| Autor |
"TDA 1514A" |
|
|
1bas
|
|
Wysłana - 1 grudzień 2002 20:17 | zgłoś naruszenie regulaminu
Cze. Zbudowałem sobie końcówkę 50W na TDA 1514A i za żadne skarby nie mogę jej uruchomić. Układ jakby się wzbudzał. Po dołączeniu zasilania +- 26V ciągnie 1,15A z każdego zacisku. Po podłączeniu głośnika prąd spada do 0,8A. Po włączeniu zasilania układ jest gorący po ok.7 sekundach. Oczywiście w głośniku słychać różne buczenia. Kombinowałem z kondensatorkami i nic. Podłączyłem drugiego scalaka i to samo. Co może być przyczyną. Może ktoś składał już kiedyś tem wzmacniacz. Proszę o pomoc! Jak ktoś go uruchamiał to proszę o schemat. E-mail: 1bas@interia.pl
| |
|
 |
|
|
|
slimak
|
|
Musisz posprawdzać czy aby na schemacie nie ma przekłamania co powoduje uszkodzenie układu zaraz po wlutwaniu. Aplikacja tego układu jest tak prosta, że właściwie nie sposób się pomylić chyba, że na schemacie jest błąd albo seria scalaków jest po prostu be.. Wysyłam mailem aplikację w formacie PDF proponuję porównać. Powodzenia.
Ślimak |
 |
|
|
|
1bas
|
|
Nie ma to jak układy MADE IN TAIWAN. Oczywiście 36 zł za dwa układy poszło w błoto. I musiałem czekać na nie ponad 2 tygodnie. Gdziekolwiek sprawdzałem to schemat jest taki sam. Czasami tylko nie stosują układu BOOTSTRAP, ale to nie ma znaczenia, choć też sprawdzałem bez niego. 2 razy przejechałem się już na kostkach TDA2030, przyczym jedna zrobiła ładne bum po podłączeniu zasilania (nie mogłem się pomylić bo to było na płytce i potem wszystkie połączenia sprawdzałem z 10 razy, a z nową kostką działało). Tak to już jest z tymi scalakami, a do sklepu przecież nie pujde się kłucić, bo i tak nic nie zrobią. Takie już jest życie elektronika. Cze.
|
 |
|
|
|
slimak
|
|
Musimy się przyzwyczaić do bubli. Myślę że można zbudować inny układ podobnego wzmacniacza. Przecież jest grom schematów. Jak mi coś nie dziala co powinno dto dłubię aż mnie szlak nie tr.. A potem stwierdzam , że tu nie ma błedu z mojej strony i sięgam po następną aplikację i to już potem chodzi. Życzę powodzenia w konstrukcjach.
Ślimak |
 |
|
|
|
1bas
|
|
No jasne że można zrobić coś innego, ale na scalaku układy zajmują mniej miejsca, mają kupe zabezpieczeń i płytka jest banalna. Jednak chyba zaczne robić końcówki na zwykłych tranzystorkach a nie bawić się z kostkami.(no i ciągle się denerwować) Cze i dzięki.
|
 |
|
|
|
Empire20
|
|
A ja mam problem ze wzmacniaczem na ukladach tda1514a . Tylko ze u mnie wzmacniacz odpala normalnie ale nie moge dac na maksa sygnału bo mi sie wyłąza na sekunde a potem włącza i tak przycina nie wiem czemu tak sie dzieje zasilam układ transformatorem2x 18.6v kondensatory 10000 obciazam go głosnikiem 30W na 8om według mnie powinien działac dobrze tymbardziej ze ma dobre chlodzenie
Empire |
 |
|
|
|
slimak
|
|
Hmmm... pomyślałbym, że ten TDA ma impedancję wyjściową 4 Ohm, a nie 8. Zresztą nie pamiętam i mogę się mylić, ale nie ulega wątpliwości, że działa zabezpieczenie nadprądowe i wzmacniacz wyłącza się chwilowo. Cóż wniosek z tego że przynajmniej układ zabezpieczający działa prawidłowo, ale aplikację scalaka trzeba sprawdzić bo z tą impedancją to....
Powodzenia!
Ślimak |
 |
|
|
|
Empire20
|
|
Tak ten układ napewno poiwnien dzialac na impedancji 4om i mam podpiety teraz 8 omowy ale wydawało mi sie ze mozna podpiąc glosnik o wiekszej impedancji bo na 100% wiem ze nie mozna dac o mniejszej i uklad powinien byc sprawny bo mam dwa wzmacniacze na tych na TDA1514a i obydwa sie tak zachowują .Mam putanko czy da sie to zabezpieczenie zlikwidowac ????
Empire |
 |
|
|
|
Empire20
|
|
podpialem uklad pod 4omy i nic sie nie zmieniło oprucz tego ze układ wyłącza sie przy jeszcze mniejszym sygnale
Empire |
 |
|
|
|
slimak
|
|
Na nóżce 2 układu jest realizowane zabezpieczenie końcówki mocy, a na 7 boostrap tak że parametry pracy można ustalić pozostaje napięcie zasilania. Z aplikacji wynika, iż można obciążąć wzmacniacz impedancją 8 Ohm. Tak więc jedynie co to należy zwrócić uwagę na dobór elementów. Z aplikacji wynika, iż uzyskujemy moc około 40W przy napięciu 27,5V obciążęniu 8 Ohm i sygnale 1 kHz. hmmm cóż dużo mówić trza mieć aplikacje z prawidłowymi elementami.
Ślimak |
 |
|
|
|
Empire20
|
|
sprawdzałem moj schemat z tym ktory jest na stronie [elektroda.pl/audio/schematyideowe/tda1514a.gif] i różnią sie tylko kondensatory C3 na schemacie elektrody ma on 3.3nF u zamontowany mam 4.7nF i rezystory R1 R3 których wartosc na schemacie elektrody jest 20kom a ja zamontowałem 22kom . Spróbuje wypiac nozke z zabezpieczeniem nadprądowym poszukam moze bede mial gdzies kondensator 3.3nF moze to cos zmieni.
Empire |
 |
|