Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 10430 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Stroboskop 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Stroboskop"   

jopper
 Wysłana - 8 grudzień 2003 10:41        | zgłoś naruszenie regulaminu

ma ktoś może schemat stroboskopu na lampach od aparatu fotrgraficznego (tych małych)?

Preskaler
 Wysłana - 8 grudzień 2003 17:42      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi z tym stroboskopem? Opisz dokładnie cały problem to może uda się coś wymyślić. Ze zdobyćiem schematu mogą być trudności.
Pozdrawiam!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-12-08 17:45:17

Znawca -

jopper
 Wysłana - 9 grudzień 2003 10:22      [zgłoszenie naruszenia]

Chodzi mi o to jak by można zbudować taki stroboskop i zasilać go napięciem 12V. Chciałbym połączyć dwie lampy. Mogło by być kilka sposobów wyzwalania np.: aby uzyć go do ustawienia zapłonu. Ale nie tylko. Można by go umieścić w dwóch przeciwległych rogach u sufitu, tak aby naprzemiennie mrugały np: 4razy jedna, 4 razy druga, itd.

Zmieniony przez - jopper w dniu 2003-12-09 10:28:09

Preskaler
 Wysłana - 11 grudzień 2003 17:36      [zgłoszenie naruszenia]

Można zrobić wszystko tylko z 12V potrzebna jest przetwornica i to w zależności od siły błysku i częstotliwości tych błysków, układ będzie musiał mieć dopasowaną moc. Podaj wszystkie parametry to postaram się pomóc. Tylko od nadchodzącej niedzieli będę "wyjechany" na ok 2 tygodnie.
Pozdrawiam!

Preskaler

Znawca -

jopper
 Wysłana - 15 grudzień 2003 10:57      [zgłoszenie naruszenia]

To na jakiej zasadzie błyska lampa w aparacie foto. Przecież tam są tylko 2 paluszki?

sir Iwan
 Wysłana - 16 grudzień 2003 23:22      [zgłoszenie naruszenia]

...ale jest przetwornica napięcia, z 3V na 300V-500V. Ładunek "wysokiego" napięcia gromadzony jest w kondensatorze i bezpośrednio podłączony jest do palnika xenonowego inaczej tyratronu (nie popieprzyłem nazwy?). Kiedy zachodzi potrzeba wyzwolenia błysku, do trzeciej elektrody (siatki, która jest metalizacją na zewnątrz szklanej rurki palnika) przykładany jest ostry impuls sterujący (kilka volt tzw. napięcie zapłonu). Pojemność kondziorka, zwykle 47-100uF wyznacza czas trwania błysku ...i abarot, po błysku, przetwornica napięcia ładuje kondziorek, który.....
Są jeszcze palniki dwuelektrodowe, "błysną" jak przekroczysz napięcie krytyczne coś ok. 200V. Stosuje się je w "IdiotenKamerach" za 100zł lub na dyskotekach, bo tanie. Idealnym palnikiem był Ruski IFK-120 czy IFK-180, ale teraz nie wiem czy go gdzieś kupisz bo dostępny był w czasach ZaMordyzmu PRL-U.

jopper
 Wysłana - 5 styczeń 2004 12:44      [zgłoszenie naruszenia]

A mógłbyś podać schemat połączenia lampy w aparacie z przetwornica, przyciskiem wyzwalającym itp.?

camey
 Wysłana - 26 grudzień 2004 23:36      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć mam lampe do aparatu fotograficznego która jest zasilana bezpośrenio z sieci 220V ale jest problem ponieważ ona się długo ładuje czy można przyśpieszyć jej czas ładowania żeby działała na zasadzie stroboskopu proszę o odpowiedz dzieki z góry.

zbys
 Wysłana - 27 grudzień 2004 04:20      [zgłoszenie naruszenia]

Problem polega na tym, ze lampa blyskowa posiada duza energie blysku i stosownie do tego odpowiednio duzy kondenasator elektrolityczny, rzedu 300 - 400uF. Powinienes zdemontowc orginalny i zainstalowac inny rzedu 4,7 - 10uF. Wtedy bedzie sie ladowac szybciej, a co najwazniejsze nie wykonczysz palnika lampy.
Gdybys jej zapodal kilka blyskow na sekunde z pelna energia, to pewnie by bardzo szybko padla. Zauwaz jak male sa kondensatory na schemacie w linku, ktory podales na rownoleglym temacie.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

camey
 Wysłana - 29 grudzień 2004 22:07      [zgłoszenie naruszenia]

siemasz ty mozesz podac mi dokładny symbol tego kndensatora bo jestem poczatkujacym elektronikiem tam jest taki duzy a ty podałes mi cos takiego 4,7 - 10uF jak mozesz to podaj dokładny zebym mógł isc do sklepu i podac symbol.Dzieki z góry narazika.

zbys
 Wysłana - 29 grudzień 2004 22:17      [zgłoszenie naruszenia]

Powiedz mi co pisze na tym duzym. Powinno byc cos w rodzaju:
300uF / 330V
lub podobne.
Napisz wszystko co tam masz jak masz watpliwosci.

Chodzi mi mianowicie na jakie napiecie jest orginalny kondensator.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Stroboskop

Strony: 1 2 3

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL