| Autor |
"Tonsil vs STX..." |
|
|
Vassago
|
|
Wysłana - 8 kwiecień 2006 00:37 | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam spory dylemat. Mianowicie muszę wymienić głośnik w moim subie ponieważ ten który posiadam ma krzywo wklejoną membranę i przy więkrzych mocach (tzn powyżej 3/4) charczy...W związku z tym zastanawiam się czy inwestować w drogiego Tonsila 30/60/6 (131 zł), czy też może zaoszczędzić na tańszym STX 30/100/8 (55 zł)?? Powyżej obrazek przedstawiający charakterystykę Tonsilowskiego głośnika, a charakterystyka tego STX jet tutaj: [http://www.stx.pl/charakterystyki/GDN-30-100-8-SC-ALL.jpg]
| |
|
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
Poprostu musisz znac litrarz wewnętrzny swojej obudowy od Suba.
Następnie podstawiasz w winISD dane tego stxa, ustawiasz mu pojemnosc obudowy taką jaką masz i sprawdzasz jak bedzie to wygladalo
 |
|
|
|
buncza
|
|
radziłbym ci zainwestowac w Tonsila. sam pożuliłem na głośnikach (tylk ja kupiłem GDN 17/80/8) i bas z tego jest bardzo marny. mój kumpel z magnatów 15cm ma większy i lepszy bas.
jak nie szkoda ci kasy (a zależy na jakości) to radziłbym kupić Tonsila. (biorąc te dwa pod uwage).
|
|
Vassago
|
|
Zastosowałem się do rady o WinISD i mam pewien problem. Powyżej znajdują dwa wykresy: zielony-STX i niebieski-Tonsil, nie wiem jednak jak interpretować te wykresy ponieważ Tonsil o który mi chodzi, według tego co jest na firmowej stronie, ma pasmo przenoszenia od 60Hz do 4500Hz... |
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
Gdzie te wykresy
Zmieniony przez - Rafacker w dniu 2006-04-09 21:47:32
 |
|
|
|
buncza
|
|
wykresy wykresami ale w praktyce STX i tak jest słabszy od Tonisla.
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
Zgadzam się ale patrząc na cenę niekażdego stać na Tonsila, dla mnie lepsze są i tak głośniki TVM niż przestarzałe Tonsile za które krzyczą zbyt wygórowaną cenę, jak masz kase kupuj tonsila i nie bedzie zabawy, natomiast jak chcesz zaoszczedzić to kombinuj z STXem
 |
|
|
|
Vassago
|
|
Sorry że nie przysłałem tych wykresów ale miałem trochę problemów z kompem...ale wynika z nich jednoznacznie że Tonsil jest o wiele leprzy, jednak cały czas mam pytanie odnośnie tych że wykresów, na wykresie Tonsila przy częstotliwości 20Hz występuje spory skok (ok. 6db) a głośnik jak już wspomniałem wcześniej ma pasmo od 60HZ w górę... |
 |
|
|
|
Vassago
|
|
I miałbym rośbę o rozwinięcie odpowiedż na moje pierwsze pytanie odnośnie Pioneera vsx-808rds |
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
No ale juz mógłbys wyslac w koncu te wykresy...
 |
|
|
|
Vassago
|
|

Przepraszam za zwłokę ale ostatnio miałem malo czasu...
|
 |
|