Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3110 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Sumowanie dwóch sygnałów stereo (filtr) 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Sumowanie dwóch sygnałów stereo (filtr)"   

Mudziej
 Wysłana - 1 sierpień 2004 15:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jakim sposobem mógłbym zsumować dwa sygnały audio stereo do odbiornika?

(Mam taką sytuację. Dwa komputery do jednego zestawu głośnikowego ze wzmacniaczem sub + 2 saltelity. Gdy zastosowałem prosty rozgałeźnik jack stero do zsumowania, to po włączeniu dwóch kompterów, nie dość że moc sygnału spadła (ciszej grają-trzeba podkręcać potencjometry na kompach i wzmacnaczu głośników), to jeszce w przypadku włączonych tylko głośników, bez puszczania czegokolwiek, słychać delikatne buczenie. Po wyłączeniu jednego z komputerów sygnał z powrotem jest mocny, nie brzęczy i trzeba z powrotem ściszyć).

Przypuszczam, że rozwiązaniem tego problemu jest jakiś układ przepuszcajacy w jednym kierunku (filtrujący), ale szukajac tego nigdzie w necie nie znalazłem. Wolałbym to kupić, szczególnie, że nie jestem mocny w elektronice, ale jak będzie schemat prosty, to sobię poradzę.

Już z góry dziękuję za wyjaśnienie problemu i oczekiwane porady.

Pozdrawiam wszyskich

Mudziej
<początkujący>

wolo
 Wysłana - 2 sierpień 2004 00:23      [zgłoszenie naruszenia]

mam ten sam problem, juz kiedys o nim pisalem i pytalem wielu osob, do dzis nikt mi nie pomogl, moze dlatego, ze najczesciej nikt nie mogl zrozumiec problemu :) bo ja tlumaczyc nie umiem hehe ;) jak znajdziesz rozwiazanie to daj znac dzieki z gory

mejk lof, not łor !

Preskaler
 Wysłana - 2 sierpień 2004 13:33      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Do sumowania sygnałów używa się urządzenia zwanego mikserem. Działa on na tej zasadzie, że ma kilka niezależnych wejść (często także z oddzielną, na każdy kanał, regulacją barwy tonu). Zwykle każdy z kanałów posiada niezależny wzmacniacz (napięciowy) aby uniknąć kłopotów ze zminiejszaniem się amplitudy sygnału po włączeniu kilku sygnałów. Wyjście takiego miksera podłącza się do wzmacniacza. Często wzmacniacze mają wbudowany taki mikser i można wtedy bez problemu podłączać kilka sygnałów z możliwością (lub nie) regulacji ich wzajemnych poziomów oraz sumy. Można także zrobić taki najprostszy mikser na samych rezystorach i potencjometrach, jednak wtedy stracimy nieco z amplitudy sygnału. Nie mogę podać dokładnego schematu takiego miksera bo zależeć to będzie od czułości i rezystancji wejściowej wzmacniacza.

Preskaler

Specjalista -

Preskaler
 Wysłana - 2 sierpień 2004 13:41      [zgłoszenie naruszenia]

W praktyce przy doborze rezystorów do wartości potencjometrów (np. 10:1) zmaleje dość znacznie amplituda sygnału ale także będzie mały wpływ regulacji jednego kanału na pozostałe. Trzeba poprostu tak pokombinować aby "był wilk syty i owca cała". Jeśli taka sztuka się nie uda to trzeba zastosować (aktywny mikser) wzmacniacz.

Preskaler

Specjalista -

Mudziej
 Wysłana - 2 sierpień 2004 13:59      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki. Chyba przyszedł czas na zabawę Spróbujemy.

Dzięki za pomoc, odpiszę jak poszlo.

Pozdrawiam wszyskich

Mudziej
<początkujący>

teodot
 Wysłana - 3 sierpień 2004 00:31      [zgłoszenie naruszenia]

Kiedyś też coś takiego zrobiłem. Próbowałem podłączyć tuner do głośników komputerowych bez odłączania komputera. Jednoczesne podłączenie tunera i komputera za pomocą takiego, jak tu opisano rozgałęziacza, dało efekt, którego nie dało się po prostu słuchać. Szum , buczenie... Po prostu to ustrojstwo służy do czegoś zupełnie odwrotnego. Służy do tego, by sygnał z jednego źródła przekazać na dwa odbiorniki. Niezbyt to przydatne ale można sobie wyobrazić zastosowanie - na przykład jednoczesne podłączenie komputera do własnych głośników komputerowch (aktywnych) i wzmacniacza stereo bąź amplitunera kina domowego. Aby można było słuchac tak i siak, bez przekładania kabelków z tyłu obudowy.

Ale po tym spróbowałem zrobić coś, o czym nikt tu nie wspomniał i to mnie dziwi. Podłączyłem tuner do wejścia liniowego karty dźwiękowej. To jest rozwiązanie teoretycznie prawidłowe i powinno dać właśnie taki efekt, o który tu chodzi. Czyli jednoczesne podanie sygnału na głośniki u mnie z komputera i tunera, a w przypadku o którym mowa w tym wątku z obu komputerów. Ewentualne problemy z nierówną głośnościa należy rozwiązać otwierając jej regulację i za pomocą suwaczków ustawić jak należy. To teoretycznie, choć takie rozwiązanie stosuje się też w przypadku wbudowanych tunerów radiowych w komputerach. W praktyce nie zawsze to wychodzi jak należy, bo wejście liniowe nie pozbawione jest szumów pochodzących z wnętrza komputera. Tak w każdym razie było u mnie. Moja karta muzyczna to tania karta stereo Forte Media FM 801 (PCI). Być może twoja jest lepsza i efekt będzie dobry. Spróbuj, to nic nie kosztuje. I nie ma się co zepsuć.

A co do "trójnika" którego bezskutecznie szukaleś w necie, to takie coś widziałem w Media Markt. To było rozwiązanie dla kabli z koncówkami chinch ale służyło właśnie temu. Składało sie toto z dwóch kabelków połączonyc*****ednego końca i zakończonych w sumie trzema chinchami. Dwoma, które podłączało sie do źrodła i jednym, z ktorego zsumowany sygnał szedł do odbiornika. Aby uzyskać sugnał stereo trzeba było dwóch takich ustrojstw. A w Twoim wypadku jeszcze parę przejściówek chinch-mini jack. W sumie całkiem sporo by wyszło ale cel też byłby osiągnięty.

Zadawanie pytań nie jest rzeczą rozsądną...

teodot
 Wysłana - 3 sierpień 2004 00:47      [zgłoszenie naruszenia]

W ostatnim akapicie coś się porobiło i wpiszę go jeszcze raz:

A co do "trójnika" którego bezskutecznie szukałeś w necie, to takie coś widziałem w Media Markt. To było rozwiązanie dla kabli z końcówkami chinch ale służyło właśnie temu. Składało się toto z dwóch kabelków połączonyc*****ednego końca i zakończonych w sumie trzema chinchami. Dwoma, które podłączało się do źrodeł i jednym, z którego zsumowany sygnał szedł do odbiornika. Aby uzyskać sugnał stereo trzeba było dwóch takich ustrojstw. A w Twoim wypadku jeszcze parę przejściówek chinch-mini jack. W sumie całkiem sporo by wyszło ale cel też byłby osiągnięty.

Jestem przyzwyczajony do używania lewego altu do uzyskiwania polskich znaków. W Wordzie to możliwe ale w innych programach nie. Czy wprowadzeni tego ułatwienia dla sporej przecież grupy ludzi też z tego korzystających nie byłoby na forum możliwe?

teodot
 Wysłana - 3 sierpień 2004 00:56      [zgłoszenie naruszenia]

Skąd te gwiazdki? I to na dole też mi obcięło, choć było mniej niż 120 znaków w linii. No ale pewnie to ja wszystko pomieszałem i jakiś klawisz wcisnąłem. A tak w ogóle to pora iść spać.

wolo
 Wysłana - 3 sierpień 2004 01:37      [zgłoszenie naruszenia]

gwiazdki wynikły stąd, że napisałeś "połączonyCH _ U _ JEdnego końca", a ten przypadkowy zbitek liter w rezultacie zostal potraktowany jako wulgaryzm

Zmieniony przez - wolo w dniu 2004-08-03 01:38:51

mejk lof, not łor !

Preskaler
 Wysłana - 3 sierpień 2004 08:45      [zgłoszenie naruszenia]

Brawo "Wolo"! Masz soga za dedukcję!
Wracając jednak do tematu, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że współpraca różnych urządzeń (a szczególnie komputera) wprowadzać może zakłócenia z powodu niejednakowych mas w tych urządzeniach. Masy powinny być na tym samym potencjale jednak konstruktorzy przyjmują różne rozwiązania i to powoduje czasem występowanie różnych potencjałów pomiędzy poszczególnymi masami. Wielokrotnie zdarzało mi się w praktyce odczuć te różnice, dosłownie, na własnej skórze. Czasem pomaga odwrócenie wtyczki sieciowej w jednym z urządzeń. Poza tym cały ten mieszacz sygnałów powinien być starannie ekranowany i połączenia kablowe też wykonane kablem w ekranie. Poza tym wszystkim dochodzić mogą także zakłócenia z komputera jako urządzenia pracującego w systemie impulsowym i w dodatku z dość dużymi mocami (zasilacz). Powoduje to promieniowanie radiowe zakłócające wszystkie odbiorniki i wzmacniacze o dużej czułości.

Preskaler

Specjalista -

wolo
 Wysłana - 4 sierpień 2004 11:57       [zgłoszenie naruszenia]

wielkie dzieki :)

mejk lof, not łor !

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sumowanie dwóch sygnałów stereo (filtr)

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL