Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2137 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Sub na głośniku JBL GTO 1202D - jak ustawić optymalnie w pokoju? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Sub na głośniku JBL GTO 1202D - jak ustawić optymalnie w pokoju?"   

Miedzik
 Wysłana - 8 marzec 2007 21:00        | zgłoś naruszenie regulaminu

Albowiem mam juz od jakiegos czasu jbl gto 1202d, mam do niego zwrotnice, którą zlozyl mi koles, ktory naprawia glosniki itd w komisie. Mam jednakze taki problem, bo glosnik ma grac mi w domu i probowalem juz wielu roznych projektow kolumn - z roznego materialu, rozna objetosc od 40l-120, br , zamkniete, wyglusznone i nie, projekty zwyczajne i takie z siecią kanalów wewnątrz. Dzis skonczylem robic kolejny projekt i sie wkurzylem i musze sie zapytac o to jakiegos speca z forum. Chodzi o to ze jakiej nie zrobie kolumny to efekt jest bardzo podobny, bardzo jak Chole**a , Róznica w graniu minimalusienka :P O co kurde chodzi, I teraz tak - nie chodzi o to ze wychodza suby slabe(nie sa najgorsze bo to narazie najlepszy glosnik jaki mialem, dotychczas jechalem na alphardach), ale dziwi mnie to ze jest taka mala roznica, a co jest w tym wszyskim najgorsze to to ze glosnik gra tylko w kilku rejonach pokoju( dam projekt mojego pokoju ktory narysowalem w paincie na szybko, i zanacze na czerwono rejony gdzie slychac bas, w innych miejscach nie slychac wogole basu tylko tupot regipsów). I to mnie najbardziej nie zadowala i ponadto czuje ze z glosnika mozna wyciagnac duzo lepszy efekt i dlatego probowalem na prozno roznych projektow. Koledzy, czego to jest wina ? glosnik taki i juz? czy wzmacniacza?(nie jest za dobry - sony f210 super legato linear)? czy pokoju? Prosze odpiszcie, acha jesli wasze odpowiedzi uswiadomią mi ze nalezy zmineic glosnik to prosze powedzcie jaki najlepszy glosnik do mojego pokoju kupic tak do ok 400zl i jaka kolumne zrobic , albo jaka kolumne zrobic do mojego 1202d? myslalem tez zeby sprzedac ten i kupic jbl gto 1502d o 8cm wieksza srednica- moze to cos da? dobra ten pomysl z zaznaczaniem obszarow gdzie slychac bas odpada :P ale powiem tam, najmocnij gra przy scianie miedzy drzwiami a kominem - tu az lupie, dobrze gra kolo komutera, i nad lózkiem pod sufitem, na srodku totalnie nic , przy szafie tez gó*no przy podlodze tez nic, przestawainie komumien po pokoju nic nie zmienia, czy moze ma wplyw ta ukosna sciana? Jestem ciekaw czy mnie zrozumiecie a za wszelkie odp dziekuje z góry, pozrdawiam

Miedzik
 Wysłana - 8 marzec 2007 21:13      [zgłoszenie naruszenia]

PS: nie potrafie poslugiwac sie tymi programami do liczenia parametrów obudowy ;/

zbys
 Wysłana - 9 marzec 2007 00:22      [zgłoszenie naruszenia]

Nie rozumiem dwoch rzeczy:
1.Czy te glosniki sa roznych rozmiarow, czy tylko tak Ci wyszlo? Jezeli sa takie same, to tylko napisz i jest OK.
2.Z rysunku widze, Ze kolumny ustawiles jakos tak niesymetrycznie. Czy chcialbys tak je miec?

Z opisu wynika, ze zmiany konstrukcji kolumn niewiele pomagaja - czyli problem lezy w konfiguracji pokoju. Musisz poeksperymentowac jeszcze z innym ustawieniem w pokoju. I sprobuj, tak na chwile, zamienic polaryzacje jednej z kolumn, jaki przyniesie to efekt dla basu. Bo gdyby sie polepszylo, to moglbyc odwrocic polaryzacje basowego w kolumnie, tak aby srednio- i wysokotonowe mialy nieodwrocona.

Po prostu masz pokoj mocno nieprzyjazny dla audiofila. I moze powiedz, gdzie chcialbyc miec maksimum basu.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-03-09 00:24:21

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

Rafacker
^_^
 Wysłana - 9 marzec 2007 15:11      [zgłoszenie naruszenia]

Nie widzę na rysunku drugiej kolumny gdzie stoi ?
To że w roznych miejscach roznie slychac to nic dziwnego tak to juz poprostu jest, kazdy zapewne mial z tym doczynienia w mniejszym lub wiekszym stopniu.
Ze swoimi kolumnami mialem taki sam przypadek ze przy wygodnym dla pokoju ustawiueniu w ogole nie graly totalna kicha ale jak ustawilem je rownolegle do innej sciany to nie do poznania.
Nie rozumiem 2ch rzeczy:
Jakie masz kolumny ? dokladny opis
Jakiego masz suba, jaka obudowę ma teraz ? - jak masz to wszystko podłączone.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

Miedzik
 Wysłana - 12 marzec 2007 12:45      [zgłoszenie naruszenia]

system 2+1 ale nie chodzi o sporan ktory ejst w porzadku, druga kolumna stoi roznie w zaleznosci gdzie sobie siedze, mam suba jbl gto 1202d w obudowie br 70 l obecnie , tylko to mnie dziwi ze zmiana objetosci kolumn nic nie zmienia

Rafacker
^_^
 Wysłana - 12 marzec 2007 17:05      [zgłoszenie naruszenia]

Jakie glosniki masz w kolumnach, czym są zasilane?

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

R. Horror
 Wysłana - 18 marzec 2007 15:36       [zgłoszenie naruszenia]

Tytuł tematu poprawiono - tytuł powinien skrótowo opisywać problem poruszany w temacie.

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sub na głośniku JBL GTO 1202D - jak ustawić optymalnie w pokoju?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL