Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2452 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Tv TELESTAR 3155 T Carmen 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Tv TELESTAR 3155 T Carmen"   

marimus
 Wysłana - 6 maj 2004 02:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Potrzebuje pomocy w sprawie tego telewizora. Stało mi się coś takiego:
Miałem połączony tuner sat. z telewizorem. Wszystko to było uziemione do kaloryfera i kiedy odłączałem tuner tj. kabel-czincze (a miałem włączony do sieci telewizor razem z tunerem) to środkowy kabel czincz dotknął mi kaloryfera trwało to ok. 2 sekundy. Telewizor zaczął "wyrczeć". Szybko go wyłączyłem, ale było już za późno. Po ponownym włączeniu na kanałach telewizyjnych są teraz białe poziome pasy o grubości ok. 2mm. Nie da się długo nawet patrzeć na coś. Kiedy przełącze w tryb AUDIO-VIDEO to są jeszcze szersze biało-czarne pasy i nic nie widać ani nie słychać.
Wydaje mi się, że jest to związane z układem A-V, bo tam zrobiłem zwarcie, ale może się mylę.
Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Czy da się to naprawić w domu? I ile by kosztowała ewentualna naprawa w serwisie?

Preskaler
 Wysłana - 8 maj 2004 18:06       [zgłoszenie naruszenia]

Czześc!
Zdecydowanie nie powinno się uziemiać tego sprzętu. Powinien być tylko uziemiony maszt anteny satelitarnej i to nie do kaloryfera tylko do instalacji odgromowej. No ale trudno, stało się! Sądzę, że jednak koniecznie należy oddać sprzęt do serwisu bo z opisu trudno się zorientować co może być uszkodzone? Naprawa powinna się zamknąć w kwocie ok. 100 zł.
Pozdrawiam!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-05-08 18:07:11

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Tv TELESTAR 3155 T Carmen

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL