Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 944 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
Własna mini rozgłośnia radiowa 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Własna mini rozgłośnia radiowa"   

brynio101
 Wysłana - 16 kwiecień 2010 18:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!
Mam bardzo wielka prośbę do Was, a mianowicie chciałbym stworzyć wlasne
radyjko(rozgłośnię) w której bym puszczał samą muzykę z komputera.
chodzi mi o to jaki zastosować do tych celów nadajnik, nie musi być on mega
potężny chciałbym to rozgłaszać we własnej miejscowości w obrebie do
3km.

Jak wiecie zapewne sa nadajniki fm do samochodów np. żeby przesłac
dzwięk z laptopa na radio, chodzi mi o cos podobnego tylko o wiekszej mocy jak
mowiłem do 3km.

Pozdrawiam

Tokarz357
 Wysłana - 16 kwiecień 2010 19:17      [zgłoszenie naruszenia]

To nielegalne.

Uwaga! Wypowiedź wymaga korekty fachowca!!!

Preskaler
 Wysłana - 16 kwiecień 2010 19:53      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie nie możemy udzielić pomocy jako, że jest to prawnie zabronione. Nie wolno bez odpowiedniego zezwolenia stosować nadajników o mocy (zależy od częstotliwości) większej niż 10 mW. Drugie przewinienie to to, że zabrania się nadawania audycji radiowych bez odpowiedniego zezwolenia, za które płaci się "ciężkie pieniądze". Pomoc w tym względzie też jest zabroniona.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2010-04-16 19:53:36

Preskaler

Znawca -

brynio101
 Wysłana - 16 kwiecień 2010 21:32      [zgłoszenie naruszenia]

ok, wim o tym.
dzieki za opieke:)

Tokarz357
 Wysłana - 17 kwiecień 2010 10:03      [zgłoszenie naruszenia]

Co prawda gdzieś już ten temat widziałem. Rozgłośnia w mojej miejscowości też zaczynała jako nielegalna. Sama kwestia nadajnika jest możliwa do rozwiązania, ale osobiście mnie by wkurzało zakłócanie pasma, przez stacje amatorską. Po drugie kto teraz, kiedy mamy dość duży wybór stacji na UKF-ie słuchałby stacji amatorskiej? Czy warto ryzykować, żeby potem płacić za dobre chęci?

Preskaler
 Wysłana - 17 kwiecień 2010 12:11      [zgłoszenie naruszenia]

Problem stary jak świat! Ludzie nadawali nielegalnie i jednych złapali is konfiskowali sprzęt oraz nałożyli grzywnę innym się udało a jeszcze inni zalegalizowali te stacje wykupując licencje. Technicznie można to zrobić nie zakłócając innym odbioru ale to jest kwestia ekonomiczna. Dlaczego jak zapłacisz to możesz w jakimś miejscu zaparkować a jeśli nie zapłacisz to nie możesz? Kwestia przeszkadzania innym nie ma tu odniesienia a jedynie ekonomia.
Własne stacje powstają z kilku powodów.
Po pierwsze - zespoły nie mogą się dobić do słuchaczy z własnymi nagraniami
Po drugie - repertuar komercyjny jest nie zgodny z oczekiwaniami słuchaczy.
Po trzecie - dla zabawy.
Po czwarte..... itd.
Na zachodzie takie radiostacje były instalowane na starych statkach zacumowanych na wodach eksterytorialnych a tam prawo dotyczące pozwolenia na nadawanie nie sięgało. Zasięg jednak był, przynajmniej na części danego kraju.

Preskaler

Znawca -

zbysiu13
 Wysłana - 19 kwiecień 2010 00:00      [zgłoszenie naruszenia]

Wracając jeszcze na chwilę do radia z miasta kolegi Tokarz357. Zgadza się, nadawali na początku bez koncesji. Ale o ile pamiętam włożone to było w furtkę "emisji testowej" a czyniła to grupa fachowców skupionych od wielu lat przy klubie SP9KRT, z moim ówczesnym "guru", czyli Ginterem Kupką. To było jego marzenie.
Osoby te świetnie znały zagadnienia związane z radiem- sprzęt,teorię radiokomunikacji, propagacje fal, anteny itd. Dlatego to trochę inna bajka, niż młody pasjonat posiadający komputer z empetrójkami i... dobre chęci. Zyczę mu zresztą powodzenia.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2010-04-19 00:06:06

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

Pimpejusz
 Wysłana - 19 kwiecień 2010 12:37      [zgłoszenie naruszenia]

hmm, ciekawy temat:)
U mnie w mieście kiedyś w latach 90-tych chłopaki zrobili taką małą amatorską rozgłośnię ale szybko PIR ich namierzył, zabrał nadajnik i jakoś tam ukarał. Oczywiście namierzenie ich było proste, gdyż na antenie podali domowy numer telefonu aby słuchacze mogli dzwonić, pozdrawiać przyjaciół na antenie a nawet podali adres rozgłośni:) ale jak można namierzyć piracką rozgłośnię, gdy właściciel się kamufluje, nie podaje namiarów na miejsce nadawania?
Jeśli ktoś popełnia przestępstwo w internecie, to można kogoś takiego namierzyć poprzez adres IP. Ale w eterze? Czy jest taka możliwość aby dojść do "pirata" po falach radiowych? Jak to się odbywa? Pytam tak z czystej ciekawości.

Preskaler
 Wysłana - 19 kwiecień 2010 16:18      [zgłoszenie naruszenia]

Sposób jest b prosty. Trzeba mieć odbiornik z anteną kierunkową (może być dipol lub "Yagi" wieloelementowa) i z dwóch miejsc w mieście oddalonych od siebie o parę kilometrów wykreśla się na mapie dwa kierunki wyznaczone przez anteny w tych dwóch miejscach. Miejsce przecięcia tych kierunków to lokalizacja anteny nadawczej. Potem to już prosty, przenośny odbiornik ze wskazaniem poziomu sygnału i idzie się w kierunku wzrastającego natężenia pola aż dojdzie się do anteny.

Preskaler

Znawca -

Tokarz357
 Wysłana - 19 kwiecień 2010 17:48      [zgłoszenie naruszenia]

Widzę, że kolega zbysiu 13 wie o czym mówie.
Jaki ten świat jest mały...

Damion007
 Wysłana - 22 kwiecień 2010 16:37       [zgłoszenie naruszenia]

a z ciekawosci spytam jak wyglada taki sprzęt

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Własna mini rozgłośnia radiowa

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL