zobacz wypowiedzi specjalistów przeglądaj forum bez reklam

TV kablowa poprzez Tuner

Wydra0

Witam

Znajomy przywiózł mi z austrii kilka tunerów sat
Chciałbym któryś z nich podłączyć do monitora (takiego takiego od commodorca z wej tylko Video i Audio) żeby za pomocą tego tunera mógł oglądać na monitorze prg z TV kablowej

Posiadam następujące tunery:
Echostar DSB 1000-2Ci
Wisi Orbit OR49 (ten tuner najbardziej mnie interesuje bo mam do niego pilota)
FreeCom OR180A
SkyMaster XL 14s
Echostar SR-35
CityCom

Napiszcie czy to jest w ogóle mozliwe i w jaki sposób to zrealizowac
Z góry dzięki
Wydra

Kkiler

Sorki że sie wbijam na posta.
Mam takie pytanie morze mi ktoś powiedziec co to jest tuner bo sprzedaje telewizor i sie o niego pytaja a niewiem co to jest.

Preskaler

Tuner, można zastąpić polskim słowem przystawka. Niestety, jest to nieostre określenie urządzenia. Powinno się mówić "tuner radiowy" to wtedy wiadomo, że jest to taka przystawka radiowa, którą można podłączyć do wzmacniacza i na dużych kolumnach (lub trochę mniejszych) słuchać radia. Tuner satelitarny (może być analogowy lub cyfrowy) służy do odbioru programów satelitarnych (do kompletu trzeba mieć czaszę antenową i konwerter) i podłączony do OTV lub monitora umożliwia odbiór satelitarny. Cyfrowe tunery satelitarne dzielą się na FTA (do odbioru programów niekodowanych) i DVB tz. dekodery (do obioru programów kodowanych). Można nazwać jeszcze wiele różnych przystawek tunerami ale lepiej nadawać im inne nazwy, żeby nie wprowadzały w błąd. A jeszcze odpowiadając na pytanie Wydry, nie ma możliwości odbioru "kablówki" przy pomocy tunerów satelitarnych. Działają one na zupełnie innej zasadzie i zupełnie innych częstotliwościach a także sposobie modulacji. Jeśli ktoś urządzenia dekodujące nazwał tunerami kablowymi to właśnie uzyskał to o czym wcześniej wspominałem - nieporozumienie!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-12-20 21:40:48
Preskaler

Kkiler

Preskaler dzieki za odpowiedz SOG

zbys

A to jest ciekawostka, bo w USA w odniesieniu do telewizora slowo tuner to po prostu przelacznik kanalow. Satelitarny to tak jak w Polsce, ale telewizyjny to przelacznik. Ciekawe skad sie w Polsce wzielo takie tlumaczenie?
Pytanie o tuner w telewizorze o tyle mialo sens, ze na przestrzeni czasow zmienial sie zakres odbieranych czestotliwosci, i to zarowno z anteny, jak i z kablowki. Tak wiec mozliwosci telewizora mogly byc rozne, jak i liczba odbieranych kanalow. A obecnie to jeszcze doszla mozliwosc odbierania telewizji HDTV (High Definition) i takiez tunery.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2004-12-21 01:13:41
Lepsze jest wrogiem dobrego. Verizon Wireless Agent. http://www.lucki.com

Preskaler

W Polsce jeszcze wtedy, gdy były przełączniki kanałów czy przystawki UHF nie było takiej mody na wprowadzanie obcych nazw, więc powstawały polskie. Wspominałem jeszcze o innych tunerach i tak np. nazywa się tuner telewizyjny (TV) służący do sterowania dużego, plazmowego monitora (coś w rodzaju części TV od anteny do wyjścia A/V). Również są cyfrowe tunery TV (jako przystawka do oglądania cyfrowej telewizji naziemnej) na zwykłych TV. Ja z angielskiego "nicziewo nie panimaju" ale to będzie miało wspólny rodwód z "tuningiem". Tuner - czyli przystawka modernizująca dotychczasowy (stary) sprzęt. Jednym zdaniem, sprzęt zostaje "ztuningowany".
Preskaler

TV kablowa poprzez Tuner