Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 502 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Sygnał dvb-t z Suchej Góry 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Sygnał dvb-t z Suchej Góry"   

robit
 Wysłana - 21 styczeń 2012 23:27        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jestem mieszkańcem gminy Nozdrzec, z odbiorem sygnału analogowego na terenie gminy od lat był problem, myślałem że to się zmieni po przejściu na sygnał cyfrowy ale jak się okazuje na dzień dzisiejszy nie ma szans żeby w ogóle złapać jakiś sygnał cyfrowy. Pozostaje dalej "śnieżny"z odbiciami obraz analogowy. Co zrobić aby odbierać dvb-t. Może ktoś wie kiedy wzmocnią sygnał nadawania z RTCN na Suchej Górze?

Preskaler
 Wysłana - 23 styczeń 2012 10:01      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t]
To jest link, z którego powinieneś się dowiedzieć o pewnych sprawach, o które pytasz. Nie wszystko jednak będzie jasne bo jak spojrzysz na mapkę (Etap 1 MUX 1) to chociaż Twoja miejscowość niby powinna być w jego zasięgu to przy bliższym przyjrzeniu się mapce, zauważysz białe przerwy w zielonym zasięgu. To są górki i dlatego może nie być łatwo odebrać te programy. Może pomyślisz o satelitarnym odbiorze?

Preskaler

Specjalista -

robit
 Wysłana - 23 styczeń 2012 10:42      [zgłoszenie naruszenia]

Ta mapka na niewiele oddaje obraz z rzeczywistością, chodzi oto że teren jest pagórkowaty i to jest główny problem. Z tv sat. korzystam ale nie zadowala mnie w pełni oferta kanałów, a najbardziej chodzi mi o program regionalny TVP3, dlatego pytam może ktoś wie kiedy wzmocnią sygnał może to rozwiąże problem?

Preskaler
 Wysłana - 23 styczeń 2012 10:50      [zgłoszenie naruszenia]

No tak, "Regionalnej" nie odbierzesz z satelity. Teoretyczne, wg. prognoz, powinno to nastąpić do września br. Wtedy będzie pokrycie 95% odbiorców ale w górach może się okazać, że Ty znajdziesz się w tych pozostałych 5-ciu. Cóż mogę doradzić? Może spróbuj antenę wyżej ustawić? Może jakąś bardziej kierunkową i z odbicia? Nie napisałeś nic o tej, na której robisz teraz próby.

Preskaler

Specjalista -

robit
 Wysłana - 23 styczeń 2012 13:18      [zgłoszenie naruszenia]

Próby robiłem na antenie szerokopasmowej tzw.siatce ze wzmacniaczem, a teraz w ostatni weekend na UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit ze wzmacniaczem LNA-177 z tego co wyczytałem jest to antena silnie kierunkowa zalecana na "suchą górę" do tego nabyłem 20m nowego kabla koncentrycznego 75 Om TRISET-113 1,13/4,8/6,8 i tuner Cabletech urz 0090 koszt całości 300zł a sygnał cyfrowy 0%,natomiast na tej antenie poprawił się odbiór analogowy TVP2 prawie dobrze a TVP1 trochę gorzej ale w sumie idzie coś oglądnąć.

Preskaler
 Wysłana - 24 styczeń 2012 06:33      [zgłoszenie naruszenia]

To w zasadzie zrobiłeś wszystko co jest możliwe! Przypuszczam też, że jeśli kupiłeś 20m kabla to i maszt masz dość wysoki. Można jeszcze spróbować powoli obracać tą anteną i spróbować złapać inne sygnały (Rzeszów, Łańcut) bo czasem ukształtowanie terenu może stworzyć lepsze warunki i możliwość odbioru z innych kierunków. Tak w ogóle to ja widzę (choć mieszkam w Krośnie) że sygnał z SG jest znacznie słabszy jak był dawniej podczas emisji testowej. Mam nadzieję, że w maju lub do października (wg. harmonogramu) moc nadajnika zwiększy się.

Preskaler

Specjalista -

robit
 Wysłana - 24 styczeń 2012 10:14      [zgłoszenie naruszenia]

Próbowałem tak jak mówisz i tylko chyba Kielce łapie ale tylko analogowy. Jednak najbardziej dziwi mnie fakt,że na terenach płaskich jak Warszawa i inne podobne okolice moc nadajników to 100kw a teren górzysty taki jak podkarpacie to 18 i 10kw,panowie to jakiaś kpiny a może jednak polska"C".

Preskaler
 Wysłana - 7 luty 2012 11:37       [zgłoszenie naruszenia]

Podają na paskach informacyjnych, że (chyba?) od 11.02 br trzeba będzie przeinstalowywać odbiorniki na kanał 32. Może już będzie z dużą mocą?

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sygnał dvb-t z Suchej Góry

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL