Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2359 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Szumy na wyjściu/wejściu 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Szumy na wyjściu/wejściu"   

Shadow
 Wysłana - 1 wrzesień 2002 10:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam problema sporego kalibru. Otóż gdy przegrywam z telewizora na komputer muzykę (kabel mini jack/mini jack)to czasem słychać takie pulsujące buczenie (basowe), problem w tym że wymieniałem kabel i problem zostawał więc to nie wina kabla. Podpinałem kompa równierz do wieży stereo, keybordu i walkmana przy nich nie miałem tego problemu (a więc to nie jest wina karty muzycznej). Jedyne co pozostaje to wyjście telewizora. Wydaje mi się że problemem jest zbyt wysokie napięcie na wyjściu (mogę się mylić). I teraz jest takie pytanko: czy można je zredukować? Warto jeszcze wspomnieć że buczenie pojawia się i znika kiedy tylko chce.

quasar
 Wysłana - 1 wrzesień 2002 21:35      [zgłoszenie naruszenia]

to raczej na pewno nie jest za wysokie nap na wyjsciu.bylo by raczej "pierdzenie" a nie efekt jaki opisales.
sprobuj uziemic komputer i sprobowac.(kabel podepnij od obudowy do np kaloryfera)
jak podepniesz do telewizora sluchawki i sluchasz masz ten sam efekt?

Shadow
 Wysłana - 2 wrzesień 2002 11:26      [zgłoszenie naruszenia]

Nie słuchawki grają czysto, a komputer mam uziemiony bo mam gniazdko z trzecim bolcem (to chyba wystarczy żeby uziemić obudowę?). Męcze się z tym problemem od kilku miesięcy. To jest tak jak telewizor postoi dłużej nie włączany to tego buczenia nie ma a zaraz po tym jak go włącze to albo się pojawia albo nie (nie ma reguły). Nie wiem co jeszcze moge zrobić.

quasar
 Wysłana - 2 wrzesień 2002 22:14      [zgłoszenie naruszenia]

masz mozliwosc sprawdzenia innej karty?
moze byc na moj gust niedopadowanie impedancji jeszcze

carloss
 Wysłana - 3 wrzesień 2002 14:11      [zgłoszenie naruszenia]

jak masz w tv zlacze scart to sprobuj przez nie podlaczyc do komputera. ja tak mam i jest git. zalezy jaki masz ten tv. a buczenie jest spowodowane najprawdopodobnie petla masy i sie robi sprzezenie.

Shadow
 Wysłana - 3 wrzesień 2002 22:54      [zgłoszenie naruszenia]

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia innej karty . Może to i głupie ale nie wiem jak wygląda złącze scart, czy to to samo co RCA?

quasar
 Wysłana - 4 wrzesień 2002 00:12      [zgłoszenie naruszenia]

scart to inaczej EURO-zlacze to chyba kojarzysz... kupujesz kabelek euro-chinch ew euro-jack zalezy jakie masz wejscia na karcie.powinno byc cool.
ew jak masz 1 wyjscie euro (wykorzystane np do video) to kup rozdzielacz

zlacze RCA to inna nazwa chinch z kolei

najprosciej idz do sklepu z czesciami elektromnicznymi powiedz jakie masz WYJscia w TV i jakie WEJscia w karcie i gosc ci da kabelek ew przejsciowki.
kosz rzedu 5-10 zl.
i powinno byc wszystko cool

Shadow
 Wysłana - 4 wrzesień 2002 09:36      [zgłoszenie naruszenia]

dzisiaj pujdę do sklepu i kupie. Dzięki za odpowiedź.

MANIJAQ
 Wysłana - 19 październik 2002 15:28      [zgłoszenie naruszenia]

A MOZE MIESZKASZ NA WSI ALBO W GDZIE INDZIEJ NA KONCU LINII ENERGETYCZNEJ?
SPRAWDZ CZY SĄSIAD NEI UZYWA BETONIARKI W TYM CZASIE(ALBO INNEGO URZADZENIA KTORE ZRE DUZO PRĄDU
A TY WDOMU WYLĄCZ WSZYTKIE SWIATLA I INNE URZĄDZENAI ELEKTRYCZNE POWINNO POMOC
POZDRAWIAM WSZYSTKICH AUDIOMANIAKOW

slimak
 Wysłana - 9 listopad 2002 22:59      [zgłoszenie naruszenia]

Prawodpodobie są dwie przyczyny tego stanu żeczy. po pierwsze ekran tego kabla połączeniowego jest uszkodzony. po drugi impedancja wejściowa i wyściowa tych dwóch urządzeń jest tak różna że powoduje to poważne obciążenie któregoś z komponentów objawia się to przydzwiękim ponieważ stabilizatory poszczególnych zasilaczy wzmacniaczy są bardzo obciążone. Spróbój połączyć te urządzenia prze pojemności oraz załóż kondensatory blokujące (tylko nie za duże poniewaz następi zniekształcenie zmiennej składowej). To jest moja sudestia. Powodzenia !

Ślimak

MANIJAQ
 Wysłana - 10 listopad 2002 00:42      [zgłoszenie naruszenia]

mam radio panasonic 501(srebrny na cd) i wzmacniacz pyle 4*85
powiedz mi jesli mozesz cos dokladnei o tym spsobie naprawiana tego szumu bo niekapuje i oco chodzi doladnei z tymi kondensatorami?
a kable prawie na 100%jestem pewney ze sprawne
pozdrawiam
masz soga!!!

MANIJAQ - moderator działu "zdolnosci nadprzyrodzone i cuda"

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Szumy na wyjściu/wejściu

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL