| Autor |
"TDA 7250" |
|
|
SZPAKOL
|
|
Wysłana - 1 grudzień 2004 15:16 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam szukam jakiegoś zamiennika do układu TDA7250 albo aplikacji chodzi mi o to ze składam wzmacniacz na tym układzie i jest on na napięcie 45V max a tranzystory końcowe są na 120 V max więc jeśli wymienie scalak na jakiś mocniejszy to automatycznie wzrośnie mi moc wzmacniacza ale nie wiem czy jest jakiś mocniejszy zamiennik jak ktoś coś wie na ten tema to piszcie GG 1651486
| |
|
 |
|
|
|
zbys
|
|
|
|
|
SZPAKOL
|
|
Ten plik pdf już mam jest to tez rozrysowane na schemacie ktory posiadam lecz to mi nic nie daje szukam konkretnego scalaka ktory mogłbym dac wzamian tego TDA 7250 chodzi mi o to zeby miał takie same wyprowadzenia lecz większe parametry własne pozdrawiam |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Jakiej mocy potrzebujesz wzmacniacz ? No bo chcesz moc zwiększyć, ale nie piszesz do ilu.
Pozdrawiam
|
|
|
SZPAKOL
|
|
Witam nie wiem do ilu bo nie wiem czy zdołam znaleśc jakiś mocniejszy zamiennik tego scalaka TDA 7250 wszystko zależy od niego na końcówe moge puścic do 120 V a scalak pozwala tylko na max 45 V więc chce go wymienić na scalak który wytrzyma większe napięcie np: 70 V im wieksze napięcie podam na końcowe tym wieksza bedzie moc wzmacniacza a moge podać 120 V tak jak pisałem wcześniej pozdrawiam |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Jeżeli posiadasz tranzystory o napięciu CE 120V to możesz zasilanie podnieść conajwyżej do 60V. Pozatym wraz ze wzrostem temperatury tranzystorów, to napięcie może być niższe dla danego tranzystora. Więc może niekombinuja jak koń pod górkę ,tymbardziej, że są jeszcze inne sposoby na zwiększenie mocy. Ale skoro niewiesz ile potrzebujesz, to ciężko coś doradzić. Pozatym głośność nie tylko zależy od mocy wzmacniacza.
Pozdrawiam
|
|
|
SZPAKOL
|
|
Witam widze ze gościu robi zemnie strasznego tempaka ja złożyłem wiecej kolumn w zyciu ze nie wiem czy Ty bedziesz miał tyle lat a wracając do wzmacniacza to chce osiągnąc 2x1000 W ale to jest nie realne chce osiągnąc tyle ile sie da mam w domu potęzną kolumne i kumpel przyniusł do mnie wzmacniacz SONY który miał w RMS 2x200 i ledwo wystarczał a ten co ja składam ponoc też ma miec 2x200 ale nie bardzo chce mi sie w to wierzyc wiec chce osiągną tyle ile sie da Pozdro SZPAKOL |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Nie obrażaj sie tylko napisz co i jak, a nie piszesz jakbyś chciał z żelazka lodówke zrobić.
2x200W ? Chyba w PMPO albo tak sobie ktoś napisał. Wiesz ile to 200W w sinusie ? Człowieku uspokój sie i zrób sobie wzmacniacz z porządnym zasilaczem 1000W na PA300 (2x275) poczujesz wtedy moc i mozesz zrozumiesz że jak coś jest napisane to niekoniecznie tak jest i tak ma być...
Pozdrawiam
Znawca -
 |
|
|
|
zbys
|
|
A moze bys tak uchylil rabka tajemnicy i rzucil symbolem tranzystorkow?
Znawca -
 |
|
|
|
SZPAKOL
|
|
Witam i mowie a raczej pisze ze wzmacniacz ktory skladam ma maxymalna moc 2x400 a moc sinusoidalna ciągła to 2x200 z możliwościa zmostkowania do tego wzmaka jest trafo 600 W i 10A na kanał wiec to chya o czyms swiadczy a tranzystory końcowe to Darlinktony BDW65 i BDW64 i ja sie wcale nie obrazam tylko chce znalesc zamiennik scalaka albo aplikacje a ludzi mi pisza a co to za wzmacniacz jakiej mocy skad masz schemat itp itd Pozdro |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Tranzystor BDW64 ma 60W i Ic 6A. Rtjc 2. ( jak go wychłodzisz przy takich mocach ?) Vce 120V ma tylko ten z literką BDW64C.
Na tym scalaku możesz zrobić wzmacniacz o mocy 130W, ale na owiele solidniejszych tranzystorach i przy bardzo sztywnym zasilaczu. Nie wiem skąd wywnioskowałeś, że on ma 2*200W RMS lub 400 muzycznej, bo muzycznej też ma maks okło 130W.
Zaminnika nieznajdziesz. Jeżeli chcesz większych mocy musisz zmienić podejście i budować coś innego. Można również za pomocą dodatkowych tranzystorów odcinać jedno z napięc zasilających podczas, gdy zapotrzebowanie jest na drugie. Wtedy można dźwignąć Uz. Ale droby błąd i po ptakach :)))
I nieobrażaj innych jak Ci chcą pomóc. Większą sztuką jest zrobić dwie dobre kolumny, niż dużo ( więcej niż mam lat ) kiepskich, a takowe patrząc na Twoją wiedzę pewnie one są.
Pozdrawiam
|