| Autor |
"Tv Belstar- schemat" |
|
|
POSERITO
|
|
Wysłana - 15 luty 2011 16:09 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam Wszystkich,
Chcę zidentyfikować schemat do tv Belstar.Ponieważ mam tylko nazwę na obudowie i z tyłu była nalepka co do typu tv ale jest nieczytelna. Nie wiem o jakim nr.ten tv Belstar bo potrzebny mi jest schemat.Może podam układy scalone jakie znajdują się na płycie głównej tv, to może mi ktoś podeśle schemat, albo napisze jakiego schematu szukać.Układy scalone: TDA8361,TDA3653B,CTV322S V2.0,SAA5254P/H.Może ma ktoś inną podpowiedź jak odczytać symbol tv,na płycie również nie ma znaku
| |
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
To TV 20 cali?
Jeśli można zapytać- po co konkretnie potrzebny jest ten schemat? Jakaś awaria?
Na płycie zazwyczaj powinien być wydrukowany numer chassis. Np E9 lub 11ak30.
|
|
|
POSERITO
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź.Później poszukam schematu o tym symbole i dokładnie jeszcze sprawdzę na płycie.A co do Tv, to awarii nie ma,odbiór jest dobry,choć to stary tv.Myślę do niego dołączyć płytkę z telegazetą,bo mam taką od Tv AVA taki symbol jes na niej UX2B/91.Nie wiem czy to będzie współpracować?,czy każdą płytkę z txt można podpiąć do Tv.Jeżeli jestem w błędzie to proszę mi napisać.Pozdrawiam |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
SAA5254P/H... to dekoder telegazety, masz oryginalnego pilota?
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-02-15 18:31:06
|
|
|
POSERITO
|
|
To znaczy że nie trzeba podpinać żadnej płytki txt tylko na tej powinna działać co jest z tym układem.Bo ja nie jestem na tyle dobry w tym co Ty więc pytam o szczegóły i jeszcze będę pytał.A co do pilota to jest o takich symbolach bez nazwy:NSE GZ1-7C/6252 4september,00 1821-6842.Ten pilot działał przy Tv Ava u mojej mamy,z tego co teraz widziałem to spuchły przy nim duże kondensatory i płyta została,a mama dostała w darze drugi Belstar i pilot też działa tak jak by to był uniwersalny.Prosze o jakieś sugestie w tym kierunku co dalej robić. |
 |
|
|
|
POSERITO
|
|
Piszę jeszcze raz bo nie otrzymałem podpowiedzi ale może źle opisałem w ostatnim pości że pilot współpracuje z Tv Belstar.Tzn.pilot załącza i wyłącza Tv no i programy też przełącza,ale telegazety nie mam.Pytanie moje było czy dostawić można płytkę od Tv Ava którą posiadam czy szukać pilota oryginalnego do tego Belstara i będzie współpracował z tym dekoderem który jest wpięty w płytę, jak wspomniał wcześniej kolega.A co do tych schematów to ani jeden ani drugi nie są do tego Tv.Ściągnąłem 2 i ani w jednym ani w drugim nie ma tych układów scalonych które podałem. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Czyli nie zdołałeś odczytać nazwy chassis. Co do pilota- nie mam pojęcia, co to za jeden. Nie ma przycisków teletekstowych? Może jego zdjęcie zrobisz?
Oczywiście warto szukać oryginalnego pilota. Bowiem ten NSE prawdopodobnie potrafi obsługiwać tylko niektóre funkcje telewizora.
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-02-16 12:38:28
|
|
|
POSERITO
|
|
Sprawdzę jeszcze raz płytę dokładniej może trochę odkurzę bo jest dużo kurzu na płycie.Wyciągnę płyty z zacisków może gdzieś na obrzeżach płyty jest napisane dzięki będę działał. |
 |
|
|
|
POSERITO
|
|
Witam
Znalazłem schemat to Bestar 2155t.Sprawdzę jeszcze na uniwersalnym pilocie,czy coś zadziała.Jeżeli ma ktoś jakieś sugestie w tym kierunku to proszę o podpowiedzi. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Wpisz w wyszukiwarce allegro: PR106
|
|
|
POSERITO
|
|
Telegazeta działa w Tv Belstar.Najpierw pożyczyłem uniwersalnego pilota i sprawdziłem czy txt działa czy nie jest uszkodzona,a następnie próbowałem na tym pilocie co jest przy tym TV.No i rozpracowałem go,i TXT działa.Dzięki zbysiu13.Pozdrawiam. |
 |
|