Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1767 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Szkoła techniczna - kierunek 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Szkoła techniczna - kierunek"   

balkos
 Wysłana - 17 listopad 2007 15:16        | zgłoś naruszenie regulaminu

Technik elektronik, informatyk czy mechatronik?

Który kierunek było by najrozsądniej wybrać i dlaczego? Który by przygotował lepiej do studiów na kierunku automatyka i robotyka? Po którym z tych ciekawych kierunków nie będzie problemu ze znalezieniem pracy? Dodam, że są to kierunki w szanujących się szkołach, posiadające odpowiednie warunki do nauki tych zawodów.

Misiek61
 Wysłana - 17 listopad 2007 16:58      [zgłoszenie naruszenia]

czesc, pamietaj o tym ze studia na ktore chcesz isc nie opieraja sie tylko na wiedzy elektronicznej informatycznej , te studia opieraja sie glownie na matematyce, fizyce, wez sie za te przedmioty w technikum( dosc ze teraz wam jeszcze zakres materialu zmniejszyli jesli chodzi o wymagania), bo na studiach cisna bardzo , wiem to po sobie, teraz zaluje ze nie wybiegalem poza material z matematyki, brakuje troche czasu na inne rzeczy ale mozna spokojnie wyciagnac. Praca? mysle ze jak ktos jest dobry z ktorejs dziedziny ktore podales to nie bedzie mial problemu ze znalezieniem pracy. a ta robotyka gdzie? wroclaw, krakow?

Zmieniony przez - Misiek61 w dniu 2007-11-17 17:00:02

balkos
 Wysłana - 17 listopad 2007 18:13      [zgłoszenie naruszenia]

Wybrałem kierunek informatyka i nie wiem czy nie było by lepszym rozwiązaniem przenieść się na elektronikę(dopiero pierwszy semestr to przedmiot zawodowy powinienem dać rade nadrobić) czy przenieść się do LO o kier. mat-fiz. Żałuje, że napaliłem się koniecznie na informatykę i porządnie nie przemyślałem mojego wyboru... Dobre LO czy technikum lepiej przygotowało by do tych studiów?

Ta robotyka jest w Szczecinie.

xnt
 Wysłana - 17 listopad 2007 20:24      [zgłoszenie naruszenia]

Zgadzam się z Miśkiem61 .
Jeśli chodzi o studia na poważnej uczelni, to jak najbardziej liczy się matma i fiza. Przynajmniej na pierwszym semestrze (z którego zwykle odpada 30-50% osób, właśnie z tych przedmiotów). Więc na technicznych studiach lepiej sobie poradzi nawet humanista, ale _kujon_ niż jakiś "praktykujący majsterkowicz" zainteresowany elektroniką. Nawet dojdzie do mgr czy inż., nie będzie miał pasji, ale będzie miał kasę...

Szkoła musi nauczyć Ciebie nie jakiejś tam wiedzy, ale umiejętności uczenia się i samodyscypliny. Po prostu, wiedzę kierunkową na studiach da się wyuczyć albo mieć ją wcześniej, ale jak Ci się zwali na łeb matma (a w zasadzie oddzielnie: analiza matematyczna i algebra), to ciężko się pozbierać. Więc jak myślisz o studiach, to bardziej patrz na podstawy, a nie na to czy jest to technikum inf, czy elektr.

Odnośnie technikum, to wszystko zależy od szkoły. Jeśli jest to szkoła z tradycjami, przy naborze do której sporo kandydatów odpada, to wszystko w porządku. Ale są technika, w których nic się nie robi, uczniowie nie mają styczności z tematyką kierunkową, większość osób przyszła, bo "gdzieś trzeba było pójść", a nauczyciele to pseudofachowcy bez pasji po studiach podyplomowych. I wtedy nie ma znaczenia w jakiej jesteś klasie.
Takie szkoły często usiłują zrobić dobre wrażenie - ładnie, pięknie, kolorowo, pięć pracowni "multimedialnych", a pani w sekretariacie się miło uśmiechała, a tymczasem... Ile jest szkół technicznych, które nie mają porządnych warsztatów? W ilu szkołach uczniowie w ramach zajęć warsztatowych grabią liście? Albo szkoła niby techniczna, a np. nie ma strony internetowej (lub ma taką, że strach). Albo wchodzisz do szkoły, a tam instalacja elektryczna jak sprzed wojny - druty na wierzchu, a w tym czasie uczniowie będący na warsztatach wożą gruz taczkami, a nauczyciel siedzi w kanciapie. A na w przypadku lekcji "normalnych" (matma, fiza) nie są organizowane zastępstwa, jak nie ma nauczyciela, a nie ma nauczycieli często. Albo "komputeryzacja" - wysyłasz e-maila na szkolny adres i... nic. - Potem w sekretariacie dowiadujesz się, że na maile nie odpowiada sekretarka/dyrektor, tylko jakiś pan Darek-informatyk, który dwa miesiące temu zrezygnował z roboty i pojechał zmywać gary anglikom. Taki są szkoły...

