Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2651 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
Uziemienie w gniazdku 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Uziemienie w gniazdku"   

mgmuras
 Wysłana - 2 luty 2007 19:38        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Mam takie pytanie. Do jednego z gniazdek podlaczony mam komputer. Jest to instalacja 2 przewodowa. Dotychczas uziemienie bylo zrobione w ten sposob: w gniazdku krociutki kablek laczacy bolec z tym kablem w ktorym nie plynie prad. Czy takie rozwiazanie jest akceptowalne ? Czy moze powinnem to czym predzej zmienic ? Dzisiaj kupilem sobie listwe przeciwprzepieciowa i w intrukcji napisane jest, ze mozna tylko stosowac na uziemionch gniazdkach, wiec naszla mnie ta watpliwosc.
Prosze tlumaczyc jak laikowi.
Z gory dziekiuje za odpowiedzi.

el_bart
 Wysłana - 2 luty 2007 20:22      [zgłoszenie naruszenia]

w zasadzie nie powinno sie tak robic, ale z dwojga zlego lepiej jakiekolwiek zabezpieczenie niz zadne...

[baszerr.org]

dj.amper
 Wysłana - 18 marzec 2007 19:37       [zgłoszenie naruszenia]

Bardzo dobrze ,że masz tak zrobione. W instalacjach dwuprzewodowych ze starymi zabezpieczeniami jest tylko takie wyjście że łączy sie bolec z przewodem neutralnym N. Jesli chodzi o zrobienie nowych zabezpieczeń trzebaby było pociągnąć trzeci przewód neutralny N z przed licznika a w domu zabezpieczyć to dodatkowo wyłącznikiem różnicowo-prądowym.

Błażej

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Uziemienie w gniazdku

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL