Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1166 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Włącznik termiczny 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Włącznik termiczny"   

TDArti
 Wysłana - 6 styczeń 2011 23:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam! Mam pytanie odnośnie schematu włącznika termicznego.Diody D2-D5 służą jako czujnik temperatury,czy zamiast nich mogę zastosować złącze P-N tranzystora lub termistor? Chodzi mi aby czujnik był przykręcony do radiatora a nie był gdzieś w oddali jak to się ma z diodami na tym schemacie.

zbysiu13
 Wysłana - 7 styczeń 2011 15:14      [zgłoszenie naruszenia]

Na schemacie jakoś tej oddali nie widać
Można przerabiać schemat, ale po co, skoro schemat dopracowany i gotowy a 1N4148 to nie rarytas.
Można np przykleić silikonem bloczek 4 zlutowanych diód do radiatora. Można wsadzić diody między dwa paski mosiężne (np z baterii płaskiej), w paskach z obu stron zrobić dziury i przykręcić do radiatora... itd, itp

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

TDArti
 Wysłana - 7 styczeń 2011 15:53      [zgłoszenie naruszenia]

To była przenośnia;), bo układ zmontowany na płytce miałem zamiar zamontować dalej od radiatora,razem z innymi układami i dlatego chciałem aby sam jakiś stabilny czujnik najlepiej przykręcany(tranzystor,termistor) był na radiatorze a nie cała płytka ale ok zrobię tak jak napisałeś przykleje te diody albo zmontuje z jakimiś blaszkami czy coś,i dam przewody a płytka będzie gdzie indziej.:)

Preskaler
 Wysłana - 7 styczeń 2011 17:59      [zgłoszenie naruszenia]

Pojedyncze złącze PN nie załatwi sprawy bo ma ono napięcie "kolanowe" na poziomie 0,5 - 0,7V (zależnie od temperatury). Te cztery diody natomiast dadzą zmiany napięcia w zakresie 2 - 2,8V. Zmontuj na razie z diodami, uruchom i przetestuj a potem ew. możesz kombinować z innymi czujnikami. Wybierzesz sobie wtedy tą lepszą wersję.

Preskaler

Znawca -

TDArti
 Wysłana - 7 styczeń 2011 19:15      [zgłoszenie naruszenia]

Myślałem o podłączeniu 4 tranzystorów szeregowo(B-E-B-E itd.) tak jak diody na schemacie.Czy to byłoby to samo?

Zmieniony przez - TDArti w dniu 2011-01-07 19:15:36

Preskaler
 Wysłana - 8 styczeń 2011 07:23      [zgłoszenie naruszenia]

Tranzystory mają duży rozrzut parametrów ale jak byś dobrał to pewnie by mogło tak być. Nic innego jak wcześniej napisałem nie mogę polecić.

Preskaler

Znawca -

TDArti
 Wysłana - 8 styczeń 2011 10:35      [zgłoszenie naruszenia]

Ok dziękuję za porady.Jak będę miał laminat układ zmontuje i zobaczymy... Poeksperymentuje trochę z tymi czujnikami

Preskaler
 Wysłana - 8 styczeń 2011 14:13      [zgłoszenie naruszenia]

Oj tam, ja zwykle robię próbny montaż w następujący sposób:

Preskaler

Znawca -

TDArti
 Wysłana - 8 styczeń 2011 16:52      [zgłoszenie naruszenia]

Też często robię w "pająku" ale ten układ zmontuje od razu na płytce bo nie chce mi się dwa razy składać to samo.A co do wzmacniacza operacyjnego mam LM358N podobno można zastosować zamiast TL082.

TDArti
 Wysłana - 11 styczeń 2011 21:52      [zgłoszenie naruszenia]

Witam ponownie na Elektrodzie znalazłem o wiele prostszy schemat też na wzmacniaczu operacyjnym.Działa bardzo dobrze.Dołączam schemat może się komuś przyda.Pozdro.

zoltarek
 Wysłana - 12 styczeń 2011 11:52      [zgłoszenie naruszenia]

Przecież diody można kupić w obudowach takich jak mają tranzystory BD135, są w środku, po dwie sztuki. Z jednym tranzystorem odradzam, mogą za bardzo dominować niestabilności rezystorów. Dzisiaj i jutro może układ działać świetnie, a za pół roku może już reagować nie wtedy kiedy trzeba. Można użyć dwóch mostków gretza, w obudowach przykręcalnych. Zwykłe dioty, typu szklana rurka można przylepić do radiatora silikonem, silikon stosunkowo dobrze ciepło przewodzi.

[simedia.pl/]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Włącznik termiczny

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL