Mam ostatnio problem z telewizorem(CURTIS). Nie będę ukrywał, w temacie jestem zielony, ale zamierzam to zmienić:) Usterka polega na tym, że brak żółtej barwy w wyświetlanym obrazie. Początkowo właściwe kolory "wskakiwały" po kilku minutach, teraz jest znacznie gorzej. Co mogło być przyczyną - czy jest to poważna awaria, czy wystarczy przelutować jakiś tranzystorek? Oczywiście proszę o wypowiedzi z uwzględnieniem mojego laickiego spojrzenia na sprawę.
W każdym OTVC pracującym z kineskopem, powinny sę żarzyć 3 włókna umieszczone w szyjce (kineskopu). Jest to ta część szklanej bańki, która jest najcieńsza i (zwykle) dołączona jest do niej płytka drukowana z elementami elektroniki przy pomocy tzw "szpilek" i "podstawki" (wtyk - gniazdo) a znajduje się ona na środku prostokąta OTV po zdjęciu jego ścianki tylnej (otworzeniu telewizora). Trzeba delikatnie zdjąć podstawkę z kineskopu (szpilek) i dobrze wyczyścić obie te części przy pomocy rozpuszczalnika (benzyna, spirytus itp.) oraz mechanicznie ale bez zeskrobywania powłoki antykorozyjnej na metalowych kontaktach (delikatnie). Następną czynnością jest dokładne obejrzenie wszystkich lutów na tej płytce i ewentualne ich poprawienie. Trzeba mieć jednak trochę w tym wprawy bo lutowanie to nie jest tak prostą sprawą jak by się wydawało. Trzeba uważać na ścieżki (cienkie miedziane paseczki folii przyklejone do płytki) bo przy zbyt mocnym podgrzaniu poodklejają się BEZPOWROTNIE! Nie jest to zbyt kosztowne uszkodzenie i w serwisie wykonano by je szybko, jeśli jednak chcesz ryzykować uszkodzenie telewizora i samodzielnie uczyć się naprawy to trzeba liczyć się z tym, że po takiej "naprawie" może być OTV do kasacji.
No więc przeczyściłem lekko te styki, rzeczywiście kurzu tam sporo osiadło. Na szczęście to pomogło - przynjamniej na razie, luty wciąż wyglądają na solidne, więc mam nadzieje, że będzie z tym na razie spokój. W każdym razie wielkie dzięki za pomoc. Pzdr.