| Autor |
"Tuba samochodowa" |
|
|
Piotrp
|
|
Wysłana - 4 sierpień 2004 12:24 | zgłoś naruszenie regulaminu
Czy ktoś ma w domu może tube samochodową interesuje mnie jak to słychać bo w samochodzie to słychać super bo jest mała przestrzeń a w domu to sam niewiem.
| |
|
 |
|
|
|
wolo
|
|
krotko - tuba samochodowa do domu nie nadaje sie wogole. chyba ze masz niezbyt duze wymagania co do dzwieku, wtedy bedzie ci wszystko jedno.
tuby takie sa robione pod katem uzywania w samochodzie i po prostu to nie bedzie brzmialo. w samochodzie bedzie super a w domu podlaczysz i pomyslisz "co to za syf"
|
|
Cubestone
|
|
kolega mial kiedys w domu tube samochodowa- jakosc zadna, bas ogromny-zbieralo sie na wymioty.
|
|
Piotrp
|
|
A co było by lepsze tuba czy subwoofer oczywiście do domu |
 |
|
|
|
dj.piotras
|
|
co do tuby w domu to na dobrym filtrze (ok 20Hz) też nieźle gra. Ale kwestia jest jeszcze w jakości tuby, no i faktycznie jest ona przeznaczona do auta gdzie ciśnienie podczas pracy jest b. duże inaczej sprawa wygląda w domu. Polecam ci suba aktywnego alpharda, do domu w zupełności wystarcza, a uwież mi potrafi narobić sporo "chałasu"
|
|
|
pawciu1234
|
|
tuba w domu to nawet fajna sprawa tylko musi byc umieszczona tak jak w aucie czyli w malym osobnym w miare dobrze wytlumionym i nie przenoszacym slyszalnych drgan pomiszczeniu czyli bagazniku w domu moze byc to specjalnie zaprojektowana komora tlumiaca czyli nowa i nie trzeszczaca szafa np. |
 |
|
|
|
wolo
|
|
ja sie dalej bede upieral ze sie nie nadaje... w szafie ? wg mnie to stlumione dudnienie ciezko byloby nazwac ladnym basem... ale jak kto lubi
|
|
dj.piotras
|
|
przychylam się do przedmówcy - na pewno nie w szafie będzie tylko dudnić !
|
|
|
pawciu1234
|
|
kurde ludzie w szafie to byl przyklad jezeli koniecznie chce tube w domu to musisz sobie skonstrulowac komore tlumiaca czyli bagol od samochodu generalnie chodzi o to ze tuba ma zupelnie inne pasmu przenoszenia jak jest w komorze niz jak w niej nie jest : ) tuba wchodzi dosc wysoko nawet do 200 hz przy efektywnosci okolo 100 db lub nawet ponad z tym ze tylko czestot. rzedu 200 hz reszta i tak przechodzi przez komore czyli bagol niby dobrym rozwiazaniem jest odciecie filtrem do 100 hz ale ona i tak bedzie wchodzic wyzej ma na to wplyw sama budowa rezonatora czyli tuby ma ona ksztalt jak wiadomo "tuby" : ) czyli typowego rezonatora w zalerznosic od srednicy i dlugosci rezonansuje dana czestotliwosc sprobuj jakie czestotliwosci beda tobie przeszkadzac czy wysokie uderzenie czy niskie dudnienie jak mozesz oczywiscie jak nie to nie kupuj : ) . |
 |
|