Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2612 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Visaton AL200 + Vifa XT25TG-30-04 ??? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Visaton AL200 + Vifa XT25TG-30-04 ???"   

Couguarek
 Wysłana - 8 sierpień 2005 20:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

Wpadłem na pomysł zrobienia kolumny, co sądzicie o tych przetwornikach?
Obudowa do której chciałbym to wsadzić to 35L strojona na 36Hz, a zwrotnica 24dB Linkwitz-Riley z podziałem na 2500Hz

Ewentualnie jeszcze jedno rozwiązanie z gwizdkiem Seasa 27TBFC/G (ew. 27TDFC), podział na 1.5kHz

DjDamian
 Wysłana - 9 sierpień 2005 00:27      [zgłoszenie naruszenia]

Vifka o której piszesz jest cięzkim głośnikiem do aplikacji, bez dokładnych pomiarów niezabierałbym sie za budowę zwrotki, zwłascza o takim nachyleniu (24db/oct ale po co ?), faza będzie szaleć a to przełoży sie na brzemienie i pasmo przenoszenia.

Ogólnie widze że chcesz dac duży głośnik niskośredni, a kopułke żeby ciągła jak najniżej. Seasa możesz roznieść tak niskim podziałem, nawet i z taką zwrotką, lekki przester i kopułka do wymiany.

Spróbować możesz z Vifką M18WH, z której bardzo łatwo wyciągnąć niski bass oraz uzyskać dobre brzemienie przy nieskomplikowanej zwrotnicy, dodatkowo wiele osób robi albo robiło konstrukcje na tym głośniku także moga pomóc w dobraniu zestawu.

Kopułke bym oszczędził, przy dobrym niskośrednim możesz dac wyższy podział. Nie wiem w jaki próg cenowy mam celować ?

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

Couguarek
 Wysłana - 9 sierpień 2005 11:18      [zgłoszenie naruszenia]

Przede wszystkim chciałbym zrobic cos mocniejszego, więc basówki Vifa odpadają.
Mam małe doświadczenie w budowaniu kolumn (bardziej subów)
Myślałem także o zestawie 3-way na "wielkiej" basówce Visaton BGS40, średnim Vifa P13MH-00-08 i gwizdku tylko jak mówisz że z XT są problemy to może DX25TG-05-06?
Kolumny mają być bardziej używane do słuchania muzyki. Mam okazję słuchać często kolumn JBL Studio Monitor 4412A i jestem za kazdym razem zachwycony, ale raczej nic podobnego do ich brzmienia raczej nie osiągne, tak mi sie wydaje.
A przedział cenowy to max z obudową i zwrotkami do 2500pln

Rafacker
^_^
 Wysłana - 9 sierpień 2005 21:22      [zgłoszenie naruszenia]

1250 zł to już całkiem nieźle jak na 1 kolumne proponuje raczej budować coś na perlessie bądź scan-speaku jest kilka fajnych modeli, nie wiem czy potrafisz dopasować zwrotkę do tego bo tu już wypadałoby dać coś konkretnego

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

Rafacker
^_^
 Wysłana - 9 sierpień 2005 21:48      [zgłoszenie naruszenia]

Proponuję
Perless SLS10 - 390,00zł
Vifa P13WH-00-08 - 190,00 zł
Vifa XT25TG-30-04- pierścieniowy - 250 zł
= 830 zł
Zostaje 420 zł na obudowę, zwrotkę i inne dodatki takie jak kable, terminale wykończenie

Przykładowa zwrotnica dla tej vify, jak widać niezbyt skomplikowana, w tym przpadku była podłączona oddzielnie z głośnikiem alcone

Zmieniony przez - Rafacker w dniu 2005-08-09 21:55:15

[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

Couguarek
 Wysłana - 9 sierpień 2005 22:25      [zgłoszenie naruszenia]

Całkiem nie głupia kombinacja Rafacker
Nawet można powiedzieć że mi się podoba, tylko co do tej basówki to może lepiej dać sls 12?

Rafacker
^_^
 Wysłana - 9 sierpień 2005 22:55      [zgłoszenie naruszenia]

WYdaje mi sie jednak że nie, z powodu efektywnosci bo SLS 12 ma az 92dB co wiąże się ze zmiana sredniego na troche wiekszy, zostałbym przy tej 10
SLS12 to juz jest typowo subwooferowy głośnik - 10tka niby też ale jeszcze da się ją użyc w kolumnie ale tylko 3 drożnej

Zmieniony przez - Rafacker w dniu 2005-08-09 23:03:31

[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

DjDamian
 Wysłana - 9 sierpień 2005 23:32      [zgłoszenie naruszenia]

Na audiostereo, o ile Ci odpowiedza doradza coś dobrego, tylko sprecyzuj tam zadane pytanie albo rozszrzesz je

Przy tej konfiguracji, bez sprzętu pomiarowego ani rusz, zwłaszcza przy takiej jakości głośnikach. Jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu, na Twoim miejscu skopiowałbym dobry gotowy czyjś projekt.

Pozdr.

Znawca -

Couguarek
 Wysłana - 9 sierpień 2005 23:59      [zgłoszenie naruszenia]

no własnie sprzętu pomiarowego nie mam niestety, a jakos gotowego projektu to nie widziałem który by mi odpowiadał
Chyba że masz jakiś ciekawy, to jestem otwarty na propozycje, lecz pamiętaj, że to ma być coś mocniejszego

Rafacker
^_^
 Wysłana - 10 sierpień 2005 14:30      [zgłoszenie naruszenia]

bez pomiarów da się zrobić dość dobrą zwrotnicę, ja bym jednak spróbował ale wybór należy do Ciebie

[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

DjDamian
 Wysłana - 10 sierpień 2005 16:49      [zgłoszenie naruszenia]

Osobiście nie ryzykowałbym ze zwrotką, albo zrobić gotowy projekt albo zlecić ją komuś, aby wykonał pomiary i zrobił. Poszukam podobnego projektu, narazie mam bardzo dobre ale nie w takiej konfiguracji.

Rafacker chyba pomyliłes sie z cena Vifki P13WH-00-08 ten głośnik kosztuje 350zł/szt. Chyba że znalazłeś jakąś promocje to prosze o namiary

-------------

Jeszcze tak dopisze, zwrotka na zdjęciu jest zwrotką teoretyczną, nie popartą pomiarami, gdyż osoba, która ją wykonała wiedziałaby, że filtr głośnika niskośredniotonowego czy też innego, który współpracuje razem z nim ma wpływ również na charakterystyką głośnika wysokotonowego, nawet ułożenie cewek obok siebie ma wpływ na pracę całego zestawu.
Wystarczy poczytać opiski Yoshiego do Speaker Workshop.

Zmieniony przez - DjDamian w dniu 2005-08-10 16:54:23

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Visaton AL200 + Vifa XT25TG-30-04 ???

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL