Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1296 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Tor podczerwieni aktywnej- alarm 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Tor podczerwieni aktywnej- alarm"   

masterkr
 Wysłana - 3 czerwiec 2007 20:25        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam

Mam dwa pytania odnośnie tego schematu. Działa on tak, że podczas oświetlania fotodiody odbiorczej IR silniczek się kręci. Przeczytałem, że kiedy zamienimy diodę IR na rezystor a diodę IR podłączymy między bazę a emiter, to układ będzie działał odwrotnie tj. silnik będzie przestawał się kręcić po oświetleniu diody. Czy jest to prawda?

Jeśli jest to prawda, to czy możliwa jest taka przeróbka drugiego układu, żeby można było z niego stworzyć tor podczerwieni aktywnej- po przerwaniu wiązki lasera silniczek by się włączał (układ na pierwszym schemacie działa po oświetleniu go laserem, bo sam go testowałem). Widzę to tak:
Po oświetlaniu diody nic by się nie działo. Po przerwaniu promienia lasera włączał by się silniczek ale po ponownym oświetleniu diody silniczek nadal by działał, aż do wyłączenia układu wyłącznikiem.

Preskaler
 Wysłana - 6 czerwiec 2007 11:16       [zgłoszenie naruszenia]

Do tego celu potrzebne było by tzw. "podtrzymanie". Najłatwiej zrobić to na przekażniku. Jeśli chcesz na elektronice to wystarczy zastąpić przekażnik układem tranzystorowym. Jest to już jednak trochę trudniejsze.

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Tor podczerwieni aktywnej- alarm

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL