Hey. Mam kilka pytan.
1) potrzebuje niewielkie czytniki zblizeniowe przekazujace informacje 2 bitowa[neipotrzbea wiekszej]o wymiarach niewiekszych niz 1cm na cm. Czy sa takowe produkowane seryjnie? i czy mozna uzyskac w takich urzadzeniach charakterystyke kierunkową.
2) Potrzbuje niewielkie [ maxymym 2cm na 4cm przekroj kolowy] nadajniki radiowe, o zasięgu ok 20-100m, oharakterystyce kiernkowej. Istnieje cos takiego? + odbiornik.
Wielkie dzięki, to podstawowe problemy.
Pozatym jaki procesor odbierający sygnały z odbiorników byscie polecili?
PS: wiem ze prawdopodobnie niezabardzo wiem oczym mówie...dlatgo pytam osoby kompetetne.
Podaj wiecej szczegolow. Wiem ze trudno pytac, jak sie nie wie o co pytac.
A wiec w pierwszym temacie. Co te czujniki maja wykrywac - zblizenie sie czego? Masz tutaj wiele mozliwosci, np. metal, magnes, zrodlo ciepla (np. czlowiek), cokolwiek. Z jakiej odleglosci. I jak duzy przedmiot (czyli chodzi o czulosc). Czy te dwa bity, to tylko 0 i 1 - czyli czujnik rejestruje obecnosc czegos, lub nie, czy tez odroznia zbilzona rzecz i uzywa kodu dwubitowego: 00, 01, 10, 11 .
W drugim podobna sytuacja;
Nadajnik czego? Audio, wideo, samej nosnej (jako sygnal obecnosci) czy np. danych cyfrowych. Tutaj to akurat nie bedzie zadnego problemu, bo za drobne pieniadze mozna kupic kamere kolorowa wideo z wbudowanym nadajnikem o wymiarach rzedu 2cm x 2cm x 2cm. Audio to moga tramsmitowac "pluskwy" o wymiarach ponizej 1cm x 1cm. Oczywiscie pomijam zasilanie - to jest najwieksza czesc jezeli myslimy o baterii.
Podobnie z tym odbiornikem. Co ma odbierac, i jakie miec wyjscie odebranego wygnalu. Co wiecej dobry odbiornik bedzie wiekszy od nadajnika. Ale tu o tym to akurat nie piszesz.
Istnieje wiele rozwiazan spelniajacych Twoje wymagania, np. sa systemy alarmowe do domow, czy biznesow, gdzie czujniki przy oknach czy drzwiach, jak i czujniki ruchu PIR, lacza sie droga radiowa z centralnym modulem.(nie trzeba kuc scian i ciagnac kabli.)
Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-05-04 17:05:22
Co do pierwszego, chodzi mi o coś w rodzaju prostej karty zbliżeniowej[jak np w metrze w warszawie.] I jakis niewielki odbiornik. Karty zbliżeniowe są zrobione na zasadzie pętli indukcyjnej. Jednak niemam pojęcia jak wyglądają odbiorniki, i czy mogą być spolaryzowane. Ew myślałem o czujnikach magnetycznych. Z odledgłosci bardzo niewielkej w granicach 1 cm. Ale najlepiej z możliwoscią regulacji między 7cm a 0cm.
Drugi:
Więc tak potrzbuje specyficzną sprawę. Nadajnik fal radiowych. Odbiornik ma jedynie rejestrować czy sygnał jest czy go niema, Chodzi o coś w rodzaju celownika radiowego bliskiego zasięgu. Nadajnik, niewielka antena kierunkowa. Tak zkonstruowany by odbiornik był w stanie wykryć namierzenie nadajnikiem w promieniu 1/0,5m czyli niewielka czułość[tzn rozrzut koło o promieniu miedzy 0,5 no max 1m z odleglosci do 20/50/100m niewięcej]. Obrazowo nakierowanie anteny na cel w odleglosci do 0,25/1m od centrum odbiornika dawalo sygnał pozytywny.
W obu chodz mi o konstrukcję jak najmniejszą, tanią i niewymagającą zbyt duzych ilości prądu. Tzn mam zamiar ją sam wykonać uzywając seryjnie produkowanych elemetów.
Byl bym wdzieczny chociaż wskazowki co do materiałów, możliwych do użytku, np na jakich falach, jak wykonać antene[jaka kupić], albo jaka powinna byc jej specyfikacja, nawet nie konkretnie ale naco zwrócić uwagę, i gdzie szukac.
Dzieki.
Zmieniony przez - rkhatzar w dniu 2005-05-04 19:12:38
Chcac uzyskac mocna kierunkowosc, bedziesz musial miec spora antenke. (tzw. long yagi lub paraboliczna). A dlaczego by nie zrealizowac tego np. na podczerwieni. Dioda LED swiecaca w podczerwieni, mala soczeweczka i odbiornik podczerwieni? Obwody mozna wziasc z ukladow zdalnego sterowania (pilot od TV)
aha coz n bolasery itp nemaja rozrzutu a ja musze oswietlac obiekt znajdujacy sie w kole o promieniu ok 1m, ale niemoge sutawic precyzyjnei dokladnego polozenia. mowisz ze neima niewielkich anten silnie kierunkowych? a sa jakeis inne technologie? pozatym wlasnie ogladalem specyfikacje czytnikow RFID ale nierozumiem co jest tam antena, czy czip odczytujacy sam jest odbiornikeimc yz ejdynei dekoduje sygnal z anteny? a wlasnie no ipotrzbuej w drugim projekcie by odbiornik mogl byc przesloniety np tkanina, gesta mgla, czy padajacym deszczem, albo sniegiem....ciezka sprawa.
Piszesz referat do szkoły, czy chcesz konstruować jakieś cuda ?
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
Ciezko cos wiecej doradzac majac mgliste pojecie o urzadzeniu . A sama podczerwien, to poprzez deszcz, mgle itp. sie bez problemu przebije. Poza tym ja nie mowie o laserze, a o zwyklej LED i jak ja umiescisz lekko przed ogniskiem soczewki to dostaniesz rozbiezny stozek, ktorego kat moze duzo latwiej regulowac niz dla fal radiowych.
===== =====
OOOOO OOOOO
Najlepsze efekty kierunkowe można uzyskać przy b.w.cz. (x GHz) i z antenami parabolicznymi (50 cm?). Systemy nadawczo-odbiorcze stosowane są dość powszechnie przy sieciach internetowych. Zgadzam się ze "Zbysiem", że na podstawie tak mglistego zarysowania problemu nie można wiele pomoc.