Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1311 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Telewizor Kolon Golstar kct 002 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Telewizor Kolon Golstar kct 002"   

POSERITO
 Wysłana - 8 styczeń 2011 20:29        | zgłoś naruszenie regulaminu

Na wstępie Witam Wszystkich!
Mam taki problem z tv jak w temacie.A mianowicie przy włączeniu, świeci się kontrolka, słychać szum w głośniku po chwili szum cichnie, kontrolka świeci.Chcąc załączyć tv pilotem kontrolka gaśnie,przy włączonym wyłączniku.Próbowałem dłużej przytrzymać wyłącznik tak samo się rozłącza.Nadmienię że wymieniłem wyłącznik.Czytałem podobne tematy ale nie wiem od czego zacząć.Przyznam się że moja wiedza na ten temat jest podstawowa.Proszę o pomoc.

Preskaler
 Wysłana - 9 styczeń 2011 10:30      [zgłoszenie naruszenia]

Przypuszczalnie naprawa telewizora leży poza Twoimi możliwościami. Nawet opis jest niejasny a ocena Twojej wiedzy elektronicznej jako "podstawowa" wydaje się być niejasna. Jeśli dobrze rozumiem to TV w stanie czuwania (włączony przycisk wyłącznika sieciowego) zachowuje się poprawnie a jedynie po włączeniu z pilota wyłącza się po próbkowaniu. Jeśli tak to wskazuje na uszkodzenie w obwodzie wysokiego napięcia (odchylania poziomego?) i potrzeba do tego trochę doświadczenia i umiejętności wykonywania pomiarów.

Preskaler

Specjalista -

POSERITO
 Wysłana - 9 styczeń 2011 21:00      [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuję za odpowiedź.Ma Pan rację, że moja wiedza jest na poziomie takim, że umiem pomierzyć miernikiem uniwersalnym, podzespoły typu: kondensatory,rezystory itd.a z tym rzeczywiście może być problem,ale z Pana pomocą może coś bym spróbował zrobić, może jakaś podpowiedź.A co do do tego opisu to rzeczywiście nie jasno to napisałem.Po załączeniu wyłącznika sieciowego świeci kontrolka czuwania ale tv nie ma obrazu ani głosu.Tylko słychać w głośniku tv chwilę brzęczenie a następnie cisza, tylko świeci kontrolka.Próbowałem przytrzymać dłużej wyłącznikiem sieciowym to się rozłącza,tak samo jest przy załączeniu pilotem po naciśnięciu programu kontrolka gaśnie i wszystko się rozłącza.Jak się odczeka z 15 min i ponownie załączy wyłącznikiem sieciowym to znowu słychać szum w głośniku i po chwili cisza.A przy załączeniu ponownym tzn. drug raz szumu w głośniku nie ma.

Preskaler
 Wysłana - 10 styczeń 2011 10:20      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli chcesz ryzykować bezpowrotne uszkodzenie sprzętu to możesz się bawić w serwis i zacznij od zdobycia schematu tego TV! To jest podstawa. Będziesz mógł wtedy podać mi poszczególne napięcia jakie wychodzą z przetwornicy tak abyśmy się dobrze rozumieli.

Preskaler

Specjalista -

POSERITO
 Wysłana - 10 styczeń 2011 22:54      [zgłoszenie naruszenia]

Więc tak,schemat mam tylko gdzie ta przetwornica się znajduję? Czy to pod układem TDA 4605,jak na schemacie, pisze na tym driver,przeładow. detektor,kontroler.

Preskaler
 Wysłana - 11 styczeń 2011 09:18      [zgłoszenie naruszenia]

Nie, nie! To pod jakim układem jest coś narysowane nie ma znaczenia. Schemat tego samego urządzenia można narysować w różny sposób tak, że jego bloki będą znajdowały się w innym położeniu. Trzeba prześledzić Przewody sieciowe (od wtyczki poprzez wyłącznik, bezpiecznik, diodę prostowniczą, kondensator filtrujący (elektrolit) aż do transformatora i układu lub tranzystora w tej przetwornicy. Nie mam tego schematu więc trudno mi bardziej dokładnie to opisać. Może podaj linka do niego lub go prześlij!

Preskaler

Specjalista -

POSERITO
 Wysłana - 11 styczeń 2011 11:00      [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuję za tak szczegółową pomoc wobec mnie,ja cieszę się że mam tak cierpliwego Profesora.Prześledzę to wszystko tak ja mi Pan opisał. Schemat podeślę później.

POSERITO
 Wysłana - 11 styczeń 2011 21:11      [zgłoszenie naruszenia]

Połowa schematu

POSERITO
 Wysłana - 11 styczeń 2011 21:40      [zgłoszenie naruszenia]

Przepraszam Pana, chciałem wysłać schemat po prawdzie to połowę jak napisałem, ale się nie udało po prostu za dużo pomniejszyłem bo jak był w oryginale to znowu nie można było wysłać.Postaram się jakoś dopasować.Schemat ma dwie części.

Preskaler
 Wysłana - 12 styczeń 2011 11:51      [zgłoszenie naruszenia]

Zamieść ten schemat na jakiejś platformie foto (Tinypic, Fotosik itp.) a potem daj linka do niego!

Preskaler

Specjalista -

zbysiu13
 Wysłana - 13 styczeń 2011 02:22      [zgłoszenie naruszenia]

Zdaje się, że to schemat czwarty od góry:
[http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=97628#97628]
czyli chassis PC91A. Czy ten "Kolon" ma tak opisane chassis?

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Telewizor Kolon Golstar kct 002

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL