| Autor |
"Wiertarka BOSH-jak podłączyć kable?" |
|
|
litwin91
|
|
Wysłana - 24 maj 2010 20:20 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, posiadam wiertarke BOSH PSB500R
0603 312 803
Moj problem miarowicei wyglada tak ze ojciec wiele lat temu wymienił w niej części(wirnik, szczotki i takie tam) na nowe lecz nie podłączył okablowania.Ogolnie nic nie jest tam podłączone.Nawet zasilanie 230V.Z silnika idzie 7 kabli plus 2 zasilajace.Nie chce podłanczać na slepo bo przy tylu kablach watpie ze trafie.Włącznik to 1CO3500
Zmieniony przez - litwin91 w dniu 2010-05-24 21:04:23
Zmieniony przez - litwin91 w dniu 2010-05-24 21:04:50
| |
|
 |
|
|
|
Tokarz357
|
|
|
|
|
litwin91
|
|
|
|
|
litwin91
|
|
podłączyłem tak jak pisałeś. wyjscie z wł na krzyz 2 kable do cewki, 2 kable z cewki do polaryzatora i z niego do szczotek tylko w takiej kombinacji nie działa.Przy spr probowka mam wrazenie ze tak jakby jedna cewka byla przepalona i nie przewodziła, bo na jednym wyjsciu jest caly czas napiecie a na drugim przed cewka jest a za cewka juz nie ma.Gorna cewka nie przewodzi napiecia.
dolna cewka ma ok 11ohm a gorna 0.
Dało by sie odpalić ta wiertarke na jednej cewce(potrzebuje ta wiertarke do wiercenia np dziurek w laminacie, dziur w radiatorach)
Zmieniony przez - litwin91 w dniu 2010-05-26 13:49:28 |
 |
|
|
|
Tokarz357
|
|
Przepraszam, że nie odpisałem, ale forum nie chciało się otworzyć i wyskakiwał mi jakiś błąd ze stroną.
A więc tak: początek cewki 1 do sieci, koniec tej samej cewki do szczotki (tej od strony cewki); początek cewki 2 do sieci a jej koniec do szczotki. Jeśli podejrzewasz, że jakaś cewka jest spalona to pomierz je za pomocą omomierza. Co do wyłącznika trudno mi powiedzieć co gdzie jest, bo różnie to jest w różnych typach wiertarek.
Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-05-26 20:37:44
|
|
litwin91
|
|
cewke mierzylem omomierzem i na jednej jest 0 czyli jest gdzies przepalona.Na oko jest spalona bo w 2 miejscach jest przysmarzona.
Ojciec mi mowil ze gdzies jest nowy wirnik i cewki jutro poszukam jak znajde to zaloze |
 |
|
|
|
Tokarz357
|
|
No spaloną można ewentualnie nawinąć, ale to jest dość trudne, chyba, że masz nowy stojan to załóż.
Na jednej cewce nie będzie działać.
Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-05-26 22:17:36