Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 972 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
TV HDMI + Tuner DVBT 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "TV HDMI + Tuner DVBT"   

czolgerson
 Wysłana - 8 listopad 2010 13:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Mam takie oto zagadnienie do rozwiazania, przyszedl ojciec moj z roboty i mi pokazujew tej gazetce REALowskiej, telewizor ze zlaczem HDMI i tuner dvbt [ do obdioru telewizji cyfrowej] i ze cos mu kumple w robocie gadali ze jak masz ten zestaw to to odbiera 600 kanalow. sobie pomyslalem 'jasne...' no ale coz, dowiem sie o co tu chodzi. wklepalem w google ten tuner ale niezbyt rozumiem o co w tym chodzi, cos z 'kablowka' a kablowka to chyba tylko w miescia a ja prosty chopak ze wsi ;P wiec tutaj takich wynalazkow nie ma hehe.
Wiec moze mi ktos wytlumaczyc o co z tym chodzi, bo ojcu musze wytlumaczyc ze to nie bedzie obdieralo HBO, canal+ itp

zbysiu13
 Wysłana - 8 listopad 2010 23:55      [zgłoszenie naruszenia]

Czy chodzi o Lark Enjoy....

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

czolgerson
 Wysłana - 9 listopad 2010 14:30      [zgłoszenie naruszenia]

tak

zbysiu13
 Wysłana - 9 listopad 2010 22:51       [zgłoszenie naruszenia]

To proste. ten Lark jest potrzebny TYLKO wtedy, gdy najbliższy nadajnik telewizyjny (naziemny) przestanie nadawać analogowo (tak jak teraz nadaje) a zacznie nadawać wyłącznie cyfrowo.
I tylko wtedy, gdy u Ciebie w domu będzie telewizor nie posiadający wbudowanego dekodera mpeg-4 (WSZYSTKIE nowe, obecnie sprzedawane w sklepach w Polsce telewizory "płaskie" posiadają taki dekoder wbudowany).
Zatem jeśli kupisz wspomniany telewizor ze złączem hdmi - Lark jest do niego zupełnie NIEPOTRZEBNY. Potrzebny jest do starszych telewizorów, które za ok 2-3 lata nie będą wcale odbierać obrazu i dźwięku.
Teraz na temat tego, co znajduje się w tym nowym, "cyfrowym" nadawaniu:
Obecnie w kilku miastach w Polsce rozpoczęto nadawanie dwóch "paczek" kanałów cyfrowych, nie wyłączając jeszcze nadawania analogowego. paczka zwana mux2 zawiera cztery kanały: tvn, Polsat, tv4, Puls. Mogą dojść jeszcze cztery kanały:
[media2.pl/media/70851-dvb-t:-dodatkowe-kanaly-moga-juz-nadawac.html]
Czyli razem jakieś 8 kanałów docelowo.
Paczka mux3 to pięć kanałów produkowanych przez TVP, czyli tvp1, 2 itd...
[media2.pl/media/70528-tv-cyfrowa:-multipleks-tvp-juz-nadaje.html]

Zatem, podsumowując- jeśli kupisz Larka i mieszkasz np w Warszawie- odbierzesz na nim 4+5 kanałów, czyli razem 9 kanałów. Pozostałem 591 numery kanałów w pamieci Larka pozostaną puste .
Druga sprawa- jeśli kupisz telewizor z hdmi i mpeg4- nie potrzebujesz Larka. Taki telewizor sam będzie potrafił odbierać te 9 kanałów nadawanych cyfrowo z nadajnika naziemnego.
I zapewne zrobi to lepiej - wspomniany Lark nie ma najlepszej opinii.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2010-11-09 22:55:42

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

TV HDMI + Tuner DVBT

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL