Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1380 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Wiertarka BOSH-jak podłączyć kable? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Wiertarka BOSH-jak podłączyć kable?"   

litwin91
 Wysłana - 24 maj 2010 20:20        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, posiadam wiertarke BOSH PSB500R
0603 312 803
Moj problem miarowicei wyglada tak ze ojciec wiele lat temu wymienił w niej części(wirnik, szczotki i takie tam) na nowe lecz nie podłączył okablowania.Ogolnie nic nie jest tam podłączone.Nawet zasilanie 230V.Z silnika idzie 7 kabli plus 2 zasilajace.Nie chce podłanczać na slepo bo przy tylu kablach watpie ze trafie.Włącznik to 1CO3500

Zmieniony przez - litwin91 w dniu 2010-05-24 21:04:23

Zmieniony przez - litwin91 w dniu 2010-05-24 21:04:50

Tokarz357
 Wysłana - 24 maj 2010 22:42      [zgłoszenie naruszenia]

Z silnika 6 kabli: stojan- dwie cewki (początek i koniec) razem 4 oraz wirnik: 2 (te od szczotek). Siódmy to chyba masa do kondensatora odkłucającego. Nie wiem jak tam jest z obrotami prawo- lewo i czy jest regulacja elektroniczna, bo najprościej stojan "na krzyż" i do wirnika (szczotek), za tym wyłącznik i kręci się w jednym kierunku, aby zmienić kierunek należy ten "krzyż" odwrócić i to spełnia przełącznik prawo/lewo jeśli taki tam jest. Oczywiście rozumiem, że możesz tego nie rozumieć, bo nie potrafie tego jasno i krótko wytłumaczyć Ty dopisz to czego brakuje dokładnie albo wklej zdjęcie, a jak nie to jutro wysmaże jakiś rysunek

Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-05-24 22:44:41

Uwaga! Wypowiedź wymaga korekty fachowca!!!

litwin91
 Wysłana - 25 maj 2010 10:49      [zgłoszenie naruszenia]

Prubowałem to podłączyć w taki sposób jak są kabelki "powyginane" lecz w takiej kombinacji nie działa w ogole wiertarka.

Zmieniony przez - litwin91 w dniu 2010-05-25 10:50:18

litwin91
 Wysłana - 26 maj 2010 13:46      [zgłoszenie naruszenia]

podłączyłem tak jak pisałeś. wyjscie z wł na krzyz 2 kable do cewki, 2 kable z cewki do polaryzatora i z niego do szczotek tylko w takiej kombinacji nie działa.Przy spr probowka mam wrazenie ze tak jakby jedna cewka byla przepalona i nie przewodziła, bo na jednym wyjsciu jest caly czas napiecie a na drugim przed cewka jest a za cewka juz nie ma.Gorna cewka nie przewodzi napiecia.

dolna cewka ma ok 11ohm a gorna 0.
Dało by sie odpalić ta wiertarke na jednej cewce(potrzebuje ta wiertarke do wiercenia np dziurek w laminacie, dziur w radiatorach)

Zmieniony przez - litwin91 w dniu 2010-05-26 13:49:28

Tokarz357
 Wysłana - 26 maj 2010 20:33      [zgłoszenie naruszenia]

Przepraszam, że nie odpisałem, ale forum nie chciało się otworzyć i wyskakiwał mi jakiś błąd ze stroną.
A więc tak: początek cewki 1 do sieci, koniec tej samej cewki do szczotki (tej od strony cewki); początek cewki 2 do sieci a jej koniec do szczotki. Jeśli podejrzewasz, że jakaś cewka jest spalona to pomierz je za pomocą omomierza. Co do wyłącznika trudno mi powiedzieć co gdzie jest, bo różnie to jest w różnych typach wiertarek.

Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-05-26 20:37:44

litwin91
 Wysłana - 26 maj 2010 21:34      [zgłoszenie naruszenia]

cewke mierzylem omomierzem i na jednej jest 0 czyli jest gdzies przepalona.Na oko jest spalona bo w 2 miejscach jest przysmarzona.
Ojciec mi mowil ze gdzies jest nowy wirnik i cewki jutro poszukam jak znajde to zaloze

Tokarz357
 Wysłana - 26 maj 2010 22:01       [zgłoszenie naruszenia]

No spaloną można ewentualnie nawinąć, ale to jest dość trudne, chyba, że masz nowy stojan to załóż.
Na jednej cewce nie będzie działać.

Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-05-26 22:17:36

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Wiertarka BOSH-jak podłączyć kable?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL