Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 570 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Telewizor Full HD a sygnał analogowy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Telewizor Full HD a sygnał analogowy"   

marchal16
 Wysłana - 20 styczeń 2012 19:02        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!

Kupiłem niedawno telewizor PANASONIC TX-L37E30E. Mam dekoder Kaon KCF200, który jest bez opcji Full HD. Gdy włączam go, to jakość jest taka sama jak bez niego, czyli tragiczna. Mam opcję DVB-C, DVB-T i analogowe i na żadnym z nich nie ma lepszego efektu. Czy muszę kupić dekoder Full HD, żeby mieć wszystkie programy w Full HD? A co powiecie na temat dekodera wewnętrznego, czy on coś poprawi z jakością?

Preskaler
 Wysłana - 21 styczeń 2012 11:43      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli masz jedną butelkę piwa i wlejesz go do wiadra (dużego) to nie będziesz mieć więcej piwa! Jeśli kupiłeś TV HD a nie masz sygnału w tej jakości to niby skąd ma się wziąć lepszy obraz? Trzeba poszukać źródła sygnału Full HD a może to być odtwarzacz "Blu ray", sygnał HD z satelity, może też być z naziemnej TV cyfrowej
lub kablówki ale na razie nie ma takich programów, tylko jakieś próby i to na małym obszarze. Zapytaj w swoim mieście czy kablówka ma jakieś programy HD? Wracając do pytania głównego - wszystkie elementy układu MUSZĄ być Full HD! TV, Kabel, źródło sygnału i ew. dekoder. Wszystkie muszą być HD bo jeśli choć jeden z tych elementów nie będzie przystosowany do tego systemu to nie będzie jakości HD!

Preskaler

Specjalista -

zbysiu13
 Wysłana - 21 styczeń 2012 17:16       [zgłoszenie naruszenia]

Kaon rzeczywiście niewiele może, mam Kaona 570.
Ciekawi mnie, jak odbierasz programy satelitarne bez Kaona, skoro z nim czy bez niego jest to samo
Co do wbudowanych tunerów w Panasonica- jedyna szansa to dvb-C, ale pod warunkiem, że kablówka udostępnia u Ciebie niekodowane kanały HD. W co wątpię.
PODOBNO w dvb-t ma się pojawić w czerwcu w którymś w MUX'ow w niektórych województwach TVP HD. Nie wiem, nie znam się, nie mam pojęcia, z jakiej okazji
Kupienie dekodera HD= jak najbardziej: jeśli zdecydujesz się na np TnK HD lub któryś z pakietów CP lub Cyfry lub N z kilkoma kanałami HD. Jeśli chcesz najtaniej i bez podpisywania żadnych "cyrografów" to chyba warto kupić "biały" dekoder N z trzymiesięcznym pakietem TnkHD. W pakiecie jest kilka programów HD.
Kabel nie musi mieć oznaczenia HD , wystarczy pospolity dzisiaj już kabelek HDMI.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2012-01-21 17:20:33

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Telewizor Full HD a sygnał analogowy

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL