| Autor |
"WYMIANA DIOD W TELEFONACH" |
|
|
STI-LO
|
|
Wysłana - 8 marzec 2004 18:58 | zgłoś naruszenie regulaminu
Zajmuję się od niedawna wymianą diod w telefonkach - nabieram doświadczenia w tej dziedzinie - (do tej pory w NOKIA 3210, 3310, 5510). W NOKI 3310 i 5510 standardowo są zamontowane diody 1206 (moim zdaniem - z tego co zauważyłem) i takie też tam montowałem (niebieskie i czerwone) lecz nie ma diod białych 1206 na chwile obecną w aukcjach allegro, a praktycznie na wszystkich aukcjach na temat diod jest opis że to tych modeli NOKI wchodzą diody 0805 które są nieco mnijsze i "pole styku lutu" nie pokrywa się (dioda pozostaje w dziurze). Dlatego też mam prośbę o więcej informacji na temat montażu diod 0603, 0605 0803, 0805 oraz 1206 w tych modelach telefonu oraz innych (tzn. jakie modele diod montować i w jakich telefonach i w jaki sposób).
Jeśli można jeszcze prośić o porady ułatwiające montaż diod w telefonach, będę ogromnie wdzięczny.
PS. jak rozpoznać na diodach z której strony "+" a z któej "-"?? jak to tej pory udawało mi się to metodą chybił tprafił.
| |
|
 |
|
|
|
Wooqi
|
|
Heya.W pewien sposób możemy się wymienić informacjami :) Własnie zamieniłem zielone diody na niebieskie o rozmiarze 0805w Nokii 3310.Faktycznie sa mniejsze niz standardowe.W internecie przeczytałem,że właśnie te sie nadają.Diody na tyle duże,że przy odpowiednim ustawieniu minimalnie trzymaja sie na krawedzi otworu w płytce.Na tym polega knif,żeby diode położyć na krawędzi i przed lutowaniem przytrzymać czymś,aby nie wpadła do otworu-trochę to męczące.To moja pierwsza modyfikacja więc nic więcej nie jestem w stanie ci poradzić.Mam natomiast pytanie.Otóż moją modyfikacje mógłbym uznac za udaną gdyby nie fakt,że diody świeca cały czas-a ładnie świecą :) -nawet po wyłączeniu telefonu.Nie mam zielonego pojęcia co jest tego przyczyną,na pewno problem wynikł z mojej winy.Poradź coś.PLEASE |
 |
|
|
|
STI-LO
|
|
info podesłałem na maila. Dzięki za porade Pozdrawiam :) |
 |
|
|
|
maginott
|
|
Jakich uzywacie lutownic ?? Grubosc grotu?
|
|
Wooqi
|
|
Heya Im ciensza tym lepsza-większa precyzja gdycz w niektórych miejscach jest bardzo dużo innych podzespołów narażonych na przypadkowe odlutowanie a co gorsza spalenie.Moim zdaniem najlepsze są kolbowe,gdyż grzeją się cały czas-mają stałą temperaturę-i mają w miarę cienki grot-w kształcie stożka.Tak jak juz mówiłem im ciensza tym lepsza,ale jeśli ktoś jest wprawny w lutowaniu to i zwykła pistoletową da sobie radę.Ważne jest aby diodę czyms przytrzymywać przy lutowaniu,aby nie przywarła do lutownicy a tym samym żeby sie nie spaliła albo co gorsza aby płytka nie uległa uszkodzeniu przez zbyt długie grzanie.Najwazniejsze jest to aby proces odlutowywania i lutowania był szybki-nie mówię żeby się spieszyć,ale żeby się dobrze przygotować.Powodzenia. |
 |
|
|
|
maginott
|
|
|
|
|
Wooqi
|
|
Nie chcę być złym doradcą,ale chyba będzie się nadawać.Nie znam parametrów lutownicy,ale sam grot wygląda zachęcająco :) Nie sądzę żeby pojawiły sie problemy z topieniem diód czy płytki telefonu-taka sytuacja pojawia sie nawet przy najlepszych lutownicach kiedy cały czas nią grzejemy układ :) Decyzja nalezy do ciebie,ale ja chyba bym sie na nia skusił.Jakby cos sie stało to ja nic nie mówiłem :) Powodzenia |
 |
|
|
|
STI-LO
|
|
|
|
|
maginott
|
|
Hehe .. dzisiaj dostalem & Zobaczymy ... lutuje raczej zadko wiec na pol roku starczy. Dzieki.
|
|
STI-LO
|
|
nie było mnie w necie przez pare dni i troche załuje bo bym odradził tą lutownicę którą dziś otrzymałeś (przegrzewa się - przebarwia się - potem się spali). Lepiej dołożyć troche i kupić porządną - tą co poleciłem wyżej dla przykładu.
POZDRAWIAM |
 |
|
|
|
chester007
|
|
|