| Autor |
"Statyw do aparatu cyfrowego" |
|
|
aivi88
|
|
Wysłana - 4 grudzień 2005 11:18 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Cyfrówka'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Chciałabym kupić chlopakowi prezent-statyw do apratu cyfrowego. Nie orientuje sie jednak wogole w tym temacie...Interesowalby mnie jakis niedrogi (do 60 zł) ale dobry (wysokosć po rozłożeniu do 110cm byłaby ok-nawet troche mniej tez by moglo byc. Na co zwrocic uwage przy zakupie statywu?jakie polecacie?prosze o odpowiedz
dzieki
+++++++++++++
Aivi
| |
|
 |
|
|
|
zbys
|
|
Zapomnialas podac jaki aparat chlopak posiada. Bo to moze pomoc.
A tak w ogole, to statyw po rozlozeniu powinien stac stabilnie, nie chybotac sie. Sztywnosc nog statywu wiaze sie z jego waga i te takie najlzejsze to po prostu kit. Wiele aparatow cyfrowych nie ma mozliwosci wyzwalania przy pomocy wezyka i to zwiekasza wymagania stawiane statywowi. Po prostu przy naciskaniu spustu migawki nie moze sie chwiac.
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

W swoim życiu wykonałem kilkadziesiąt tysięcy (zapewne) zdjęć i muszę przyznać, że ze statywu korzystałem sporadycznie (może kilkanaście razy?) i to tak z aparatu analogowego (m/inn.) lustrzanek jak i cyfrowego ("dobijam do 2 000 zdjęć). Zdecydowanie jednak wiele razy korzystałem ze statywu stołowego (do wykonywania reprodukcji). Wykonałem go samodzielnie ze starego powiększalnika a w zasadzie z jego części statywowej. Jest to dla mnie bardzo użyteczny "wynalazek" bo (przy braku skanera) wykorzystuję go bardzo często. Spróbuję wysłać fotki tego "urządzenia" może ktoś z nich skorzysta?
|
|
|
Preskaler
|
|

Nie wiem jak można wysłać kilka fotek, więc wysyłam w kolejnym "Poście"! Na wcześniejszym zdjęciu widoczna śruba mocyjąca aparat (najlepsza oryginalna od lampy błyskowej czy od starego futerału aparatu analogowego) a na tym - ogólny widok statywu "repro" (z powiększalnika "Krokus" 2).
|
|
|
zoltarek
|
|
Tutaj nadmienie jeszcze o jednej rzeczy. W przypadku statywu, żeby wpełni skożystać z jego zalet trzeba mieć wężyk spustowy, albo aparat z pilotem co jest w przypadku cyfraka bardziej prawdopodobne, ewentualnie kożytsać z timera, który pozwala na opóźnienie w dokonywaniu zdjęć. Chodzi o to, że jak naciskami spust migawki to zatrzesiemy wszystkim, w przpadku wężyka lub pilota ten problem jest wyeliminowany, a w przypadku timera drgania zdążą wygasnąć.
Pozdrawiam