Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3551 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
TV satelitarna dla początkującego 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "TV satelitarna dla początkującego"   

xkris21
 Wysłana - 3 wrzesień 2006 17:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Nigdy przedtem nie korzystałem z tv satelitarnej i nie interesowalem sie tym. Teraz chciałbym sobie to podlaczyc. Czy da sie ogladac tv satelitarna bez podpisywania zadnej umowy bez zadnych abonamentow? Jesli tak to jaki sprzet powinienem kupić? Jakie kanały tv moglbym w takiej opcji ogladac, czy wszystkie niekodowane?
Pozdrawiam
Krzychu

dmprk
 Wysłana - 3 wrzesień 2006 18:55      [zgłoszenie naruszenia]

Tak więc do oglądanie TV sat potrzebny jest tuner (najlepiej cyfrowy) czasza (najlepiej 90 cm), oraz konwerter. Wszystko to można kupić w zestawie wraz z niezbędnymi kablami. Cena jest zależna od producenta i możliwości zestawu.
Standardowo jednak odbiera się kanały z satelity Hotbird i ew. Astra. Na podstawowym tunerze bez przeróbek i abonamentów będziesz miał kanały FTA (czyli darmowe). Po polsku będzie to około 10-15. Odrazu powiem że nie ma tam nic ciekawego. Wykaz kanałów FTA zawarłem na tym forum tylko nie pamiętam dokładnie gdzie (napewno dział Cyfrówka lub Telewizja). Jeżeli nie znajdziesz to zamieszczę jeszcze raz.
Zachęcam do głębszego zainteresowania tematą tv-sat. Są duże możliwości oglądanie większej ilości kanałów. Trzeba tylko w tym posiedzieć. Na początek mógłbym podrzucić kilka linków.
To tyle. W przypadku pytań chętnie odpowiem.

TYSON
 Wysłana - 4 wrzesień 2006 02:34      [zgłoszenie naruszenia]

podziel się tymi linkami

i jak byś mógł przyblirz mi temat "zalatwiania" tych kart do dekoderów bo zielony w tym jestem

xkris21
 Wysłana - 4 wrzesień 2006 10:23      [zgłoszenie naruszenia]

A czy po podłączeniu tego zastawu dostępne będą stacje takie jak TVP1,TVP2, POLSAT, TVN?

dmprk
 Wysłana - 4 wrzesień 2006 15:23       [zgłoszenie naruszenia]

Tak więc tych linków na początku nie podałem gdyż najlepsze forum na ten temat aktualnie nie działa. Nie wiadomo dlaczego, krążą o tym różne teorie.
Jego adres: [forum.dvhk.pl]
Tam jest cała wiedza o sat, ze wszystkich stron; karty, sharing, emu itp. Niestety to forum nie działa ale są inne.
[dvb-board-pl.com/]
[forum.vipersat.com.pl/]
[http://www.digital-board.net]
Te które podałem nie działają tak "prężnie". NIe ma na nich takiej liości userów i postów, nie ma najnowszych wiadomości. Można także coś poszukać na [www.laki.dvhk.pl] , np w dziale dla początkujących czy warsztaty. Tam też większość zagadnień jest opisana.
Problem kart i w ogóle odbioru pakietów płatnych przybliżyłem tu: [felektr.katalogi.pl/temat7370/]

Co do kanałów TVP to nie można ich odebrać na tunerze fta. Są dostęne na platformach (np Cyfra+) oraz na satelicie Astra ale tam są kodowane i nie można nic na to poradzić. Polsat koduje się razem ze swoją platformą w systemie Nagra 2. Narazie można to oglądać tylko w abonamencie lub sharingu. Kiedyś było EMU ale teraz nie ma i pewnie już nie będzie. FTA jest tylko Polsat 2. TVN cyfrowy jest kodowany w sys. Nagra, Seca i Conax. Żadnego nie można "obejść". Kanał jest narazie dostępny w analogu, ale ten syganł napewno prędzej czy później będzie wyłączony. Krążą pogłoski że może niekodowany TVN wróci na cyfrowo, ale są to raczej domysły.
I to chyba narazie tyle. Chętnie odpowiem na kolejne pytania.

Zmieniony przez - dmprk w dniu 2006-09-04 15:31:38

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

TV satelitarna dla początkującego

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL