Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 483 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
WZMACNIACZ 2x18w TDA 2030 
Temat zamknięty [powiadom znajomego]    
Autor "WZMACNIACZ 2x18w TDA 2030"   

pawlo96
 Wysłana - 6 lipiec 2011 16:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam mam sprawę do was,nie dawno kupiłem końcówkę mocy TDA 2x18w,i czy mogę zastosować na zasilaniu dodatnim bezpiecznik przed zwarciem głośnikowym na TDA 2030.?

tu podaje link;[http://www.betatronic.pl/NE_060_Wzmacniacz_mocy_218W_stereo_z_radiatorami-3408.html]

R. Horror
 Wysłana - 6 lipiec 2011 16:57      [zgłoszenie naruszenia]

Oczywiście, użycie bezpiecznika jest nawet wskazane. W tym przypadku powinien to być bezpiecznik szybki, o prądzie 2..2,5A.

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

pawlo96
 Wysłana - 6 lipiec 2011 19:38      [zgłoszenie naruszenia]

ok założę jutro. dam 1A

Michel424
 Wysłana - 9 lipiec 2011 15:27      [zgłoszenie naruszenia]

Daj 1.6 Bo 1 może ci sie przepalać przy mocniejszych graniu

:)) Rowing

pawlo96
 Wysłana - 10 lipiec 2011 07:33      [zgłoszenie naruszenia]

Witam ale trafo jest o mocy 300w z sieci i zasilany jest wzmacniacz 1x 28v jak na pisane jest na instrukcji.

R. Horror
 Wysłana - 10 lipiec 2011 13:51      [zgłoszenie naruszenia]

I co z tego?

Nawiasem mówiąc zalecają transformator 50W 17V. Montowanie 300-watowego trafa do tego wzmacniacza, to jak montowanie silnika z czołgu do kosiarki...

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

Michel424
 Wysłana - 10 lipiec 2011 15:05      [zgłoszenie naruszenia]

Hahaha dobre;):-%

:)) Rowing

pawlo96
 Wysłana - 18 lipiec 2011 16:36      [zgłoszenie naruszenia]

Witam wsadziłem bezpieczniki na zasilaniu TDA 2030 Vcc+ 2.5A/250v.

psiata
 Wysłana - 24 sierpień 2011 14:00      [zgłoszenie naruszenia]

Wartosc bezpiecznika tak naprawde jest uzalezniona od tego jak duzy prad bedzie pobierany w szczycie wysterowania. Jesli zastosowales taki bezpiecznk jak radzil kolega Horror to bedzie na pewno ok. Co do samego trafa to montaz trafa o mocy 300W jest kompletnym bezsensem, bo tutaj takie trafo kompletnie nie pasuje i bedzie sie tylko marnowac. Wystarczylo dac trafo o mocy 50W i by bylo optymalnie. A tak to bedzie to wygladac jak by wsadzic do Malucha silnik od lokomotywy spalinowej i zdlawic jego moc do tych max 50KM.

zbysiu13
 Wysłana - 24 sierpień 2011 19:56      [zgłoszenie naruszenia]

Drogi kolego psiata, widzę, że próbujesz w pewnym sensie naśladować wpisy kolegi fenlera z jego najlepszych lat
W postaci postu na temat tego, że zgadzasz się ze słusznymi postulatami przedmówców.
A merytorycznie: nic nie będzie dławione, jeśli ktoś ma w szafie w domu transformator 300W i wolne miejsce w obudowie lub pod biurkiem- dlaczego nie.
Może kiedyś autor tematu wymieni końcówki mocy na dużo mocniejsze(i lepsze).
Jeśli ktoś ma w szufladzie kondensatory 2200 uF/200V i wolne miejsce w obudowie- dlaczego nie, może je wsadzać do zasilacza w takim wzmacniaczu. Jeśli ktoś ma głośnik 2kW w piwnicy- dlaczego nie, może go podpiąć do TDA3030
Nie są to szczególnie jaskrawe przykłady gospodarności i braku marnotrawstwa, ale jak nie mam, co lubię, to lubię co mam. I nie ma tu "błędów w sztuce" elektronicznej.

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

psiata
 Wysłana - 24 sierpień 2011 22:56      [zgłoszenie naruszenia]

Ja nie twierdze ze takie cos jest bledem w sztuce elektronicznej.mnie tylko chodzilo o to ze taki transformator bedzie oddawal nieznaczna czesc swojej mocy do obciazenia. a co do wymiany koncowek na mocniejsze to fakt zawsze to kiedys w przyszlosci mozna zrobic o ile mozemy na to sobie pozwolic finansowo i posiadamy do tego odpowiednia wiedze w zakresie budowania bardziej zlozonych wzmacniaczy mocy audio. co do kondensatorow jakie zastosowal autor w obwodzie zasilania to tego wlasciwie nie wiemy aczkolwiek mozemy sie domyslic ze autor wykonal ten wzmacniacz wg schematu z noty aplikacyjnej, no ale jesli ktos uwaza ze np te 2200uF/25V mu nie wystarcza i chce zalozyc kondensatory o tej samej pojemnosci tylko na wieksze napiecie znamionowe to nie widze przeciwskazan kwestia tego wlasnie czy konstruktor bedzie mial dosc miejsca w obudowie i na plytce by takie kondensatory tudziez baterie kondensatorowe zmiescic. Co do glosnikow zas to uwazam ze zawsze one powinny byc dopasowane pod konkretny wzmacniacz tak aby go zbytnio nie katowac. nie nalezy tutaj dobierac tych elementow w ciemno gdyz albo mozna spalic taki glosnik jesli sie okaze z glosnik jest mniejszej mocy niz wzmacniacz lub tez glosnik bedzie gral ciszej z racji tego ze bedzie mial znacznie wieksza moc niz wzmacniacz lub tez wreszcie glosnik bedzie mial opor cewki niedostosowany do wzmacniacza i tym bedzie powodowal niepotrzebne katowanie wzmacniacza poprzez przegrzeanie wewnetrznych struktur takiej kostki scalonej i w rezltacie doprowadzi do jego spalenia. c prawda niektore kostki wzmacniaczy posiadaja zabezpieczenie temperaturowe i same sie wylaczaja po przekroczeniu okreslonej temperatury ale mozna tez spotkac sie z kostkami ktore takowego zabezpiecznie nia posiadaja i w wyniku niedopasowania impendacji glosnika do impendancji wyjsciowej wzmacniacza poprostu uszkadzaja tenze wzmacniacz nieodwracalnie. Takze samo napiecie zasilajace kostke scalona odgrywa istotna role gdyz jesli jest ono zbyt wysokie ,powoduje to iz kostka niepotrzebnie sie nagrzewa i zwiekszaja sie wowczas straty czyli ilosc wydzielanego ciepla a takze w przypadku przekroczenia okreslonej wartosci napiecia zasilajacego np. 18V wzmacniacz taki sie poprostu wylacza,gdyz zadziala w nim wbudowane fabrycznie przez producenta takiej kostki zabezpieczenie nadnapieciowe. Takze tutaj wszystko zalezy od tego jak wszystkie elementy i moduly skladajace sie z tych elementow dopasujemy wzgledem siebie.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Temat zamknięty

WZMACNIACZ 2x18w TDA 2030

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL