| Autor |
"Włącznik termiczny" |
|
|
TDArti
|
|
Wysłana - 6 styczeń 2011 23:05 | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam! Mam pytanie odnośnie schematu włącznika termicznego.Diody D2-D5 służą jako czujnik temperatury,czy zamiast nich mogę zastosować złącze P-N tranzystora lub termistor? Chodzi mi aby czujnik był przykręcony do radiatora a nie był gdzieś w oddali jak to się ma z diodami na tym schemacie.
| |
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Na schemacie jakoś tej oddali nie widać
Można przerabiać schemat, ale po co, skoro schemat dopracowany i gotowy a 1N4148 to nie rarytas.
Można np przykleić silikonem bloczek 4 zlutowanych diód do radiatora. Można wsadzić diody między dwa paski mosiężne (np z baterii płaskiej), w paskach z obu stron zrobić dziury i przykręcić do radiatora... itd, itp
|
|
|
TDArti
|
|
To była przenośnia;), bo układ zmontowany na płytce miałem zamiar zamontować dalej od radiatora,razem z innymi układami i dlatego chciałem aby sam jakiś stabilny czujnik najlepiej przykręcany(tranzystor,termistor) był na radiatorze a nie cała płytka ale ok zrobię tak jak napisałeś przykleje te diody albo zmontuje z jakimiś blaszkami czy coś,i dam przewody a płytka będzie gdzie indziej.:) |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Pojedyncze złącze PN nie załatwi sprawy bo ma ono napięcie "kolanowe" na poziomie 0,5 - 0,7V (zależnie od temperatury). Te cztery diody natomiast dadzą zmiany napięcia w zakresie 2 - 2,8V. Zmontuj na razie z diodami, uruchom i przetestuj a potem ew. możesz kombinować z innymi czujnikami. Wybierzesz sobie wtedy tą lepszą wersję.
|
|
|
TDArti
|
|
Myślałem o podłączeniu 4 tranzystorów szeregowo(B-E-B-E itd.) tak jak diody na schemacie.Czy to byłoby to samo?
Zmieniony przez - TDArti w dniu 2011-01-07 19:15:36 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Tranzystory mają duży rozrzut parametrów ale jak byś dobrał to pewnie by mogło tak być. Nic innego jak wcześniej napisałem nie mogę polecić.
|
|
|
TDArti
|
|
Ok dziękuję za porady.Jak będę miał laminat układ zmontuje i zobaczymy... Poeksperymentuje trochę z tymi czujnikami  |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

Oj tam, ja zwykle robię próbny montaż w następujący sposób:
 |
|
|
|
TDArti
|
|
Też często robię w "pająku" ale ten układ zmontuje od razu na płytce bo nie chce mi się dwa razy składać to samo .A co do wzmacniacza operacyjnego mam LM358N podobno można zastosować zamiast TL082. |
 |
|
|
|
TDArti
|
|
|
|
|
zoltarek
|
|
Przecież diody można kupić w obudowach takich jak mają tranzystory BD135, są w środku, po dwie sztuki. Z jednym tranzystorem odradzam, mogą za bardzo dominować niestabilności rezystorów. Dzisiaj i jutro może układ działać świetnie, a za pół roku może już reagować nie wtedy kiedy trzeba. Można użyć dwóch mostków gretza, w obudowach przykręcalnych. Zwykłe dioty, typu szklana rurka można przylepić do radiatora silikonem, silikon stosunkowo dobrze ciepło przewodzi.