Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 503 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Woltomierz AVT-2270 - dziwne zachowanie 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Woltomierz AVT-2270 - dziwne zachowanie"   

psiata
 Wysłana - 22 październik 2011 20:03        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Złożyłem wczoraj kit jak w temacie i po skalibrowaniu go wg opisu na napięcie odniesienia rzędu 1V oraz ustawieniu go na zakres 99,9V i podaniu zasilania, miernik pokazuje wciąż 1,2V a po podaniu napięcia mierzonego całkowicie głupieje tzn. pokazuje wartości bądź znacznie zaniżone, bądź znacznie zawyżone (przykład: po podaniu napięcia z prawie świeżej baterii 9V miernik zamiast ok 7V (tyle wskazuje multimetr) pokazuje ponad 20V.Miernik zasilam z zasilacza wtyczkowego o wydajności do ok.200-300mA z napięciem regulowanym 1,25V-12,5V, a pomiar jest bardzo niestabilny. Początkowo sądziłem, że to może być wina ICL7107 bądź też ICL7660, ale po podmianie tych scalaków nadal to samo, a więc nie jest to wina scalaków. Sprawdzałem też czy wszystkie elementy poprawnie wlutowałem, ale wszystko się zgadzało wg schematu. Sprawdziłem też czy nie mam jakiś zimnych lutów i tam gdzie znalazłem takowe to od ręki poprawiłem i nadal to samo. Wszystkie elementy które zastosowałem były dane oryginalnie w kicie więc nie podejrzewam, że któryś z nich jest uszkodzony. Sam już nie wiem co może być przyczyną. Brak mi kompletnie pomysłów na to co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania tego miernika. Jeśli ktoś z kolegów spotkał się z tym miernikiem i miał z nim taki sam lub podobny problem, to byłbym bardzo wdzięczny za poradę.

Jeśli potrzeba schemat wraz z opisem do tego miernika to można go znaleźć tu: [http://www.kamami.pl/dl/avt2270.pdf]. Zdjęcia przedmiotowego miernika znajdują sie w moim temacie na forum elektrody: [http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2116317.html]

Zmieniony przez - psiata w dniu 2011-10-22 20:12:04

zbysiu13
 Wysłana - 23 październik 2011 10:12      [zgłoszenie naruszenia]

Treba dalej sprawdzać miernikiem- rezystory, kondensatory, ciągłość ścieżek przy 7107.

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

psiata
 Wysłana - 23 październik 2011 17:08      [zgłoszenie naruszenia]

tzn radzi kolega poprostu wykluczyć możliwość pomyłkowego wlutowania któregoś z elementów? Wszystkie elementy montowałem wg opisu w instrukcji i wg kolejnosci lutowania w niej zawartej wiec raczej nie ma możliwości pomylki i pomyłkowego wlutowania elementów. Jeśli chodzi o kondensatory elektrolityczne i półprzewodniki to zawsze zwracam uwage na ich polaryzacje/biegunowość i kierunek lutowania. Ja podejrzewam, że może być prawdopodobnie (lecz niekoniecznie) uszkodzony helitrim w okolicy ICL 7107. Sprawdzałem ICL7660 i wszystko było w normie-napięcie wyjściowe wynosiło -5,7V a więc w granicy normy wymaganej dla iCL7107. Zasilanie ogólne układu wynosiło 5,8V i było czerpane z regulowanego zasilacza wtyczkowego i było dość stabilne więc nie podejrzewam żeby to w jakikolwiek sposob wpływało na wskazania, natomiast zauważyłem że zwiększając napięcie odniesienia do wartości ok. 1,25V wskazania na wyświetlaczu zmieniły się i zamiast 1,2-1,3V wyświetlacz wskazywał już tylko 0,9V. Niestety nie udało mi się bardziej zwiekszyć tego napięcia odniesienia żeby zejść ze wskazaniami jeszcze niżej, gdyż dalsze kręcenie helitrimem nie wnosiło już zadnych zmian. Jak zdobedę troszke funduszy to spróbuję podmienić ten helitrim na nowy i zobacze co uda mi się w ten sposo uzyskać. Układ ICL7107 jest raczej w porządku gdyż był wkładany na samym końcu do podstawki (chyba ze załatwiłem go przypadkowo ładunkiem elektrostatycznym w co raczej wątpie)podobnie jak układ ICL7660. Układy się nadmiernie nie grzeją (chyba że ICL7107 leciutko się nagrzewa jak sie poda ciut za duże napięcie zasilania-można poznąć po dotknięciu obudowy tegoż układu ręką i żarzeniu niepotrzebnych segmentów wyświetlacza). Z tym napieciem zasilania raczej nie przesadzam i staram się utrzymywać go na poziomie ok.5V aby zapewnić optymalne warunki pracy scalakom. Poza wymienionymi obserwacjami nic więcej istotnego nie zauważyłem.

boniol
 Wysłana - 23 październik 2011 20:15      [zgłoszenie naruszenia]

Zasilacz wtyczkowy z regulowanym napięciem to straszne badziewie, radzę dać stabilizator np 7805. Jeśli elementy i płytka były kpowane w avt polecam ich dokładne sprawdzenie.

zbysiu13
 Wysłana - 24 październik 2011 18:00      [zgłoszenie naruszenia]

Oczywiście warto spróbować na innym zasilaczu.
Niczego nie można wyluczać, najpierw sprawdzamy prawdopodobne przyczyny, później te zupełnie nieprawdopodobne

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-10-24 18:01:24

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

atmeg
 Wysłana - 24 październik 2011 18:25      [zgłoszenie naruszenia]

Zawsze można powrócić do korzeni.
Ps , twoje tematy robią kariere na DodzieElektrodzie .

Ten wyspecjalizowany przyrząd zapewne znałby odpowiedz dlaczego układ nie działa .
A tak powazniej to weż sie za podstawy elektroniki i próbuj składać jakieś własne ukady.Proponuje zacząć od stabilizatora z jednym trenzystorem , jednym rezystorem , jedną diodą zenera .
Sorki dzis mam taki dzien .
Fotki dobre , nie? I w temacie .

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-24 19:16:52

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

psiata
 Wysłana - 26 październik 2011 17:14      [zgłoszenie naruszenia]

Witam. Doszedłem do tego co było przyczyną takiego dziwnego zachowania sie miernika i to bez uzywania oscyloskopu jak sugerował kolega atmeg. Przyczyna okazało sie mikrozwarcie pomiedzy helitrimem a rezystorem dzielnika napiecia wejsciowego stad tez miernik szalal jak opetany.

atmeg
 Wysłana - 30 październik 2011 17:27       [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem gdzies ty sie doczytal sugesti ze musisz skozystac z oscyloskopu .Najwazniejsze porady otrzymales czyli jeszcze raz sprawdzac poprawnosc polączen i jakość zakupionej plytki .Ale napisze ci wprost - jestes facetem któremu niewarto pomagaqć . Ciesz sie ze tu są ludzie a nie roboty ktorym płacą.Oczywiście TY nie dostrzezesz ze pewne osoby 100% daly ci podpowiedz .Wez idz na elektrode .

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-30 17:29:12

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-30 17:31:42

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Woltomierz AVT-2270 - dziwne zachowanie

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL