Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 8784 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Triak 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Triak"   

kisiel85
 Wysłana - 5 kwiecień 2005 19:47        | zgłoś naruszenie regulaminu

Triak
Prosze o pomoc w znalezieniu zasady działania triaka, jakiegos schematu i wogole co to jest...Musze zrobic uklad, ktory sygnalem z mikrokontrolera bedzie wlaczal/wylaczal pompe na 230V...moze ma ktos jakis pomysl

kisiel

Arnold_S.
 Wysłana - 5 kwiecień 2005 20:06      [zgłoszenie naruszenia]

Nie umiesz korzystać z wyszukiwarek ???

[http://www.google.pl/search?hl=pl&q=triak+zasada+dzia%C5%82ania&btnG=Szukaj&lr]=

[szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=triak+zasada+dzia%B3ania&z=T&p=T]

[szukaj.onet.pl/query.html?col=all&odm_tez=odmiana&qt=triak%20zasada%20działania]

[http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=208567&highlight=triak+optotriak]

[http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=237075&highlight=triak+optotriak]

[http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=177338&highlight=triak+optotriak]

Dane katalogowe różnych elementów elektronicznych: [http://www.datasheetarchive.com]

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

migdalr
 Wysłana - 7 kwiecień 2005 16:43      [zgłoszenie naruszenia]

Hello.
Trochę dłubie sobie w kuchence mikrofalowej i spaliłem juz jeden magnetron. a stało sie to tak ... zainstalowałem fazowy regulator mocy na uzwojeniu pierwonym transformatora, niestety bez filtra przeciwzakłuceniowego i... doszło do zwarcia amody z katodą. Padł bezpiecznik 500mA i 5kV
To nad czym walczę to możliwośc płynnej regulacji mocy w kuchence mikrofalowej. Jedną z możliwości jest zmniejszenie temperatury grzania katody magnetronu. I tak sobie pomyslalem, że w tym miejscu mógłbym wmontowac w układ fazowy regulator mocy. Problematyczne sa tylko wartośc parametry napięcia 3,3V i natężenia 11-12A, Czy istnieja jakieś triaki pracujące w takich warunkach. A może ktoś z Was zna prosty schemacik, który po modernizacji może służyć jako regulator mocy dla takiego układziku. Pozdrawiam i dziękuję za każda informację.
PS. Przestrzegam wszystkich chcących coś zmienic w kuchence. Pod żadnym pozorem nie włączajcie urzadzenia zanim nie zamkniecie obudowy. Inaczej nawet sami o tym nie wiedząc napromieniujecie się, bo magnetron wysyła promieniowanie nie tylko do wewnętrzsnej komory kuchenki ale i poza nią. Dlatego ważna jest szczelna zewnętrzna obudowa. Ona chroni nas przed ucieczka mikrofal poza kuchenkę.

AntoniM.

Arnold_S.
 Wysłana - 7 kwiecień 2005 16:48      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli chcesz regulować prądy rzędu 10A przy napięciach rzędu 3V, to dlaczego nie pomyślisz o jakichś tranzystorach ?
Po co tu stosować triak ???

Ogólnie, regulowanie(elektroniczne) dużych prądów przy małych napięciach, to bardzo trudna dziedzina...

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

zbys
 Wysłana - 7 kwiecień 2005 19:58      [zgłoszenie naruszenia]

Szczerze mowiac, to nie widze mozliwosci regulacji mocy magnetronu metoda regulacji fazowej. Regulacja w zarzeniu badzie nie tylko b. trudna ze wzgledu na duze prady, wiesz zapewne, ze magnetron ma katode bezposrednio zarzona. A poniewaz anoda magnetronu jest na masie, to na katodzie masz tak okolo - 2000V ! I pewnie dlatego sobie cos wybiles przy eksperymentach. Takze sam zakres regulacji bedzie bardzo trudny to ustawienia. bo do pewnej temperatury nie bedziesz mial nic, a pozniej cala zmiane mocy w niewielkim zakresie temperatur, co wiecej moc bedzie sie zmieniac tak jak bedzie sie zmieniac temperatura podgrzewajacego sie magnetronu. Probujesz bowiem regulowac moc zmieniajac emisje katody, a jest to mocno nieliniowy przebieg.

W standartowych mikrofalowkach regulacja mocy odbywa sie poprzez prace impulsowa, z roznym stopniem wypelnienia. Magnetron pracuje kilka sekund, po czym nie i tak w kolko. Mozna te cykle latwo zaobserwowac np. obserwujac przygaszanie zarowki oswietlajacej wnetrze. Okres tego impoulsowania jest relatywnie dlugi, bo potrzebujesz pare sekund na rozgrzanie katody. Jest zasilana z tego samego trafa co wysokie.

Jezeli chcesz uzyskac bardziej plynna regulacje, to musisz zrobic to inaczej:
Zastosuj impulsowe sterowanie napiecia anodowego. Tzn. zasilanie zarzenia katody musisz zrobic na oddzielnie nawinietym transformatorze, pamietajac o odpowiednim odseparowaniu wtornego od pierwotnego i rdzenia. Dzielony karkas, izolacja WN na kabelkach - tak jest jest to zrobione orginalnie. Katode zarzysz caly czas, zas regulujesz anodowe, ale nie fazowo, tylko impulsowo.
Musisz zrobis uklad zalaczajacy triak w zerze i do tego ukladzik regulujacy liczbe przepuszczanych okresow sieci w danym przedziale czasowym. Np. zrobic tak aby okres to byla 1 sekunda i regulujesz liczbe okresow pomiedzy 1 a 50 ( i wtedy masz przerwe odpowiednio 49 - 0 okresow) A wiec regulujesz wypelnieniem sygnalu w czasie sekundy, a nie polokresu jak dla regulatora fazowego. W zaleznosci od potrzebnych Tobie stopnie regulacji (czyli plynnosci) mozesz ten okres skrocic, np. do 0,2 sek a i tak bedziesz mial dziesiec stopni mocy.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

Preskaler
 Wysłana - 8 kwiecień 2005 10:00      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie "Zbys" ma rację! Dodać jeszcze do tego chciałem, że praca magnetronu z niedożarzeniem katody skraca jego żywotność i to jest jeszcze jeden argument, żeby takiej regulacji nie stosować. Po drugie, regulacja impulsowa spowoduje regulację mocy w dużym przedziale ale tylko mocy średniej! Moc szczytowa (chwilowa będzie taka sama). Nie napisałeś do czego chcesz tą regulację użyć? A od tego zależy możliwość rozwiązania problemu!

Preskaler

Znawca -

migdalr
 Wysłana - 11 kwiecień 2005 08:53      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki Zbyszku za wyczerpujące wyjaśnienie.
Niestety mój problem jest nieco bardziej skomplikowany, gdyz nie zależy mi na tym by podawać mikrofale nie w bardzo krótkich milisekundowych odstepach czasu, ale płynnie. Mój odbiornik mikrofal jest układem wrażliwym na podawana moc. Tak więc jeżeli nie będę zmieniał mocy tylko wyłączał mikrofale w mikrosekundach, to nie będę obserwował spadku mocy (układ charakteryzuje się bardzo małą bezwaładnością i szybką odpowiedzią), tylko to co mam klasycznych kuchenkach. Mikrosekundowe "uderzenia" pola mikrofalowego o dużym natężeniu, później długo nic i znowu "uderzenie".

W związku z tym mam pytanie. Czy po odseparowaniu obu uzwojeń wtórnych wysokiego napięcia i wysokiego natężenia na dwa transformatory można na uzwojeniu pierwodnym transformatora układu grzania katody stosować regulatora fazowego, z filtrem wygładzającym skoki napięcia?
Do tej pory stosowałem regultor fazowy na uzwojeniu pierwotnym zasilającym i żarzenie katody i różnice potencjałów magnetronu. Takie sterowanie przez jakiś czas działało i to nawet skutecznie. Przedział wyciętego triakiem napięcia na uzwojeniu pierwotnym zawierał się w przedziale roboczym magntronu, tj. fi = 0-75 stopni. i powodował spadek mocy na uzwojeniu pierwotnym jedynie o 10%. (wartość wyliczona w oparciu o przebiegi prądowe i napięciowe uzw. pierwotnego odczytane z oscylatora). Taka regulacja prowadziła do spadku mocy magnetronu o około 30%. Sprawdziłem w oparciu o temp wody. Poniżej przytaczam wzór w jeżyku angielskim.

. 1 Calorie (C) will raise the temperature of 1 gram (g) of liquid water exactly 1 degree Centigrade (DegC) or 9/5 degree Fahrenheit (DegF).
. 1 Calorie is equal to 4.184 Joules (J) or 1 J = 0.239 C.
. 1 Watt (W) of power is 1 J/s or 1 kW is 1000 J/s.
. 1 plastic cup is 8 fluid ounces (fl.oz.) which is 8 x 29.57 g/fl.oz. = 236.6 g. (For Avoirdupois ounces, use 28.35 g.)
. 1 minute equals 60 s (but you know this!).
Therefore, in one minute, a 1 kW microwave oven will raise the temperature of 1 plastic cup of water by:
T(rise) = (60 s * 1000 J/s * 0.239C/J * (g * DegC)/C)/(236.6 g) = 60.6 °C.

Sielanka nie trwała długo i prawdopodobnie wywołałem plazme we wnętrzu magnetronu, paląc go.

Moje wnioskowanie jest takie:
Poniewaz katoda magntronu jezt zwykłym żarnikiem to mogę potraktowac go jak zwykły element grzewczy o pewnej bezwładności cieplnej. Regulując regulatorem fazowym na uzwojeniu pierwotnym trafo temperaturę jej żarzenia, reguluję strumien emitowanych elektronów. A tym samym steruję natężeniem emitowanych mikrofal. Idealnym rozwiązaniem byłaby katoda izolowana od żarzenia, ale z takim magnetronem jeszcze sie nie spotkałem. Kwestia sterowania to właściwy dobór przedziału wycinanego napięcia i wygładzeniu pozostałego przebiegu. Nie zależy mi na idealnym liniowym sterowaniu mocy kuchenki. tylko na samej regulacji. (w t tym przypadku to dobór odpowiedniego regulującego potencjometru i znalezienie progu pracy zarnika.) Podawaną moc będzie można skalować w oparciu o temperaturę podgrzanej wody.
Pytanie tylko czy...
ma sens stosowanie regulatora fazowego z filtrem wygładzającym skoki napięcia na uzwojeniu pierwodnym transformatora układu grzania katody?
Dzięki jeszcze raz za wszelkie życzliwe sugestie.
Pozdrawiam serdecznie.

AntoniM.

migdalr
 Wysłana - 11 kwiecień 2005 08:56      [zgłoszenie naruszenia]

Sorki.
W pierwszym zdaniu wkradł sie błąd. Powinno być:
Niestety mój problem jest nieco bardziej skomplikowany, gdyz zależy mi na tym by podawać mikrofale płynnie, a nie nie w bardzo krótkich nawet milisekundowych odstepach czasu.

AntoniM.

migdalr
 Wysłana - 11 kwiecień 2005 08:58      [zgłoszenie naruszenia]

No to sie ośmieszyłem Powinno byc:
Niestety mój problem jest nieco bardziej skomplikowany, gdyz zależy mi na tym by podawać mikrofale płynnie, a nie w bardzo krótkich nawet milisekundowych odstepach czasu.

AntoniM.

Preskaler
 Wysłana - 11 kwiecień 2005 10:20      [zgłoszenie naruszenia]

Magnetron nie jest urządzeniem przewidzianym do płynnej regulacji mocy. Gdyby tak było to możnaby było zrobić na nim stację nadawczą z modulacją amplitudy. Przez zmianę mocy żarzenia można w pewnym stopniu zmniejszyć tą moc ale - po pierwsze skróci to żywotność magnetronu (katody) po drugie zmniejszenie będzie możliwe tylko w pewnym, niewielkim zakresie - po trzecie - wraz ze zmniejszaniem się mocy częstotliwość też się będzie zmieniała. Po czwarte - praca takiego układu będzie niestabilna (przy przekroczeniu pewnego progu układ będzie zrywał drgania) po piąte - zmiany mocy będą się odbywały z dużyą bezwładnością a więc powoli. W praktycznych układach magnetronowych regulację mocy (średniej) wykonuje się przez podanie napięcia anodowego w postaci impulsów (prostokątnych) z regulowanym wypełnieniem. Taka regulacja też spowoduje możliwość zróżnicowania czasu podgrzewania wody jednak moc szczytowa (chwilowa, maksymalna) będzie zawsze stała.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2005-04-11 10:22:19

Preskaler

Znawca -

zbys
 Wysłana - 12 kwiecień 2005 03:09       [zgłoszenie naruszenia]

A wiec tak:

Po pierwsze, jezeli chcesz koniecznie regulowac moc zarzeniem katody, to moze jednak zrob dobrze odizolowany ragulator stalego napiecia, o wymaganych parametrach (duzy prad niskie napiecie). Wtedy albo reguluj poprzez optron (mozna znalesc takie o paru kilowoltach separacji), lub jakis potencjometr z plastykowa oska, bo inaczej to zbudujesz sobie krzeslo elektryczne.

Po drugie uklad i tak bedzie dawal spore impulsy mocy chwilowej, tak jak pisze Preskaler. A np. proba regulacji wartosci napiecia anodowego skonczy sie zerwaniem drgan w magnetronie. Zauwaz, ze nie jest to jakis tam wzmacniacz liniowy w.cz. ale bardzo prosty generator samowzbudny.

Po trzecie - i to moze wydac sie smieszne, ale w takim ukladzie, to najlepsze efekty osiagniesz stosujac po prostu regulowana metalowa przyslone w falowodzie pomiedzy zasilajacym magnetronem, a odbiornikiem. Dawno temu bylem w posiadaniu lampowego generatora sygnalowego porzadnej firmy HP, gdzie podobna idea byla zastosowana w precyzyjnym tlumniku sygnalu wyjsciowego. Moc generatora sygnalu ustawialo sie na kreske na srodku skali i skalowanym pokretlem regulowalo sie stopien "zamurzenia sie" jednej rurki w drugiej w falowodzie. A ze skali odczytywalo sie wartosc sygnalu na wyjsciu.

Moze wiec taka mechaniczna regulacja, a magnetron niech sobie chodzi na nominalnej mocy. I wtedy trzeba by pomyslec o jakims obciazeniu dla magnetronu, bo jak wiesz nieobciazone tez czesto padaja.

PS. Magnetronu posrednio zarzonego to pewnie nikt nie zbuduje. Bo jak izolowac 2kV a jednoczesnie efektywnie podgrzewac katode?

Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-04-12 03:34:40

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Triak

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL