Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 735 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
Stala praca traf. bez obiciazenia 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Stala praca traf. bez obiciazenia"   

fad
 Wysłana - 10 sierpień 2010 16:11        | zgłoś naruszenie regulaminu

WItam, mam pytanko czy transformator toroidalny mozna podlaczyc pod ciagle zrodlo zasilania (230V), a wylacznik (halogenow 12V) zrobic po stronie wtornej? Takie samo pytanie tyczy sie transformatora elektronicznego. Czy takie trafa nie powinny pracowac bez obiciazenia i wylacznik trzeba dac przed trafem?

zbysiu13
 Wysłana - 10 sierpień 2010 20:50       [zgłoszenie naruszenia]

Teoretycznie jest tak, że toroid bez problemu, jedynie szkoda trochę energii, jaką pobiera transformator. Elektroniczny teoretycznie powinien być do tego specjalnie konstrukcyjnie przystosowany. Ale moja praktyka jest taka: mam od kilku lat w kuchni najzwyczajniejsze, pierwsze z brzegu jakie były transformatory elektroniczne 12V. Są na stałe podłączone do sieci 230V, każdy na wyjściu ma podpięte trzy halogeny z wyłącznikami, pod szafkami kuchennymi. I nie ma najmniejszego problemu. Są przepięcia w sieci, są przepalenia halogenów... i nic . Żadnych problemów.

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Stala praca traf. bez obiciazenia

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL