Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 554 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Trafo-dowijanie uzwojeń 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Trafo-dowijanie uzwojeń"   

TDArti
 Wysłana - 24 luty 2011 22:09        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam! Mam transformator toroidalny 80VA 24V 3A będzie wykorzystany do popularnego zasilacza Electronics-lab i mam takie pytanko ponieważ potrzebuję dodatkowych napięć do zasilania miliwoltomierzy wentylatorów i termowyłącznika czy dobrym rozwiązaniem będzie dowinięcie zwojów do niego czy lepiej dać inny transformator? I czy gdybym dowinął te zwoje przy pełnym obciążeniu transformatora na uzwojeniu 24V na pozostałych napięcie mocno będzie "przysiadać"?

zbys
 Wysłana - 24 luty 2011 22:38      [zgłoszenie naruszenia]

Jezeli wiesz jak procentowo przysiada pod pelnym obciazeniem to napiecie 24V, to mozesz zalozyc, ze te inne bede przysiadaly okolo polowe tego - procentowo. Tak z grubsza.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

TDArti
 Wysłana - 25 luty 2011 14:42      [zgłoszenie naruszenia]

A więc przy pełnym obciążeniu napięcie spada z 24.5V na 22.5V czyli ok. 8% (24.5-100% 2-?% 2:24.5=0.08 0.08*100=8% chyba dobrze liczę ) Czyli pozostałe napięcia spadną o ok.4% ?

zbys
 Wysłana - 25 luty 2011 20:18      [zgłoszenie naruszenia]

Tak, zakladam, ze straty w zelazie sie nie licza przy pelnym obciazeniu, a straty w miedzi rozkladaja sie rowno po pierwotnym i wtornym uzwojeniu. A 4% to jest nic, napiecie w sieci sie pewnie wiecej waha.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

TDArti
 Wysłana - 26 luty 2011 20:48       [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za pomoc! Biorę się za nawijanie na wszelki wypadek dowinę 2V więcej bo i tak będą stabilizatory itp.Zależało mi na tym ponieważ na pomocniczy transformator brakuje miejsca w obudowie.Aha i jeszcze jedno pytanie czy zastosować jakąś izolację między zwojami?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Trafo-dowijanie uzwojeń

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL