Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1661 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Sterownik pod RS232 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Sterownik pod RS232"   

wanter
 Wysłana - 3 wrzesień 2006 18:44        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Potrzebuję porady specjalisty. Otóż chciałbym stworzyć sterownik sterowany w czasie rzeczywistym (czyli nie programowany) z portu rs232. Sterownik ten miałby otwierać bądź zamykać dane obwody. Problemem jest sprzęt, a nie oprogramowanie bo takowe sam bym napisał. Acha nie wchodzi w grę sterownik PLC gdyż na taki mnie nie stać. Pozdrawiam i z góry dzięki.

w@nTeR

el_bart
 Wysłana - 4 wrzesień 2006 17:25      [zgłoszenie naruszenia]

specjalista to ze mnie zaden, ale pozwole sobie zabrac glos. :)

nie jestem pewien, czy Cie dobrze rozumiem, ale chyba chodzi Ci o cos takiego:

program_na_pc->sterownik->jakies_urzadzenia

oprogramowanie jeche "bys sobei napisal", to po stronie PC'a rozumiem?

jezeli wszystko jest tak jak pisze, to chyba najprosciej bedzie Ci wykorzystac mikrokontroler z wbudowanym portem rs232 (z prawdopodobienstwem ~1 bedziesz potrzebowal przejsc z napiec rs232 (+-12V) na ttl (+5V)). jezeli urzadzen bedzie malo (<8) przekazniqw pod kontrola, to w zasadzie jestes w domu, bo praktycznie zerowym nakladem pracy masz prosty jak drut sterownik pobierajacy 1 bajt z rs232 i wystawiajacy go od razu na port, pod ktory sa podpiete przekazniki (jak zrealizowac takie podpiecie bylo juz opisywane na forum).
program do uC bedzie mial moze z 5-10 linijek w asemblerze. :) jedyna kwestia "do ugryzienia" bedzie tu uruchamianie uC - podczas uruchamiania wszystkie wyprowadzenia sa w jakims stanie (np: wysokim) i dopiero po chwili program zaczyna dzialac, wiec w zbyt trywialnej implementacji podczas wlaczania uC wszsytkie uzadzenia moglby sie zalaczac na chwile. ale i to mozna latwo ominac - trzeba tylko ustalic z jakim uC bedziemy pracowac. :)

to chyba na tyle - daj znac, jakbys mial jakis konkretne pytania, to bedziemy myslec. :)

Zmieniony przez - el_bart w dniu 2006-09-04 17:27:52

[baszerr.org]

wanter
 Wysłana - 4 wrzesień 2006 17:48       [zgłoszenie naruszenia]

Witam. Wlasnie o cos takiego mi chodzi. Przejde sie do jakiegos sklepu z czesciami tego typu, jeszcze tam popytam jaki uklad dokladnie mi poleca. Pozdrawiam i dzieki za info.

w@nTeR

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sterownik pod RS232

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL