Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 934 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Taśma chromowa 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Taśma chromowa"   

Jurand85
 Wysłana - 4 lipiec 2006 20:42        | zgłoś naruszenie regulaminu

Orientuje się ktoś może czy słuchanie taśm chromowych (TYP II) na magnetofonie obsługującym i przeznaczonym do taśm żelazowych (TYP I) może uszkodzić głowice magnetofonu? czy tylko po prostu te głowice magnetofonu nie przeniosą wszystkich dźwięków taśmy chromowej?

zbys
 Wysłana - 8 lipiec 2006 21:14      [zgłoszenie naruszenia]

Nic sie nie uszkodzi, odtwarzanie tasm chromowych, bedzie praktycznie takie same jak zwyklych. Duze roznice pojawiaja sie przy nagrywaniu na tych tasmach, wymagaja one bowiem innego (wiekszego) pradu podkladu i zwykly magnetofon bedzie zle nagrywal. Ale odtwarzanie takich tasm, nagranych poprawnie na wlasciwym sprzecie, jest jak najbardziej OK.

Juz wiekszym problemem moze byc fakt korzystania z redukcji szumow Dolby. Tak nagrane tasmy maja sztucznie podbite pasmo wysokich czestotliwosci. Oczywiscie wplywa to na sama jakosc odtwarzanego nagrania (w magnetofonie nie posiadajacym Dolby), nie ma zas zadnego wplywu na trwalosc glowicy. Najprosciej to mozna to skorygowac pokretlem barwy tonow (zmniejszyc nieco wysokie) nie jest to to samo co Dolby, ale poprawia nieco odtwarzanie.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2006-07-08 21:14:25

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

Jurand85
 Wysłana - 9 lipiec 2006 00:02      [zgłoszenie naruszenia]

Wielkie dzięki za informacje, ale mam jeszcze jedno pytanko, jeśli będę chciał teraz przegrac muzyke z taśmy chromowej na taśme żelazową, to czy przeniesie ona mniej więcej wszystkie dźwięki? (oczywiście licze się z tym że kopiowanie z taśmy na taśme samo w sobie wiąże się ze spadkiem jakości muzyki).

zbys
 Wysłana - 9 lipiec 2006 00:46      [zgłoszenie naruszenia]

Mniej wiecej

Ale dlaczego chcesz przenosic na zelazowa? Tasma chromowa ma duza wieksza trwalosc, jest silniej namagnesowana i zjawisko samoodmagnesowania wolniej zachodzi. Jezeli to cos cennego, to przegraj na CD.

Znawca -

Jurand85
 Wysłana - 9 lipiec 2006 02:17      [zgłoszenie naruszenia]

Tzn. musze ją skopiować na jakąś taśme (kopiowanie na CD nie wchodzi w gre) bo ta taśma chromowa z muzyką nie jest moja, a poza tym mój magnetofon jest przeznaczony do odtwarzania taśm żelazowych, dlatego tą muzyke z taśmy chromowej (mojego znajomego) skopiuje na taśme żelazową (bo nagrywać na taśme chromową w przypadku mojego magnetofonu chyba nie ma sensu, w końcu sam wcześniej stwierdziłeś, że zwykły magnetofon będzie źle nagrywał takiego typu taśmy).

zbys
 Wysłana - 9 lipiec 2006 06:43      [zgłoszenie naruszenia]

No tak , w takim ukladzie to nie masz wyboru. Bedzie wiec to tylko slabsza kopia i tyle. W sam raz do sluchania na przecietnym sprzecie. Cudow nie mozna sie po tym spodziewac.

Znawca -

Jurand85
 Wysłana - 9 lipiec 2006 15:29       [zgłoszenie naruszenia]

No wiem wiem. Wielkie dzięki za informacje, temat uważam za zamknięty, jeszcze raz dzięki za wszystkie porady. Trzymaj się! Pozdrawiam. Jurand.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Taśma chromowa

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL