Witam mam mały problem z TV , jak go włącze to kineskop miga takie jakby kreski mu przechodzą że ażw głośnikach je słychać i jest to nawet na AV. ale gdy skorzystam z uniwersalnej naprawy czyli proste uderzenie w górną pokrywę to jest ok, może ktoś sie orientuje czego to może być wina, cy to kineskop czy może jakaś inna część
Jest to uszkodzenie, tzw. zimne lutowanie, czyli gdzies puscila cyna i ma ma dobrego kontaktu. Mozesz sprobowac na otwartym telewizorze delikatnie opukiwac plytke drukowana i elementy, az znajdziesz element reagujacy na terapie wstrzasowa. I przylutowac.
Opis usterki jest dosc slaby i trudno ocenic gdzie masz zlokalizowane to zimne lutowanie. Na pewno nie jest to glowica TV i tor posredniej czestotliwosci, czy detektory. Raczej wzmacniacz wizji, moze traznzystory w koncowce (trzy takie same , sredniej mocy)...., moze odchylanie pionowe, zasilacz...???
Zmieniony przez - zbys w dniu 2006-07-08 00:21:40
witam dzięki za pomoc, ja odkręciłem pokrywę TV szukałem szukałem i coś chyba znalazłem, na kineskopie jest taki kabel który jest połączony z kineskopem od góru(jeden gruby kabel) i tym jak poruszałem to się poprawiło , nic nie szczelało, ani nietrzesło, ale po 3, 4 godź ogladania mam wrażenie że się usterka wróciła(a przylutować top tam nie ma bardzo co)