Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1295 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Sterownik wyświetlacza dynamicznego 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Sterownik wyświetlacza dynamicznego"   

e-lite
 Wysłana - 26 luty 2003 20:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

No właśnie.. wie ktoś z Was coś na ten temat? Z góry dzienks za odpowiedzi o ile się pojawią

Ss
 Wysłana - 16 marzec 2003 11:39      [zgłoszenie naruszenia]

Chodzi ci o coś takiego? Np. zegar/wyświetlacz wykonany jako obracająca się tarcza? Było kiedyś o tym w jakimś pisemku. Ogólnie konstrukcja wygląda tak jak na obrazku. Pod spodem jest jeszcze jakiś transoptor do synchronizacji wyświetlania z obrotami silnika. konstrukcja takiego wyświetlacza jest dość prosta, trzeba się tylko mocno napracować nad mechaniką bo to jest najważniejsza część. Jeśli zrobisz coś takiego jak na rysunku to musisz też dobrze to wywarzyć. Proponowałbym zastąpienie prostokątnej płytki jakąś okrągłą, nie powinno być wtedy problemu że będzie się kolebotać. Silnik polecam od jakiegoś magnetofonu bo są ciche i płynnie chodzą. Tyle narazie ci powinno wystarczeć

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

aldus
 Wysłana - 12 grudzień 2003 10:53      [zgłoszenie naruszenia]

Witam
A nie chodzi tu przypadkiem o dynamiczne wyświetlanie na 7-segmentowym wyświetlaczu LED? Wiadomo, że LED pobiera stosunkowo duży prąd i np. wyświetlenie cyfry 8 to pobór ok. 100 mA. Budowałem kiedyś urządzenie wyposażone w 24 wyświetlacze (3 x po 8) pracujące statycznie. Ponieważ musiałem całość zmieścić w niewielkiej obudowie wyniknął problem zasilacza, konkretnie rozmiarów transformatora i elektrolitów. Okazało się, że trzeba przeprojektować układ by wyświetlanie było dynamiczne.
Wracając do przykładu cyfry 8: możana rozświetlić jednocześnie wszystkie segmenty lub rozświetlać je kolejno impulsami prostokątnymi z taką częstotliwością, by dzięki bezwładności oka powstało wrażenie jednoczesnego świecenia wszystkich segmentów. Ponieważ moc pobierana z zasilacza jest odwrotnie proporcjonalna do współczynnika wypełnienia impulsu można ją zmniejszyć do ok. 25% wielkości wymaganej przy pracy statycznej.
Rozpisałem się, ochoć może wcale nie o to chodziło, ale co tam...
Pozdrawiam, Aldus

e-lite
 Wysłana - 12 grudzień 2003 11:20       [zgłoszenie naruszenia]

To już nie aktualne. Miałem taką pracę dyplomową.. skomplikowane to było ale jakoś poszło :)

Talk what u think.. but think what u talk..

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sterownik wyświetlacza dynamicznego

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL