Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2716 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Uszkodzenie karty graficznej przez kabel antenowy ??? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Uszkodzenie karty graficznej przez kabel antenowy ???"   

ZIELACZEK
 Wysłana - 3 marzec 2005 20:20        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam grupowiczów. Mialem problem nastepujacej tresci.
Kupilem miesiac temu karte graficzna Radeon 9550 i dosc obrej jakosci kabel S-VIDEO--->EURO (koszt. 45 zl). Wszystko dzialalo dobrze, ogladalem filmy na TV ze 3 tygodnie. Pewnego razu przelaczam sygnal z kompa na TV a obraz skacze (brak synchronizacji), jest czarnobialy generalnie nie do ogladania. Co moze byc powodem takiej sytuacji? Kabel sprawdzilem u kumpla - OK. Zepsulo sie wyjscie S-VIDEO na karcie graficznej. Jakis czas temu odkrylem ze gdy podlaczam antene do TV (mam 2 i jest tak samo) to kopie maly prad, tak samo sie dzieje gdy zlapie 2-wie koncowki antenowe w rece. Mierzylem miernikiem jakie jest wtegy napiecie na kablu gdy jest podlaczony do TV = 16,5 V. Czy to poprawne napiecie - sadze ze powodem zepsucia sie karty graficznej bylo jakies przepiecie w kablu antenowym. Mam ASTER CITY i slyszalem ze sygnal z tej kablowki lepiej trzymac z dala od komputera :/ Teraz mam Radeona 9600 i jak podlaczam TV to wyjmuje z niego antene, czy moje obawy sa sluszne? Moze to cos innego bylo powodem?
Jakie powinno byc napiecie w kablu antenowym? Sa dostepne jakies filtry do anten antyprzepieciowe ? Z Gory dziekuje za odpowiedi/podpowiedzi i pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

zbysiu13
 Wysłana - 4 marzec 2005 02:09      [zgłoszenie naruszenia]

temat dość obszerny, na początek warto by u kogoś sprawdzić kartę pod kątem wyjścia tv , nastepnie przeinstalować sterowniki...co do występowania różnicy potencjałów, była np dyskusja kiedyś na elektrodzie ; [http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=15623&postdays=0&postorder=asc&highlight=kabl%F3wka+kopie&start=0]
i wniosek był taki, że u każdego byo co innego, i każdy inaczej sobie radził :)
Ja kiedyś za pomocą google znalazłem w sieci takie separatory, zdaje się około 70- zł.

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

Preskaler
 Wysłana - 9 marzec 2005 16:43       [zgłoszenie naruszenia]

Zgadzam się ze "zbysiem"13! przyczyn występowania różnic potencjałów między różnymi sprzętami (kablówką?) jest kilka. Jednym z nich jest zasilanie ich z różnych faz sieci. Może też być konieczność stosowania wtyczek sieciowych z bolcem uziemiającym ale taką instalację koniecznie musi wykonać ktoś kto się doskonale na tym zna. Do tego wszystkiego dochodzi konieczność uziemienia masztu antenowego i ewentualnie oddzielacz galwaniczny (gdzieś taki schemat rysowałem). Do jego budowy należy postarać się o 2 - 4 szt. kondensatorów ceramicznych 100 - 200 pF/1500V.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2005-03-09 16:44:41

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Uszkodzenie karty graficznej przez kabel antenowy ???

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL