| Autor |
"Tykający problem" |
|
|
Hu6y
|
|
Wysłana - 9 czerwiec 2011 19:32 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam.
Mam pewien problem w zasilaczu z DVD.
Jakiś czas temu "spaliło się" więc zajrzałem od środka czy to nie jakiś bezpiecznik.
Okazało się że bezpiecznik jest w 100% ok więc włączyłem urządzenie i po włączeniu dobiegł mnie dźwięk stukania, pukania, tykania nie wiem jak to dokładnie określić.
Więc z jakiego elementu w zasilaczu może dochodzić ten dźwięk ?
Oczywiście DVD nie działa nie ma wgl napięcia na przewodach z zasilacza.
Pomocy :)
Zmieniony przez - Hu6y w dniu 2011-06-09 19:33:58
| |
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Strach odpowiadać... pamiętam [felektr.katalogi.pl/Antena-t17008-s2.html]
"Cyka" transformatorek w przetwornicy, Czyli zasilacz włącza się i wyłącza po chwili z jakiegoś powodu.
|
|
|
zbys
|
|
A najpewniej wyschly kondensatory elektrolityczne. W tanich DVD to standartowa usterka.
Specjalista -
 |
|
|
|
Hu6y
|
|
Dzięki bardzo wam za odpowiedź dzisiaj to sprawdzę.
Co do tego odsyłacza proszę o wyrozumiałość ale pewne prawie wszystkie odpowiedzi do moich pytań nie zawierały tej konkretnej odpowiedzi, kiedyś pytałem czy jeżeli chce dać sobie wiatraczek do Toski 303 to on ma pompować powietrze do środka czy z niej wyciągać.
Pierwsze kilka odpowiedzi to było zwykłe nabijanie postów typu:"No co ty tam podłączasz że ci się grzeje" albo inne tego typu.
Dopiero na końcu ktoś mi ładnie napisał że ma być tak a nie inaczej.
Nie dobrze wy lutowałem dzisiaj ten kondensator i dalej "cyka".
Więc to może być ten transformatorek.
To jest to całe trafo na wejściu ?
Czy jakiś inny element ?
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Hu6y w dniu 2011-06-13 07:11:37
Zmieniony przez - Hu6y w dniu 2011-06-13 07:13:24 |
 |
|
|
|
zbys
|
|
Nie bardzo rozumiem - wylutowales kondensatorek? Ktory, jest tam kilka. I najwazniejsze, czy wlutowales na jego miejsce dobry?
Bo problem polega na tym, ze one wysychaja i traca pojemnosc. A wiec jak by ich nie bylo. I samo wylutownie nic nie pomoze. One nie robia zwarcia - a tak zapewne myslales.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2011-06-14 02:39:26
Specjalista -
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Większość współczesnych zasilaczy działa na zasadzie przetwornicy. Napięcie sieciowe jest prostowane i podawane na układ przetwarzający. Jest to zwykle generator, który zamienia ten prąd stały na zmienny o dość wysokiej częstotliwości (ok. 10 kHz). Ten prąd zmienny dopiero podawany jest do transformatorka (dość małego jak na przenoszoną moc bo to znacznie wyższa częstotliwość jak w sieci) i z tego transformatorka dopiero wyprostowane i odfiltrowane napięcie (napięcia?) zasilają układy. Taki generator nie może pracować ciągle bo każde uszkodzenie układów, które zasila, w postaci zwiększonego poboru prądu, powodowało by spalenie się przetwornicy. Jest więc tzw. układ próbkowania, który na chwilę (ok. 1 sek.) włącza przetwornicę i jeśli pobór prądy jest niewłaściwy to ją wyłącza. To załączanie i wyłączanie może być słyszalne jako "tykania" (cykanie?). Może też być (w starszych modelach) przekaźnik, który włączając się też może tykać.
Wlutuj z powrotem ten kondensator i włącz zasilacz! Pomierz napięcie na nim (powinno być ok. 400V). To tak na początek. Napisz o wynikach pomiaru!
|
|
|
zbysiu13
|
|
I bardzo pomocne byłoby zdjęcie. Pewne typy zasilaczy do dvd mają typowe dla siebie uszkodzena- w razie zidentyfikowania typu zasilacza na 95% można określić elementy, po których wymianie zasilacz "wstanie".
|
|
|
Hu6y
|
|
Nie miałem ostatnio czasu żeby odpisać.
Zdjęcie wrzucę niebawem.
Na pewno poszedł kondensator napięcia się nie zgadzały i po wylutowaniu go znowu okazało się ze wysechł.
Tak więc zdjęcie postaram się jak najszybciej wrzucić |
 |
|