A liceum...
Mówi się, że liceum lepiej przygotowuje do matury. Może to i prawda, ale bardzo uogólniona. Ja wyżej - wszystko zależy od konkretnej szkoły. Większość szkół, to przechowalnie. Albo miejsca, w których nauczyciele usiłują pokazać swoją wyższość (bo w technikach, to często boją się "młodzieży").
Są roczniki na politechnikach, gdzie większość jest właśnie po technikum, a nie LO. Więc nie ma znaczenia po jakiej jest się szkole.

A jeśli chodzi o kierunek "informatyk", na poziomie mniejszym niż studia na polibudzie/uniwerku, to raczej nie ma sensu, chyba że jest się na 100% przekonanym o konieczności dalszego kształcenia.
Bo widzisz, jak jesteś na studiach informatycznych, to już na 3-4 roku możesz znaleźć niezłą robotę w branży, jeśli np. programujesz, znasz bazy, sieć czy administrację Linuksa/Uniksa. A po technikum informatycznym niebardzo. Informatyka się trochę przejadła. Raz, że "znajomość komputerów" jest niedoceniana, traktowana niepoważnie - uważana w społeczeństwie za umiejętność tak prostą jak jazda na rowerze - więc przedsiębiorcy nie chcą zatrudniać takich informatyków. A dwa, że wpychają tą informatykę każdemu od wczesnej młodości, jak człowiek na dobrą sprawę mało z tego rozumie (brat cioteczny ma informatykę od 2. klasy podstawówki - ciężko to komentować). Można nabrać tylko złych nawyków, a i tak się niczego nie nauczyć.
Po licemu, nie oszukujmy się, roboty nie ma. Po technikum informatycznym w zasadzie też. Bo jaką ma się wiedzę po typowym programie nauczania na tech inf? Firmy wolą zatrudniać ludzi "do wszystkiego" po studiach. Jeden koleszka od serwisowania sprzętu, jak i od ustawiania_paska_narzędzi_w_Wordzie_pani_Halince, jak i od administrowania serwerem na systemie Unix oraz jeszcze na dokładkę od administrowania bazą na tym systemie. Jaki jest tego skutek? Nie wiem, nie obchodzi mnie to. W każdym razie tak jest.

Oczywiscie, jeśli jesteś zapaleńcem, który na serio się na czymś zna, to nic Cię nie zatrzyma! Jeśli będziesz znał odpowiednią liczbę osób "z branży" (np. "z IRC-a", a nie z GG), to ktoś Cię poleci. Albo będziesz dysponował odpowiednio bogatym tak zwanym "portfolio" - pracodawca sam Cię może znaleźć. Ale trzeba być naprawdę niezłym.
I dlatego jestem zdania, że łatwiej było by komuś po jakimś konkretniejszym kierunku niż technikum informatyczne (wszystko jedno jaki: czy elektronika, czy mechanik ze specjalizacją "obrabiarki sterowane numerycznie", czy nawet kucharz po gastronomiku). Bo jest takie przekonanie, że po technikum ma się już "fach w ręku", co raczej nie dotyczy tech inf (z powodów stosunku ludzi do informatyki).

Przepraszam za to, że za daleko odbiegłem od tematu. W końcu pisałeś, że chodzi Ci o dobre szkoły...

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

balkos
 Wysłana - 17 listopad 2007 22:32      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za zainteresowanie i wyczerpującą odpowiedź!

Logiczne, że jeśli planujemy studiować to raczej nie wybieramy szkoły gdzie wystarczy być obecnym na lekcji żeby przejść do następnej klasy. Spotkałem też ludzi, którzy wybierają tech inf, bo lubią grać w gry nie mając pojęcia o zawodzie... Do wszystkich, którzy będą wybierać się do szkoły średniej - przemyślcie bardzo dobrze swój wybór!

Cieszę się, że jednak wybrałem tą "lepszą" szkołę, która umożliwia mi dodatkową naukę matematyki i fizyki, gdzie nauczyciel ma przewagę nad uczniami, a zajęcia na warsztatach to nie jest nauka jazdy taczką czy grabienia liści :).

