Czy uszkodzenia mechaniczne naprawiane za free (gwarancja) ?Z powodu upadku obiektyw nie chce sie schowac, jest wysuniety i skrzywiony. Aparat kilka sekund po wlaczeniu wylacza sie
Skoro mówisz, że jest na gwarancji, to chyba posiadasz taki papierowy świstek, na którym są zasady gwarancji? Przecież właśnie tam pisze, co jest objęte gwarancją, a co nie jest!
Na pewno Ci aparat zrobią, ale na pewno nie za darmo. Nie wiem, czy też nie usuną mu gwarancji, jako że sprzęt po upadku może już nigdy nie działać jak nowy.
A swoją drogą, to już trzeci Samsung w ostatnim czasie na tym forum (może w czasie 1, czy 2 miesięcy), któremu stało się takie coś. Jak widać, lepiej niech ta forma robi dalej monitory i TV, ale nie bierze się za fotografię, bo się na niej nie zna... %) .
Myślę, że mogą nie uwierzyć. Bo to nie jest jakiśtam "serwis u Zdzicha". Dla nich, to chleb powszedni :) . No i mogą być uszkodzenia na gładkich powierzchniach - chyba nikt nie uwierzy, że rysy głębokie jak kratery to same się zrobiły ;) .
A czy będzie robił dobre zdjęcia? Nie wiem. Zawsze może się cośtam zruszyć. Aparaty są robione w nowoczesnych chińskich fabrykach, a w takim serwisie, to jest tylko człowiek, który nie musi mieć sprzętu do ustawiania i testowania wszystkich modeli danego producenta...
Wogóle, to nei wiem, czy podejmą się naprawy. Bo wiesz, jak w sprzęcie tego typu padnie elektronika, to mało która firma coś w nim naprawia. Po prostu idzie na złom, a klient dostaje nowy egzemplarz (lub nawet nowszy model, jak tamtego już nie robią).
A jak jest taka "wątpliwa sytuacja" jak u Ciebie, - że nie wiadomo do końca czy to wina sprzętu, czy jednak klient coś kręci, to mogą powiedzieć, że to dla nich za dużo kasy, by Ci dawać nowy. I powiedzą, że sam zepsułeś :) ...
Aparat sie wylacza prawdopodobnie dlatego, ze mechanika obiektywu sygnalizuje awarie (nie osiaga zaplanowanej pozycji i juz) Ale moze tez po upadku byc uszkodzone cos wiecej, chociaz watpie. Jezeli zrobia Ci naprawe minimalna i np. podprostuja obiektyw, tak aby sie chowal, to prawdopodobnie juz nie dostaniesz dobrej ostrosci na calej powierzchni klatki. Minimalne skrzywienie spowoduje, ze plaszczyzna ostrosci bedzie skosna do plaszczyzny matrycy CCD. Co wiecej czasami po takich upadkach cos sie moze obluzowac i zmieniac polozenie. (moze nie doslownie "latac" po aparacie, ale takze bedzie mialo to wplyw na ostrosc).
PS. Znajomemu jakis czas temu upadl Canon z wysunietym obiektywem, i obiektyw tez sie zablokowal. Tak ze nie tylko przytrafia sie to Samsungom. Chociaz ja oczywiscie preferuje Canona. No niestety nowoczesna technologia jest delikatna.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-02-13 19:12:40