zamieszcze.
A wiec skrin z programu do projektowania z układem regulatora temperatury lutownicy.Płytka zaprojektowana jest z uwzględnieniem recznego wykonywania ścieżek na laminacie do trawienia a więc zachowałem stosowne odstepy. Hmm Ladowane załącziki lądują na początku postu , trudno już nie będe kombinował.
Mam zapytanie - czy jest możliwość zamieszczenia na forum załączników do ściągnięcia przez userów?

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-20 22:35:42

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-20 23:36:02

Preskaler
 Wysłana - 21 sierpień 2011 08:39      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki!
Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Skąd wziąłeś to nietypowe gniazdo bo lutownica wyposażona jest w taką nietypową wtyczkę z wiadomych względów i teraz jest problem. Zmienić wtyczkę czy zdobyć gdzieś gniazdo? Ale gdzie? Czyżby to było to gniazdo HAN4A z oferty tego sklepu od "Piekarza"?
P.S.
Aby można było w dość dużym rozmiarze skopiować obrazek to trzeba go umieścić najpierw na jakiejś darmowej witrynie ("Fotosik", "TinyPic" itp.) a potem obstawić skopiowanego linka od przodu - otworzyć nawias kwadratowy a w nim img zamknąć nawias a na końcu (też w nawiasach kwadratowych) /img. Ten cały zmodyfikowany link wklejasz w dowolnym miejscu i wiele razy (różne fotki) tak można robić. Nie mogę tego napisać tu tak jak się powinno wstawiać bo automatycznie wprowadzę system w błąd i odczyta on jako wklejenie obrazka ale możesz podglądnąć jakieś zdjęcie, zamieszczane na "Forum" tym sposobem, poprzez kliknięcie na żółty ołówek (symbol - "Edytuj" nad tym moim postem) i wtedy zobaczysz jak to jest zrobione. Dla przykładu daję jakąś fotkę:

Teraz nadal można pisać tekst a potem kolejne fotki wklejać.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2011-08-21 09:01:51

Preskaler

Znawca -

atmeg
 Wysłana - 21 sierpień 2011 16:37      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki Preskaler za odp. w kwesti załączników,umieściłem fotki na fotosik.pl.
Z gniazdem do oryginalnej wtyczki niema najmniejszego problemu , jest to typowe gniazdo DIN 5.
Zastosowałem takie

lecz wygodniejsze do zamontowania jest takie.

....
Zamieszczam schemat regulatora temperatury do stacji lutowniczej

Na schemacie są dwa transformatory ale w układzie zastosowałem
jeden z kilkoma uzwojeniami wtórnymi , po prostu taki posiadałem pochodzący z demontażu.
.......................
Należy dodać do tego tematu ważny komunikat. Opracowanie jest mojego autorstwa.Dotyczy to zarówno schematu ideowego jak i rysunku płytki drukowanej , cały projekt dotyczy amatorskiej stacji lutowniczej połączonej z zasilaczem warsztatowym.Do projektowania użyłem programu Diptrace w wersji demo sciągniętej z oficjalnej strony producenta oprogramowania w ramach udostępnionych przez producenta tego oprogramowania do amatorskiego wykorzystania.Publikuje ten projekt na łamach tego serwisu umożliwiając jego wykorzystanie do celów hobbystyczno/amatorskich.Zastrzegam iż wszelkie kopiowanie i wykorzystywanie tego materiału w celach zarobkowych jest zabronione.Wolno kopiować i rozpowszechniać materiał tu zamieszczony pod warunkiem wykorzystania do celów hobbystycznych oraz zamieszczenia adresu żródła materiału Sorki trzeba to wyraznie napisać
...

Zamieszczam dziś schemat zasilacza warsztatowego -
+5V stabilizowane
+12V stabilizowane
-12V stabilizowane
+17V niestabilizowane
Konstrukcyjnie zasilacz jest bardzo prosty , montaż wykonałem przestrzennie , lutując mniejsze elementy do końcówek transformatora , gniazd bananowych , przełącznika . Stabilizatory (układy 7805,7812,7912) umieściłem na małych czernionych radiatorach.Zastosowałem tak usytuowany w układzie wyłącznik aby uzyskać efekt szybkiego wyłączenia napieć , np. jeśli za podstawe włanczania zasilacza uznać włącznik w obwodzie transformatora to wówczas trzeba czekać aż kondesatory zasilacza rozładują sie , w uładzie zamieszczonym wyłączenie napięć następuje prawie natychmiast po użyciu przełącznika co ma dość spore znaczenie podczas korzystania z zasilacza warsztatowego.Mostek prostowniczy wykonałem z bezpośrednio dolutowanych do wyprowadzen transformatora diod prostowniczych , ma to na celu zaoszczędzenie miejsca w dość małej obudowie .
Moc zasilacza jest niewielka , łącznie wynosi 12WAT , wystarcza do uruchamiania układow małej mocy .Gniazda bananowe zasilacza mają rozmiar wtyku 2mm , to też ze względu tym razem na małą powierzchnie płyty czołowej urządzenia.Na zdjeciu widać leżące wtyki bananowe 2mm , mile byłem zaskoczony ich jakością , zapewniają dobry styk z gniazdami zasilacza.
Główny włącznik całości mieści się na tylnej ściance urządzenia i załancza napiecie sieciowe 220V dla regulatora lutownicy oraz zasilacza warsztatowego , nie zamieściłem go na schematach !

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-24 18:37:50

atmeg
 Wysłana - 2 wrzesień 2011 19:53       [zgłoszenie naruszenia]

Przyszedł czas na chrzest "bojowy" zasilacza .Zamieszczam fotki z
prac nad projektowaniem sterownika do wyważarki .
Na początku zawsze testuje podstawowy układ mikroprocesora /+ wyświetlacz.

Po przetestowaniu układu atmega + lcd z wykorzystaniem zasilania
+5V projektuje wzmacniacze na układach (wzmacniacz operacyjny) OP07 czyli dochodzi zasilanie +12V , -12V.Układy OP07 mają za zadanie troszke wzmocnić sygnały pomiarowe dla przetworników ADC mikroprocesora oraz co ważniejsze "ustawić" zakres wartości napięcia mierzonego doprowadzonego do przetworników mikroprocesora w granicach od 0V do +2,5V.W układzie potrzebuje dwa niezależne kanały pomiarowe ,dlatego taki układ (ehh to moje budowanie wypowiedzi )_.
Prosty zasilacz opisywany sprawuje się dobrze.Fotka.

Na wyświetlaczu widać dwa pomiary napiecia wejściowego do mikroprocesora atmega , napiecie doprowadzone do wejść mikroprocesora 1.28V , oczywiście na tym etapie prac nad układem i oprogramowaniem są to jedynie wartości odczytane z przetwornika ADC mikroprocesora.Zmiany spowodowane dryfem temperaturowym oraz innymi zmiennymi wielkościami są na poziomie 0.005 wartości wyświetlanej . Opisuje to w kontekscie pracy zasilacza oraz układu zasilania lutownicy. << to niezdrowe

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-09-03 14:59:15

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-09-03 15:00:09

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Stacja lutownicza plus zasilacz warsztatowy w jednym.

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL