Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 19543 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Uziemienie urządzeń RTV i komputerowych. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Uziemienie urządzeń RTV i komputerowych."   

xnt
 Wysłana - 16 lipiec 2005 22:22       

Przeniesiona przez DjDamian z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Odpowiedź na pytanie jest może prosta, ale dla mnie niekoniecznie oczywista. Czy uziemianie sprzętu (RTV/PC/...) do kaloryfera jest poprawne? Niektórzy mówią, że lepiej jest zrobić sobie uziemienie z zerowej żyły, ale ja upieram się przy kaloryferze ;) .
Ktoś mi mówił, że kaloryfer nie jest wystarczający do takich rzeczy [i że przez moje uziemienie mogę kogoś porazić prądem (!) ]. W końcu jak mierzyłem omomierzem między zerową żyłą, a kaloryferem to wyszło 0 Ohm.
I co Wy o tym sądzicie?...

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

Arnold_S.
 Wysłana - 16 lipiec 2005 22:49      [zgłoszenie naruszenia]

Przede wszystkim poprawne uziemienie uzyskuje się w prawidłowo wykonanej instalacji 3 przewodowej(faza, zero i przewód ochronny).

Faza i Zero(Neutralny), to przewody robocze, płyną nimi prądy odbiorników.
Z tego powodu potencjał przewodu Zerowego często oddala się od zera(od ziemi), bo występuje spadek napięcia na impedancji przewodu.
Stąd kłopoty z "ziemią" w instalacjach 2 przewodowych(zwłaszcza w starych, cienkich i aluminiowych).

Przewód Ochronny(który jest uziemiony tak samo jak Neutralny, lecz nie jest przewodem roboczym!) w instalacjach 3 przewodowych(wykonywanych po 1995 roku w Polsce) powinien być łączony do "bolca" w gniazdkach, bo do tego celu służy(a co za tym idzie, obudowa np. komputera będzie dobrze uziemiona).

Wszelkie instalacje(wodna, gazowa, centralnego ogrzewania, kanalizacja) są łączone połączeniami wyrównawczymi, i następnie z ziemią(oraz z instalacją elektryczną).
Jednak nie powinny one być używane w celu uziemiania tak, jakby to były przewody instalacji elektrycznej.
Do uziemiania obudów urządzeń służy instalacja elektryczna i koniec.

Zmierzyłeś, że między żyłą "zerową", a kaloryferem jest bardzo dobre połączenie(znikomy opór) - to efekt obecności połączeń wyrównawczych.
Ale ten wynik zupełnie nic nie mówi o jakości połączenia z ziemią !!!
Takie uziemienie przez kaloryfer może być gorsze niż przez instalację elektryczną(nawet starą, 2 przewodową)!

Można sobie pomóc używając kaloryfera do uziemiania(jeśli się uparłeś), ale lepiej się tym nie chwalić dookoła.

"Coś" się może stać, gdy komputer ulegnie uszkodzeniu(faza przebije na obudowę i dalej na kaloryfer), a w tym czasie będą gdzieś w budynku prowadzone prace na instalacji centralnego ogrzewania(kogoś z hydraulików może wtedy walnąć prąd).

Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-07-16 23:16:41

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

xnt
 Wysłana - 19 lipiec 2005 15:26      [zgłoszenie naruszenia]

W sumie to masz rację, że może jakiegoś hydraulika trzepnąć.

Piszesz, że instalacje 3-przewodowe są dużo lepsze od 2. Ale czy nie jest tak, że w końcu przewód zerowy łączy się z ochronnym (w jakiejś skrzynce)?

Wiem, że na masie nawet prawidłowo działających urządzeń może być pewne napięcie (z kondensatorów odkłócających) - więc dobra masa być powinna. Np. na masie kompa (chyba było ~110V), ale był mały prąd.

Ale co zrobić z takim pieroństwem jak telewizor? Między jego masą (hmm, no właśnie... jak coś z wtyczką bez bolca może wytwarzać masę?), a ekranem wyciągniętego z niego kabla antenowego jest napięcie i na dodatek nieźle kopie (spory prąd, nie mierzyłem - nie mam amperomierza na AC).
Czemu pozwala się producentom na robienie tak zaawansowanego sprzętu jak TV bez uziemienia? Przecież to nie lampka nocna... (a w kompach uziemienie być musi - nie kapuję czemu).

Wróćmy do telewizora: Jeśli nagrywam na kompie coś z TV, to słyszę wyraźne buczenie. Jeśli odłącze uziemienie od komputera, to problem znika. Co powinienem zrobić, aby było i bezpiecznie, i sprawnie?

Arnold_S.
 Wysłana - 19 lipiec 2005 16:34      [zgłoszenie naruszenia]

"Piszesz, że instalacje 3-przewodowe są dużo lepsze od 2. Ale czy nie jest tak, że w końcu przewód zerowy łączy się z ochronnym (w jakiejś skrzynce)?"

Przecież pisałem, że są one łączone razem, i z ziemią.
Ogólnie mówiąc, połączenie to jest dokonywane w rozdzielni głównej danego budynku(np. gdzieś w piwnicy).
Przewód Ochronny ma zapewniać połączenie z ziemią(na tym polega jego rola ochronna).
Przewód Neutralny także ma być połączony z ziemią, ale jednocześnie jest to przecież przewód roboczy .

"Wiem, że na masie nawet prawidłowo działających urządzeń może być pewne napięcie (z kondensatorów odkłócających) - więc dobra masa być powinna. Np. na masie kompa (chyba było ~110V), ale był mały prąd."

Masa nie musi mieć nic wspólnego z ziemią.
"Masa", to w elektronice pojęcie nadawane pewnym obwodom wspólnym dla wielu elementów danego urządzenia(potencjał odniesienia), a także obwodom wspólnym dla kilku współpracujących urządzeń.
Chyba mylisz masę urządzeń z ziemią...
Choć w przypadku komputera, potencjał zwany masą(0V) znajduje się na obudowie komputera, która z kolei powinna być uziemiona(poprawnie).
Wartość ~110V na obudowie komputera to skandaliczna wartość...masz taki komputer?
Jak to zmierzyłeś?
Było ~110V, ale względem czego(fazy w gniazdku, zera w gniazdku, kaloryfera, czy jeszcze czegoś innego?).
Skąd wiesz jaki był prąd? Mierzyłeś(jeśli tak, to czym i w jaki sposób)?

"Ale co zrobić z takim pieroństwem jak telewizor? Między jego masą (hmm, no właśnie... jak coś z wtyczką bez bolca może wytwarzać masę?), a ekranem wyciągniętego z niego kabla antenowego jest napięcie i na dodatek nieźle kopie (spory prąd, nie mierzyłem - nie mam amperomierza na AC).
Czemu pozwala się producentom na robienie tak zaawansowanego sprzętu jak TV bez uziemienia? Przecież to nie lampka nocna... (a w kompach uziemienie być musi - nie kapuję czemu)."

Żadne urządzenie nie "wytwarza masy". Masa, to tylko pojęcie(pisałem o tym powyżej).
Telewizory, magnetowidy, komputery, odtwarzacze DVD, mają zasilacze impulsowe, które charakteryzują się tym, że ich masa ma połączenie(niewielkie, bo przez rezystory rzędu kilku Mega Omów) z siecią energetyczną(z jedym przewodem sieci lub z dwoma). Ich budowa tego wymaga(w szczegóły nie będziemy się zagłębiać).
W przypadku problemów np. z telewizorem i jego "kopiącą masą", można odwrócić wtyczkę w kontakcie(to nie żart!). Wtedy masa powinna przestać kopać(jeśli zasilacz jest sprawny).
Osobną kwestią jest potencjał pomiędzy masą telewizora, a oplotem kabla antenowego(jego masą). Jeśli korzystasz z telewizji kablowej, to powinieneś wiedzieć, że takie zjawisko jest prawie normalne(to wina operatora sieci kablowej, a także wynik różnic w połączeniu telewizorów do sieci zasilającej u innych ludzi w budynku) i często są z tego tytułu różne problemy.
To, że kopie, nie oznacza "sporego prądu". Człowiek odczuwa(nieprzyjemnie) prądy już poniżej 1mA, a to jest śmieszna wartość w elektronice.
Telewizor ma plastikową obudowę i kontakt z częściami przewodzącymi masz tylko, gdy grzebiesz z tyłu przy gnieździe antenowym, a w normalnym użytkowaniu nie.
Komputer, to blaszana obudowa, i z tego względu z jej potencjałem trzeba coś robić - uziemiać.

"Wróćmy do telewizora: Jeśli nagrywam na kompie coś z TV, to słyszę wyraźne buczenie. Jeśli odłącze uziemienie od komputera, to problem znika. Co powinienem zrobić, aby było i bezpiecznie, i sprawnie?"

Nagrywasz "coś" na kompie z TV...
Co i jak konkretnie nagrywasz? Dźwięk z samego telewizora, czy robisz coś przez kartę TV w komputerze?
Sprecyzuj sprawę...i na początek odwróć w gniazdku wtyczkę telewizora.
Skąd bierzesz to "uziemienie" dla komputera?
Komputer masz podłączony do gniazdka z bolcem(i bolec jest z czymś połączony w gniazdku, czy "wisi" w powietrzu)?

Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-07-19 18:28:52

Znawca -

Lypniak
 Wysłana - 19 lipiec 2005 19:06      [zgłoszenie naruszenia]

Trzy miesiące temu podłączałem u siebie nowy komputer za 5200 PLN. Instalację w mieszkaniu mam starutką ok. 18-20 lat. (ocztwiście aluminium) 2 żyły. Bezmyślnie uziemniłem gniazdo do kaloryfera (C.O. mam indywidualne lecz połączone metalową rurą z siecią wodociągową) a sam budynek jest 10 rodzinny. Wystąpiło wówczas takie zjawisko: wystąpił bardzo znaczny spadek napięcia do tego stopnia, że na monitorze LCD pojawił się z boku pionowy czarny pas o szerokości 3-4 cm. Ponadto gdy złapałem przewód dołączony do bolca uziemniającego gniazdo i dotknąłem kaloryfera poraził mnie prąd. Dlaczego tak się stało??? Oczywiście to pseudouziemnienie natychmiast zlikwidowałem lecz zżera mnie ciekawość - dlaczego tak się stało?. Może mnie ktoś oświecić? za co z góry dziękuję. POZDRAWIAM!
P.S. Komp podłączony jest przez listwę firmy LESTAR model Multiprotector. Listwa ma 2 kontrolki: zasilanie i uziemnienie. w moim przypadku obydwie świecą a w instrukcji listwy nie znalazłem objaśnienia.: czy "uziemnienie" powinna świecić w przypadku poprawnego, uziemnienia czy powinna być wyłączona

Zmieniony przez - Lypniak w dniu 2005-07-19 19:17:54

xnt
 Wysłana - 19 lipiec 2005 20:00      [zgłoszenie naruszenia]

"Masa nie musi mieć nic wspólnego z ziemią"

No niby nie musi, ale chyba powinna. :)

"Chyba mylisz masę urządzeń z ziemią..."

Słusznie, masa jest tylko punktem odniesienia i _może_ (lecz nie musi) być połączona z ziemią. Masz rację. :)

"Wartość ~110V na obudowie komputera to skandaliczna wartość...masz taki komputer?"

Zmierzyłem to podłączając kompa do gniazdka bez uziemienia. Zmierzyłem napięcie między obudową a zerem w gniazdku (między obudową a kaloryferem było tak samo) za pomocą analogowego, ruskiego miernika. A skąd wiem jaki był prąd? - Przecież z Tobą rozmawiam (hmm... żyję!). :)
Tak, mam takiego kompa (dla ścisłości jest to Pentium MMX 233MHz, itd., czyli konstrukcja AT)

"(...) mają zasilacze impulsowe, które charakteryzują się tym, że ich masa ma połączenie(niewielkie, bo przez rezystory rzędu kilku Mega Omów) z siecią energetyczną(z jedym przewodem sieci lub z dwoma)."

To może stąd miałem to napięcie?

"Jeśli korzystasz z telewizji kablowej, to powinieneś wiedzieć, że takie zjawisko jest prawie normalne(to wina operatora sieci kablowej, a także wynik różnic w połączeniu telewizorów do sieci zasilającej u innych ludzi w budynku) (...)"

A tak właściwie, to co mógłby zrobić operator takiej kablówki, aby wszytko było dobrze? Chyba tylko ją dobrze uziemić, prawda? Albo jeszcze pilnować by były do niej podłączone urządzenia podpięte do jednej fazy, tak?
Moja kablówka jest chyba w porządku, bo między jej ekranem, a zerem w gniazdku nie ma napięcia (między "moim" kaloryferem też).

"To, że kopie, nie oznacza "sporego prądu". Człowiek odczuwa(nieprzyjemnie) prądy już poniżej 1mA, a to jest śmieszna wartość w elektronice."

Może i tak, ale między zerem w gniazdku a obudowią kompa też było podobne napięcie, ale tak nie waliło po łapach.
Miernik między PC a zerem wskazywał ~110V, ale gdy dotykałem zera i kompa równocześnie to nic nie było, a w przypadku zera i masy TV (np. masy ze złącza euro czy masy anteny) trzepie nieźle.

Odwróciłem wtyczkę i... nic. Napięcie między masą TV a zerem w gniazdku tylko lekko się zmieniło. Zaraz, zaraz... a jednak coś się zmieniło - teraz napięcie jest tam również przy wyłączonym telewizorze! [mówiąc "wyłączony" mam na myśli _wyłączony_, a nie czuwanie] [do tej pory wszytkie pomiary robiłem przy włączonym TV]
Kurde, a może ja mam telepudło skopane...

"Co i jak konkretnie nagrywasz?"

Przepraszam, że nie napisałem. A więc:
euro w TV --> przejściówka na chinch-e --> WYjście audio --> kaaabel --> WEjście audio --> Sound Blaster w PC

...i co o tym sądzisz? :)

Arnold_S.
 Wysłana - 19 lipiec 2005 20:22      [zgłoszenie naruszenia]

Lypniak - ciesz się, że przeżyłeś porażenie...

Masz indywidualne "C.O.", ale jakie konkretnie?
Czy w skład tej instalacji grzewczej wchodzą jakieś urządzenia elektryczne?
Na którym piętrze mieszkasz?
Im wyżej, tym większe problemy mogą być.

"Uziemiłem gniazdo do kaloryfera" - ale nie piszesz żadnych konkretów, jak tego dokonałeś.
Nie można na podstawie tak nieprecyzyjnego opisu dać konkretnej odpowiedzi.
Czy bolec w gniazdku był w tym czasie złączony z przewodem Neutralnym?
Co i gdzie było połączone w czasie, gdy Cię poraził prąd?
A może do Fazy się podłączyłeś tym kabelkiem...?
Poza tym, czy na pewno miał miejsce "spadek napięcia"? Szły iskry przy tym?
Z monitorem coś się działo, a co w tym czasie zrobił komputer(nie zresetował się?)?

Przyczyną porażenia była różnica napięć, to oczywiste. Tylko skąd ta różnica.
Możliwości jest kilka(a z powodu braków w opisie sytuacji z Twojej strony, nie wiadomo, która jest bardziej prawdopodobna):
-> albo złapałeś za fazę w gniazdku, a drugą reką uziemionego kaloryfera(na szczęście to uziemienie nie jest chyba najlepsze). Stąd porażenie(i fakt, że je przeżyłeś). To by też tłumaczyło zachowanie monitora("spadek napięcia") - zrobiłeś po prostu "lekkie zwarcie" w sieci.
-> albo złapałeś zero(neutralny) w gniazdku, ale z powodu bardzo złego stanu instalacji potencjał "zera" był wyższy od potencjału ziemi, a co za tym idzie, złapanie części uziemionej(kaloryfera) o niższym potencjale, musiało się skończyć "kopnięciem". Monitor w tej sytuacji też miał prawo dziwnie się zachować, gdy przyłożyłeś ten kabelek do kaloryfera.
-> albo w instalacji C.O. jest jakieś urządzenie elektryczne, które ma uszkodzoną izolację i podaje napięcie na rury(i na kaloryfer), a z powodu nie do końca dobrego uziemienia całości(przez kontakt z siecią wodociągową, o uziemieniu której nic nie wiadomo) może "kopać" prąd, gdy złapiesz za kaloryfer i punkt o niższym potencjale(np. zero w gniazdku).
To by świadczyło, że zero w tej instalacji 2 przewodowej spełnia jeszcze swoją rolę.
-> albo podobna sytuacja. Instalacja wodociągowa, a co za tym idzie Twoja C.O. są źle uziemione, w Twojej instalacji nie ma żadnego urządzenia elektrycznego, instalacja elektryczna(Twoja) jest dobra, ALE któryś z sąsiadów "coś" kombinuje(robi coś świadomie, albo ma uszkodzony np. bojler) i wtedy na kaloryferze masz jakieś napięcie(wyższe od ziemi).

To tylko 4 wstępne wersje. Można by jeszcze coś wymyślać/zgadywać.
Osobiście stawiam na 2 pierwsze scenariusze wydarzenia.

Niestety, wszelkie listwy zasilające nie są warte swojej ceny.
Parametry podawane w konspektach reklamowych są zawyżone(albo nieprzydatne w domu).
Poza tym, te listwy są w stanie stłumić tylko krótkie przepięcia, rzędu mikro sekund(za krótkie jak na warunki w instalacjach domowych)!

Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-07-19 20:23:58

Znawca -

Arnold_S.
 Wysłana - 19 lipiec 2005 20:58      [zgłoszenie naruszenia]

xnt - zacząłeś dobrze pisać.
Masa nie musi mieć nic wspólnego z ziemią, ale jak najbardziej powinna.
Są wyjątki, ale ogólnie w elektronice do tego się dąży, aby Masa była "bezpieczna w dotyku".

"Zmierzyłem to podłączając kompa do gniazdka bez uziemienia. Zmierzyłem napięcie między obudową a zerem w gniazdku (między obudową a kaloryferem było tak samo) za pomocą analogowego, ruskiego miernika. A skąd wiem jaki był prąd? - Przecież z Tobą rozmawiam (hmm... żyję!). :)
Tak, mam takiego kompa(dla ścisłości jest to Pentium MMX 233MHz, itd., czyli konstrukcja AT)."

Z powodu wieku komputera(a konkretnie jego zasilacza) mogą być problemy z masą, uziemieniem, i wszystkim co się z tym wiąże. Może dźwięk z telewizora przez to "buczy"(z winy komputera).
Wartość ~110V to strasznie dużo(i może ona na coś wskazywać - na zasilacz).

"To może stąd miałem to napięcie?"

Napięcie to jedno, a prąd to co innego.
Przy rezystancjach rzędu Mega Ω, mają prawo(według Prawa Ohma) płynąć bardzo małe prądy, zupełnie niewyczuwalne przez człowieka...
Woltomierze analogowe są "prądożerne". To znaczy mają dość małą rezystancję wewnętrzną i potrzebują znacznych prądów aby poruszyć wskazówkę.
To kolejny "znak", że coś może(ale nie musi) być nie tak z zasilaczem komputera. Chociaż nie chwalisz się, żeby prąd kopał(z obudowy komputera).

"A tak właściwie, to co mógłby zrobić operator takiej kablówki, aby wszytko było dobrze? Chyba tylko ją dobrze uziemić, prawda? Albo jeszcze pilnować by były do niej podłączone urządzenia podpięte do jednej fazy, tak?"

Tak.
Podobne zasady obowiązują przy tworzeniu np. komputerowych sieci(internet) osiedlowych. Chociaż teraz karty sieciowe są "sprytniejsze".
Kiedyś, gdy używano sieci opartych o kable koncentryczne(takie same jak antenowe), był to duży problem(paliły się ludziom zasilacze, switche, huby sieciowe, itp).

"Moja kablówka jest chyba w porządku, bo między jej ekranem, a zerem w gniazdku nie ma napięcia (między "moim" kaloryferem też)."

To dobra kablówka.

"Może i tak, ale między zerem w gniazdku a obudowią kompa też było podobne napięcie, ale tak nie waliło po łapach.
Miernik między PC a zerem wskazywał ~110V, ale gdy dotykałem zera i kompa równocześnie to nic nie było, a w przypadku zera i masy TV (np. masy ze złącza euro czy masy anteny) trzepie nieźle."

Jak komputer nie kopał, to dobrze(ale to jeszcze nie jest wyznacznikiem sprawności jego zasilacza).
Poza tym bawiłeś się w pomiary na komputerze zasilanym przez 2 kabelki(bez bolca) - tu też trzeba było spróbować odwrócić wtyczkę i zobaczyć czy to coś daje.
Jeśli telewizor "trzepie", to coś z nim nie tak...

"Odwróciłem wtyczkę i... nic. Napięcie między masą TV a zerem w gniazdku tylko lekko się zmieniło. Zaraz, zaraz... a jednak coś się zmieniło - teraz napięcie jest tam również przy wyłączonym telewizorze! [mówiąc "wyłączony" mam na myśli _wyłączony_, a nie czuwanie] [do tej pory wszytkie pomiary robiłem przy włączonym TV]
Kurde, a może ja mam telepudło skopane..."

No to po tej wypowiedzi szanse rosną.
Szanse, że telewizorowi(jego zasilaczowi) coś dolega.

"Przepraszam, że nie napisałem. A więc:
euro w TV --> przejściówka na chinch-e --> WYjście audio --> kaaabel --> WEjście audio --> Sound Blaster w PC ...i co o tym sądzisz? :)"

Prawidłowe połączenie 2 urządzeń powinno polegać na połączeniu ich mas(wtedy urządzenia mają wspólny potencjał odniesienia, i mogą się "dogadać" na tej wspólnej płaszczyźnie), a dopiero później interesujących nas sygnałów.
Oczywiście wszelkie wtyki zostały tak obmyślone, że spełniają te warunki.
Przykładowo we wtyku "czincz", metalowa obręcz w środku której jest "bolec", to właśnie masa(a "bolec", to sygnał).
Jeśli komputer jest dobrze uziemiony(albo chociaż podłączony przez gniazdo z bolcem w instalacji 2 przewodowej), i masy obu urządzeń są dobrze złączone, to automatycznie masa telewizora także jest uziemiana.
Nie powinno być żadnego "buczenia" w takiej sytuacji.
Jeśli coś "buczy", to znaczy, że gdzieś jest awaria...
Albo telewizor(jego zasilacz), albo komputer(też zasilacz), albo oba urządzenia już szwankują.

Jaki masz telewizor? Tak samo stary jak komputer(czy jeszcze starszy)?

Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-07-19 21:19:08

Znawca -

Lypniak
 Wysłana - 19 lipiec 2005 21:22      [zgłoszenie naruszenia]

Panowie! Najpierw przepraszam, iż się wogóle wciąłem do rozmowy. Powinienem zacząć nowy temat ale stało sie, mam nadzieję, że mi wybaczycie. Arnold_S masz oczywiście rację miałem wiecej szczęścia niż rozumu. Dokładając do tego fakt , że byłem wówczas 10 miesięcy po zawale serca "uiekłem grabarzowi spod łopaty" ( wiadomo migotanie komór serca i pa-pa)-(. W moim układzie C.O. nie ma urządzeń elektrycznych, mam mały piecyk węglowy, który jest opalany węglem. Tak więc to C.O. ma połączenie z innymi mieszkaniami jedynie przez sieć wdociągową.Jak już wspomniałem C.O. jest z wodociągem połaczona rurką. Uiemienie polegało na tym, iż bolec uziemniający gniazda połączyłem kablem do kaloryfera. Zaznaczam, że napewno układ ten nie miał kontaktu z fazą. Mieszkam na parterze i zastanawiam się czy kto z sąsiadów nie ma podobnie uziemionego urządzenia elektr., które jest niesprawne. Z tąd może u mnie różnica potencjałów między kaloryferem a bolcem w gniazdku gdyż minus w sieci elektr. napewno jest zerowany.
Zresztą uświadomiłeś mi, że zagadka jest bardziej złożona niż mi się zdawało. Mam miernik cyfrowy MASTERTECH -68 i może mi podpowiesz co przy jego pomocy mógłbym sprawdzić i ewentualnie wyjaśnić?
Narazie dzięki za zainteresowanie i łap sog'a za obszerną odpowiedź.
POZDRAWIAM.

xnt
 Wysłana - 19 lipiec 2005 22:03      [zgłoszenie naruszenia]

Lypniak,

Dziwne z tym "zanikiem napięcia". Może instalacja CO wcale nie była dobrze uziemiona. Wystarczy, że miała dwa kawałki rurki z PCV i już jakiś jej segment był kiepsko połączony z resztą.

Wiesz, akurat przypadkowo mam taką samą listwę (pełna nazwa: Lestar Power Multiprotector 5, numer modelu: LFT 2001A). Ale na pudle opis żarówek jest inny niż mówisz:
-pierwsza: Wskaźnik uszkodzenia bezpiecznika
-druga: Wskaźnik przepięcia. Pokazuje poprawność działania układów ochronnych na gniazdkach.

Troche to bez sensu, ale tak jest. Nie wiem po jaką chorobę producent dał dwie lampki zamiast jednej mówiącej o tym, że listwa nadaje się na złom. Opis jest trochę dziwny, ale wcale nie wynika z niego, że ta listwa ma wskaźnik podłączenia uziemienia. U mnie dwie lampki świeciły się od nowości (bez znaczenia czy gniazdko miało uziemienie czy nie).

Listwę tą używam do innych celów (więc nie ma nic wspólnego z kopiącym telewizorem).

Arnold_S.,

A wiesz, muszę sprawdzić z tym odwróceniem wtyczki od kompa.

A jeśli chodzi o telewizor, to jest to 21" CURTIS z końca 1993 roku (pilot, kolor, mono, TXT...). Model "2102 VT" lub "2102TXT" (co innego w instrukcji, co innego w gwarancji i na tabliczce znamionowej).

"(...) w elektronice do tego się dąży, aby Masa była "bezpieczna w dotyku"."
Heh, fajnie to powiedziałeś. ;)

Podrzuciłeś łącza do dwóch tematów. W jednym napisałeś:
"(...) próbówka przyłożona do obudowy lekko świeci (...)"
No właśnie. Jak przyłożę do blach obudowy PC, to NIE świeci. Ale jak do masy telewizora, to _świeci_. Chyba to właśnie on jest tu winny. Miał już w swoim życiu kilka usterek:
Kiedyś obraz zaczął się mu rozjaśniać, ale jakiś fachowiec zrobił to bez problemu. Innym razem uszkodziłem mu dźwięk. - Podłączałem go do kompa "na żywca" (i komp i TV włączone) i musiało strzelić między ekranem a bolcem chincha gdy go wkładałem. Wiem, to było głupie...

Zmieniony przez - xnt w dniu 2005-07-19 22:06:29

Lypniak
 Wysłana - 19 lipiec 2005 22:41      [zgłoszenie naruszenia]

XNT co do listwy i jej wskaźników masz absolutnie rację. Poprostu pomyliłem listwy. O takiej ze wskaźnikiem poprawności uziemienia czytałem w "Komputer Świat"
Co do reszty to chyba sobie odpuszczę.
Dzięki za pomoc i informacje.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Uziemienie urządzeń RTV i komputerowych.

Strony: 1 2 3

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL