Przede wszystkim:
igla_pl naapisał:
"a slyszalem te voyagery byly robione na 12 ohm( tak mi powiedzial gosc z PROTONSIL)"
Bardzo jestem ciekaw, skąd pracownik firmy ściśle związanej z działalnością Tonsila, wytrzasnął taką bzdurę
. Wszystkie kolumny tych serii - 120, 200 i 350, zarówno Scherzo jak i Voyager, były konstruowane z użyciem głośników 15-omowych, połączonych równolegle. Mam nadzieję, że gość szybko wyleci, za wciskanie ludziom takich kitów...
Ale do rzeczy:
Zastosowanie dwóch głośników 12 omów (zakładając, że mają identyczne pozostałe parametry, jak oryginalne) nie tylko zmniejszy impedancję kolumn w zakresie częstotliwości pracy tychże głośników, ale będzie stnowić różnicę również dla parametrów samej zwrotnicy głośnikowej - efektem będzie "dziura" w paśmie, w miejscu częstotliwości podziału dla głośników niskotonowych i średniotonowego. Doprowadzi to również do zafalowania chaarkterystyki przenoszenia - głośniki niskotonowe będą głośniej grały, ze względu na "wyciągnięcie" większej mocy ze wzmacniacza swoją niższą impedancją.
Dlatego zastosowanie dwóch głośników 12 omów, jest rozwiązaniem najgorszym z możliwych .
Z dwojga złego, lepiej jest wybrać głośniki 4-omowe i połączyć je szeregowo. Istnieje obawa, że trudno będzie znaleźć głośnik o takich samych innych parametrach mechanicznych jak oryginał, przynajmniej jednak zgadzać się będą wypadkowe parmetry elektryczne.
Najlepsze wyjście, to oczywiście zaastosowanie takich głośników jak oryginalne...
Lepiej jest wprowadzić zmianę w obu kolumnach na raz, z dwóch powodów:
Różnica w dźwięku będzie wyczuwalna dość wyraźnie - raczej będzie to drażnić w czasie słuchania. Poza tym, głośniki - jak każde urządzenie mechaniczne, podlegają zużywaniu się. Naprawienie najpierw jednej kolumny, a po jakimś czasie drugiej, może wnieść różnice zarówno w parametrach, jak i żywotności. Zdarzyć się może, że po latach głośniki w jednej z kolumn się zaczną sypać, podczas gdy w drugiej wciąż będą działały bez oznak zużycia. I potem znowu dylemat jakie dobrać głośniki...