| Autor |
"TELEWIZOR DZIAŁA A PO 5 min obraz CIEMNIEJE" |
|
|
euroalfa
|
|
Wysłana - 10 listopad 2003 18:21 | zgłoś naruszenie regulaminu
CZESC mam problem z telewizorem(kolorowy, 14 cali, TELESTAR), właczam (jak jest zimny) obraz idealny a po jakies 5 min nagle obraz ciemnieje i zostaje tylko głos!Troszke sie znam nie wiem czy byłbym w stanie to sam naprawic jak bym widział co jest zepsute czy musze do serwisu isc.CO TO MOZE BYC I JAKI KOSZT DZIEKUJE ZA PORADY
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
Czy masz czym pomierzyć napięcia i czy potrafisz to zrobić?
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
euroalfa
|
|
Czesc dzieki za jakąkolwiek odpowiedz,mam czym i potrafie pomiezyc napiecia. DZIEKI
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Powinieneś pomierzyć napięcia na kineskopie. Najlepij oprzeć się na schemacie. Nie musi być dokładnie ten sam telewizor, wystarczy jak będzie ten sam kineskop. Pomiary zrób najpierw jak jest obraz a wyniki pozapisuj, póżniej jak zciemnieje i porównaj. Wysokiego napięcia /z powielacza/ nie pomierzysz woltomierzem, zbliż tylko śrubokręt do kabelka i porównaj długość iskry. W wypadku zanikania tego napięcia powinna być zauważalna zmiana.
Pozdrawiam!
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
Marcin W.
|
|
Czasama jast też tak,że nie ma dobrego styku na szyjce kineskopu,albo puscił któryś lut na płytce <oczywiscie to jest najprostsza usterka>.I jest to możliwe,a jak nie,to potwierdzam sprawdż napięcie na szyjce,jakie jest na początku i jak się to dzieje. |
 |
|
|
|
Mario_lubl
|
|
Wież co zacznij moze od przejzenia płyty gł. napewno przyczyna sa tz. zimne luty jak nie to powymieniaj elektrolity w zasilaczu a jak nie pujdzie to odezwij sie na gg5026727
|
 |
|