Pozdrawiam, balkos

xnt
 Wysłana - 17 listopad 2007 23:13      [zgłoszenie naruszenia]

Logiczne, że jeśli planujemy studiować to raczej nie wybieramy szkoły gdzie wystarczy być obecnym na lekcji żeby przejść do następnej klasy.

Tak, ale czasem szkoła tak mydli oczy, że nawet rekalmy w TV tak dobrze tego nie robią. I człowiek myśli, że się czegoś nauczy, a tu klapa! Tym bardziej, że czasem ciężko się wypytać, bo każdy mówi, że "spoko szkoła" (-> co oznacza: "jest luz i nie trzeba się uczyć" -> nic się nie nauczysz).
Często tak jest w szkołach "przyzakładowych", gdzie renomę to one miały, ale 20 lat temu. Zakłady albo padają, albo odcinają finansowanie szkoły przez oszczędności. No i też potrzebują bardziej wykwalifikowanej kadry (po studiach), więc technicy ich nie interesują. I poziom pada.

Spotkałem też ludzi, którzy wybierają tech inf, bo lubią grać w gry nie mając pojęcia o zawodzie...

Zgadza się w 100%. Najgorsze jest to, że nauczyciele wcale nie chcą tego zmienić. Bo jak dzieciaki grają, to nauczyciel nie musi się przygotowywać do lekcji. Wystawi jakieś fikcyjne oceny, a sam poklika po internecie i obie strony są zadowolone. Ten kraj zmierza ku upadkowi, niestety...

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

balkos
 Wysłana - 6 kwiecień 2011 20:57      [zgłoszenie naruszenia]

moje to odświeżę, może jakiś młody przeczyta.

mało które dziecko będąc w wieku 16 lat jest w stanie określić co chce robić w życiu. Doskonale teraz mogę zaobserwować po sobie i kolegach z klasy.

Do trzeciej klasy byłem przekonany, że chce wiązać swoją przyszłość z informatyką, elektrotechniką, automatyka - z czymś technicznym. Byłem dobry, 5 z programowania, dobre oceny z matematyki i fizyki.
Sytuacja tak się zmieniła, że z politechniki wybór padł na akademie medyczną, kierunek lekarski :) U kolegów z klasy jest tak, że zdecydowana większość osób planuje studia nietechniczne (od zarządzania, przez ekonomie, po biotechnologie)

Nie wiem jaki z tego morał płynie, ale większości znajomych z klasy plany odnośnie zawodu, studiów zmieniły się o od 90 do 180 stopni względem 1 klasy.

atmeg
 Wysłana - 9 kwiecień 2011 17:54      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystko jest względne

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

Ludeka
 Wysłana - 9 kwiecień 2011 22:01      [zgłoszenie naruszenia]

Ja wiem czego chce pomimo 16 lat. Ale potem się nie dziwmy że w jest ciężko z elektronikami i brakuje ich....
A

atmeg
 Wysłana - 10 kwiecień 2011 15:16      [zgłoszenie naruszenia]

Zastanów sie kolego wybierając zawód .Elektroników w naszym kraju pod dostatkiem i jest mało pracy dla nich.A żeby być bardzo dobrym elektronikiem to trzeba ostro uczyć sie całe życie .Rynek jest bezwzględny i nie ma pracy dla przeciętnych elektroników. Jest troche dla wysoko wykwalifikowanych ale aby sie takim stać trzeba wiele lat uczyć sie i nie mam na myśli wyższej szkoły , właściwa nauka nastąpi dopiero po ukończeniu studiow i bedzie długa i bolesna.Okaże sie że kierowca ciężarówki lub budowlaniec od betoniarki zarabia wiecej niż dobry elektronik po wielu latach nauki zawodu.Ale coś dla pocieszenia - jeśli będziesz wytrwale zdobywać wiedze masz małą szanse trafić na normalnego szefa , zarobisz na życie robiąc to co lubisz .Może z czasem założysz wlasną firme .

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

Ludeka
 Wysłana - 10 kwiecień 2011 17:19      [zgłoszenie naruszenia]

To ciekawe bo ciągle mówią że w Polsce brakuje ludzi z wykształceniem technicznym. Elektroników brakuje w Polsce. Wszyscy idą na to co łatwiej. A elektronika jak napisałeś jest trudną "nauką". Poza tym wole być elektronikiem z mniejszym zarobkiem niż kierowcą betoniarki - przynajmniej robię to co lubię. A poza tym zawsze można wyjechać.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Szkoła techniczna - kierunek

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL