Juz sie w tym gubie jak polutowac kabelek Vivo DIn 9 bezposrednio do eurozlacza, wszedzie jest pokazane jak polutowac Vivo i zrobic najpierw wej/wyj RCA oraz S-Video i dopiero pozniej lutowac znowu kable S-Video->Scart. A ja chce od razu wejsc na Scard i zrobie sobie dwa kabelki jeden do wejscia, a drugi do wyjscia. Poprostu gubie sie w tych opisach nie wiadomo z ktorej strony sa opisane piny czy z przodu czy ze strony lutowania, pomozcie.
Takie opisy znalazlem
a tak chce zeby to wygladalo, chce zeby sygnal byl S-Video jak nie bedzie mi obslugiwac TV to przerobie na composite video
Czekaj, czekaj... Jakiś dziwny temat. Co to jest: S-Card ? Chyba rzeczywiście się gubisz ;) .
Chyba zmieszałeś dwie rzeczy: "eurozłącze" (inaczej EuroSCART, albo SCART) oraz "S-Video" (czyli sygnał separowany).
Szpilki nie są numerowane "losowo", tylko mają swoje stale numerki. Po prostu nie patrz na to, czy podłączasz do "trzeciej od lewej w górnym rzędzie", tylko po prostu do szpilki numer "x". Na złączy powinny być wytłoczenia, które jednoznacznie identyfikują numerki - wtedy nic się nie pomylisz. Chyba, że masz wtyczke bez wytłoczonych numerków...
Wtedy patrz na to, co pisze na schematach ze stron, które podałem. Zawsze jest tam napisane, czy jest to wtyk (męski, czli "male", albo "at the cable"), czy gniazdo (żeńskie, czyli "female", albo "at the Video/TV).
2.
Chcesz mieć obraz z komputera na TV - ok. Jeśli Twój TV nie jest jaiś stary, to ma wejście S-Video w eurozłączu.
Ale chcesz też przechwytywać obraz z telewizora na kompie... tu jest gorzej. Telewizory raczej nie mają wyjścia S-Video. Jedynie wejście. Więc jak chcesz coś łapać z TV, to tylko sygnał zespolony (jak wolisz: composite, cinch, RCA).
Ok eurozlacze znam dobrze nie raz lutowalem. Moj TV nie ma gniazda S-Video tylko Eurozlacze. I poprzez eurolacze mozna uzyskac sygnal svideo no chyba ze nie bedzie mi obslugiwac to wtedy sygnal composite.
No i wtedy musze to polutowac te moje zlacze vivo wraz z eurozlaczem. Na necie sa rozpiski jak np polutowac vivo<->wyj (wej)S-video i rca i wtedy dodatkowo znowu trzeba kabel lutowac poniewaz mam tylko euroalcze: s-vide-eurozacze. Wiec po co lutowac dwa kable jak mozna jeden bezposredni "vivo-euroacze".
lecz na tej stronie jak widac jest wlasnie pokazane jak polutowac kabelek z gniazdem s-video-eurozlacze, a ja jak wczesniej pisalem chce bezposredni vivo-euroacze.
A tu jest opisany kabel jak lutowac vivo-s-video,rca.
[http://www.zebulon.fr/dossiers/28-cable-vivo.html]
czyli jak widac tzeba lutowac dwa kabelki
1.vivo-s-video, RCA.
2.S-Video-Eurozlacze.
A jednak nie ma czegoś takiego, jak "S-CARD". Jest "eurozłącze", "złącze EURO", "EUROSCART" albo SCART , ale nie "S-CARD"!
Tutaj masz nawet rozwinięcie francuskiego skrótu SCART:
[en.wikipedia.org/wiki/SCART]
Podaj źródło, chętnie zobaczę kto wymyślił to "S-CARD", hehe.
Moj TV nie ma gniazda S-Video tylko Eurozlacze. I poprzez eurolacze mozna uzyskac sygnal svideo no chyba ze nie bedzie mi obslugiwac to wtedy sygnal composite.
Rozumiem, że nie masz S-Video jako Mini-DIN, ALE napisałeś "można uzyskać sygnał...". Ale wejście czy wyjście? TV mogą mieć wejście S-Video w eurozłączu, ale wyjścia nie mają . Wyjście sygnału z TV trzeba będzie zrealizować jako sygnał zespolony - z nóżki 19 eurozłącza do odpowiedniego wejścia w VIVO. Bo zespolonego nie można wprowadzić do wejścia S-Video (jedynie S-Video można podać na wejście zespolonego używając kondensatora).
A więc...
Wiedząc do jakich szpilek w S-Video i RCA są podpięte poszczególne styki złącza VIVO, oraz znając rozpiski RCA i S-Video, można stwierdzić, że w VIVO: 1. Intensity (Luminance, Y) IN,
2. Color (Chrominance, C) IN / Composite Video IN,
3. GND,
4. Composite Video OUT,
5. - (N/C),
6. GND,
7. Intensity (Luminance, Y) OUT,
8. - (N/C),
9. Color (Chrominance, C) OUT,
10. GND
Niestety, ale tam, gdzie jest GND, to nie wiem czego dotyczy ta masa, bo autor opracowania wszystkie masy pospinal do kupy (za wyjątkiem 10. - ekrany wtyczek).
Szpilki numer 5 i 8 są niepodpięte.
Problem może być z tym, że tam nie pisało czy ten rysunek wtyczki VIVO, to wtyk męski, czy gniazdo żeńskie. Może być tak, że trzeba będzie wszystko pozamieniać (to jest: 1 z 2, 3 z 6, 4 z 5, 7 z 9).
Jeśli już wiesz, co jest w VIVO, to możesz łączyć wyprowadzienia: VIVO-EURO
1.
2. <-- 19. [composite video]
3.
4.
5.
6.
7. --> 20. [luminance]
8.
9. --> 15. [chrominance]
10. --- 21 [GND]
Oprócz tego jeszcze masy, ale które z którymi, to nie wiem, więc podałem tylko ogólny ekran wtyczek powinno wystarczyć do testów.
Od razu mówię, że nie jestem pewien wszystkiego na 100%, mogłem się gdzieś pomylić z pośpiechu. Więc wszystko po kolei jeszcze raz przeanalizuj. Ja tego nie wiedziałem, tylko doszedłem do tego na podstawie schematów wyprowadzeń S-video, EURO i tego VIVO, co podałeś. Napisz co o tym myślisz.
Podłączając uważaj na to, by nie robić tego na włączonym TV albo komputerze. Co najmniej jedno urządzenie powinno być wyłączone (nawet wtyczką z gniazda zasilającego).
ja mam takiego DINa jak na rys. Majac karte w reku i patrzac na te zlacze od przodu to te 3 dziurki sa po lewej str jak na rys. Na gorze jest te zlacze przyciete
A więc tak. Sprawdziłem jeszcze raz wyprowadzenia według francuskiej strony i wydaje mi się, że nie zrobiłem błędu. O ile na 100% masz w karcie złącze według tego schematu.
Natomiast miałem wtedy wątpliwość, czy jest tam pokazany wtyk meski, czy gniazdo żeńskie.
Wstawiłeś rysunek gniazda. Widzę, że to lustrzane odbicie jednego z tych, które ja dałem. Bo ja dałem wtyk (3 dziurki po prawej), a po odbiciu jest to gniazdo (3 dziurki po lewej). OK - możesz takie mieć.
Na francuskiej stronie jest narysowane dosyć ogólnie - nie przypomina żadnego z trzech złącz :) . A co do jego "płci", to użyto słowa "broches". Na francuskim nie znam się wogóle, ale w jakimś słowniku mi wyszło, że to znaczy: pręt, sztyft, trzpień, kołek stykowy. Czyli wychodzi, że to jest jednak... wtyk. Czyli teraz sam już nie wiem. Jeśli to rzeczywiście wtyk, a nie gniazdo, to nie wiem czy nie trzeba będzie czegoś zamienić.
Słuchaj, nawet jak się coś odwrotnie podłączy, to nic nie zepsujesz. Aby tylko aby masa była dobrze podpięta (do ekranu złącza)!
Niektóre karty pozwalają na włączenie przechwytu wideo nawet jeśli nic nie jest podłączone. Można wtedy zrobić tak, że:
1. łączysz masę złącza VIVO i EURO
2. podajesz sygnał zespolonego wideo z EURO, na kolejne szpilki VIVO (po kolei).
3. Jak pojawi się obraz w aplikacji do zgrywania, no to masz pierwszą szpilkę. I tak dalej.
albo możesz właczyć program do zgrywania i dotykać wyprowadzeń VIVO palcem. Tak, palcem. Jak przez czarny ekran przejdzie jakieś zakłócenie, to przynajniej wiesz, że dotknąłeś wejścia a nie wyjścia czy masy.
Poddaję się, bo więcej nie wymyślę. Zbyt duża różnorodność tych złacz jest. Może na Allegro kupisz coś gotowego (trzeba tylko się długo naszukać).
A może ktoś inny z forum miał podobny problem?
Wpiolem pin nr 20 z eurozlacza czyli wejscie wideo/luminacja w pin 3 vivo. Oraz nr 17 z euro. czyli masa wideo w pin 4 w vivo, no i mam obraz na TV w kolorze.
Przemienialem troche ale doczytalem sie ze trzeba miec jeszcze sterowniki WDM. wpadlem na str nvidi i tam sa steroniki tylko do serii GeForce 6, 7 GPUs i GeForce 2 -> GeForce FX GPUs, a nie ma nic do serii 4.
Wogole to przedzwonilem miernikiem i pin 4 oraz 7 to wspolny wiec to moga byc masy bo jak dzialalo wyjscie na TV.
W eurozlaczu podpiolem pin 19 czyli wyjscie wideo ale w programach nic mi nie przechwycilo. Moze cos z tymi steronikami.
Przeanalizowalem to co ty dales z tej rosyjskiej str (numeracja odwrotna jak ja przyjolem na pocztaku postu) ale by sie zgadzalo, u nich GND to tez pin 3-6. Wedlug tej rozpiski wczesniej podlaczylem niby 6 oraz 9 i dziala PC na TV. Wiec teraz wychodzi z rozpiski ze musze podlaczyc:
Vivo - eurozlacze
6 - 17
1 - 19
(co to jest za pin 5-Pb Output)
zgadza sie?
tylko jak to teraz sprawdzic jak przechwycic obraz bo jestcops z tymi sterami WDM.
Zainstalowalemstery do tej serii 2 i mam cos takiego:
gdy wchodze we wlasciwosci to pisze "Nie mozna uruchomic tego urzadzenia [kod 10]"
Teraz juz w menadzerze mam ok tylko nie wem czy dobre stery sa, bo zainstalowalem do serii 2. Jak wczesniej mowilem nie am do serii 4.
Lecz nadal nie dziala hehe, kal odpalam Windows Movie Maker i wybieram prze4chwyc obraz to wyskakuja dwa bledy:
1. Urzadzenei wideo jest uzywane. Zamknij inna aplikacje korzystajaca z urzadzenia i sprobuj ponownie.
Po nacisnieciu ok wyskauje drugi blad:
Nie mozna teraz uzyc urzadzenia wideo,poniewaz podczas uruchamiania urzadzenia wystapil blad.
W VirtualDub jak biore aby laczyl sie ze sterownikiem WDM to caly czas sie laczy i nic.
Odnośnie sterowników, to nic nie podpowiem - nie miałem nigdy karty nVidii. Pamietam tylko tyle, że jak pobierałem kiedyś sterowniki do jakiegoś prostego GeForce 2MX-200, to wyczytałem, że niby do wszystkich kart nVidii (czyli i do GeForce 2, 4, 5... jak i do starej Rivy TNT) są wspólne sterowniki, ALE do starszych modeli niezalecali najnowszych sterowników (był podany odnośnik, do starszej wersji). Jak jest teraz - nie wiem.
Moge powiedzieć tylko tyle, że po każdej operacji na sterownikach, dobrze jest zrestartować kompa, bo nie zawsze wszystko działa od razu.
Z przechwytem wideo, też nie mam doświadczeń.
Zawsze możesz pobrać sterownik nie od producenta procesora karty, ale od Prolinka. Po prawej, na górze strony, którą podałeś masz odnośnik DOWNLOAD DRIVER - jest tam zarówno ster do karty, jak i do funkcji "video-in" (dla Twojej chyba trzeba ten w wersji 1.17). Fakt, że daty są stare, ale działać powinny.
Oznaczenie Pb, to kawałek ze standardu YPbPr, czyli jednego z typów komponentowego wideo.
Bo wideo może być:
- zespolone (composite, "kompozytowe"; w postaci cinch/RCA)
- separowane (S-Video, czyli Separated Video; jako mini-DIN 4)
- komponentowe (component; w postaci RGB albo YPbPr albo cyfrowego YCbCr; czasem jako 3x cinch/RCA czasem w EUROzłączu).
Tyle, że nie wiadomo czy ta karta obsługuje wyjście YPbPr, no i jak to włączyć. Z resztą, to rozpiska, to może być tylko taka ogólna.
Tak sobie czytam i mi wyszło, że podłaczyłeś to wyjście wideo do tych samych styków, co proponowałem, tyle, że dałeś inaczej numery.
A na tej francuskiej stronie, złącze jest obrócone (nie mówię "odbite", tylko obrócone) - złącza mini-DIN rysuje się zwykle tak, żeby na dole były dwa wycięcia, a na górze jedno - oni obrócili. I właśnie przez takie szczegóły, robią się różne problemy ze zgodnością. Dobrze, że numerację dali typową (od prawego dolnego rogu - w ich przypadku lewego, górnego).
Mnie się wydaje, że wejście wideo będziesz mieć na którymś z dwóch dolnych szpilek. Ale bez gwarancji. Na początek nie musisz szukać innej masy, tylko użyj tamtej od wyjścia.
jeden najwazniejszy problem z glowy, mam juz obraz z TV na PC. Polaczylem szpilki wedlug schematu [pinouts.ru/Video/radeon_vivo_pinout.shtml] odziwo dla kart ATi a ja mam Nvidie no ale nie wazne, jak widac tam sa dwie rozbne masy wejscie ma oddzielna i wyjscie io dlatego mi nie dzialalo. Obraz juz jest jeszcze zmasuje komputer z tv i bedzie nawet zadowalajacy obraz. Obecnie nie zrobilem screena bo zaden program nie chcial przechwycic tego obrazu dziwne.
Jest drugi problem hehe nie chce sie nic nagrywac, probowalem w VirtualDubie oraz Windows Movie Maker. Zaczynam nagrywac ale po odtworzeniu nagranego pliku jest tylko zielony obraz. Czego to moze byc przyczyna?
To, że masz kłopoty ze zrobieniem zdjecia ekranu, to całkiem normalna sprawa. Wiąże się to z tak zwanymi nakładkami (video overlay). Używa się tego w kilku przypadkach: wyświetlanie grafiki 3D w okienku (nie na całym ekranie), wyświetlanie filmów i zapewne przechwyt wideo. Nie znam się na tym dokładnie i nie do końca to rozumiem. Jak się czujesz na siłach, to: [en.wikipedia.org/wiki/Hardware_overlay] - ja niezbyt.
Ja bym dla pewności zaczął do wgrania najnowszej dla danego systemu wersji DirectX.
A czy film zajmuje ilość miejsca odpowiednią dla danej kompresji? Bo jeśli nagrywasz bez kompresji np. 10 minut w rozdzielczości PAL (albo inne 640x480), a plik ma, powiedzmy, 40MB, to coś jest nie tak - nic się nie nagrywa. A jeśli plik swoje "waży", to może jest problem z odtwarzaniem? - Może jakieś inne kodeki, albo sprawdź na innym PC.