Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1385 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Sterowanie pieca CO niskim napieciem 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Sterowanie pieca CO niskim napieciem"   

Laik1965
 Wysłana - 8 styczeń 2007 22:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Uprzejmie prosze o pomoc!
Mam w piwnicy piec CO olejowy i pompe cyrkulacyjna - 220V
Mam poprowadzony z piwnicy wolny kabel do sieci kompuerowej. Chcialbym przeniesc termostat na strych i korzystajac z posiadanego kabla sterowac piecem. Wydaje mi sie ze konieczny jest przekaznik i stworzenie obwodu sterujacego niskiego napiecia.
1. Czy ktos moze mi doradzic jaki przekaznik bylby tu przydatny, jaki mniej wiecej moze byc jego koszt i gdzie go najlepiej kupic
2. Jak rozwiazać zasilanie do obwodu niskiego napiecia
3. Spotykam sie z terminem przekaznik i stycznik. Czy przy okazji móglbym prosic o wyjasnienie czym sie one roznia, zwlaszcza w aspekcie mojego pytania.

Dziekuje z góry za rady i sugestie

Laik

zbys
 Wysłana - 8 styczeń 2007 23:17       [zgłoszenie naruszenia]

Nic nie piszesz, jaki posiadasz obecnie termostat. Termostaty w wiekszosci przypadkow pracuja na niskim napieciu (zwykle 24V zmiennego) i wszelkie zasilacze i przekazniki znajduja sie w piecu. I po prostu wystarczy "przedluzyc" kable dochodzace do termostatu. po prostu odpinasz kabe od niego (zapisawszy, gdzie idzie jaki kolor). Dolaczasz je do wolnego kabla sieciowego (jezeli ma inne kolory, to zapisujesz co z czym laczysz). Idziesz z termostatem na strych i tam podlaczasz go do odpowiednich zyl kabla sieciowego.

Oczywiscie wszystko to robisz przy odlaczonym zasilaniu pieca, nie tyle, zeby moglo Cie porazic, ile zeby ewentualnym zwarciem nie uszkodzic obwodow pieca.

Stycznik to rodzaj przekaznika, zwykle duzej mocy, o stykach zwiernych. Najczesciej ma uzwojenie cewki przystosowane do zasilania pradem zmiennym o napieciu sieciowym i 3 pary stykow, tak aby zalaczac obwody trojfazowe. Styki maja wytrzymalosc kilkunastu, czy kilkudziesieciu amperow i napiecie pracy co najmniej 380V zmiennego.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sterowanie pieca CO niskim napieciem

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL