Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1050 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Współpraca PC <---> 8051 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Współpraca PC <---> 8051"   

dartagnan
 Wysłana - 2 czerwiec 2003 13:50        | zgłoś naruszenie regulaminu

Bardzo proszę o pomoc.
Mam skontruowane urządzenie do sterowania akwarium (wł/wył światła i grzałki i karmienie o określonych porach. Konfiguracja urządzenia polega na "wymuszeniu" odpowiednich stanów na odpowiednich końcówkach.
O ile ta "zworkowa" konfiguracja działa prawidłowo wg shematu: GND/VCC(z 80c51) ----> [1,13k ohma] ----> Wejscie_8051 to nie udaje się już wymusić tych stanów podłączając złącze LPT wg. shematu LPT_port ----> [1,13k ohma] ---> wejscie_8051. Na wyjsciach LPT na pewno ustawiają się odpowiednie stany (sprawdzałem łącząc wy_LPT z GND_LPT) natomiast mikrokontroler traktuje wszystko jak "1". Jak zmusić mikrokontroler by prawidłowo "widział" stany na urz. zewnętrznych??? Czy potrzebna jest jakaś polaryzacja... albo podciągniecie ???

"d'Artagnan"

Ss
 Wysłana - 25 czerwiec 2003 01:44      [zgłoszenie naruszenia]

Wyjście danych na LPT masz na nóżkach 2 do 9 na 20 do 25 powinna być masa którą powinieneś połączyć z masą procka. Na procku przed odczytem czegokolwiek powinieneś ustawić na tym wejściu 1. I nie łączysz Portu LPT z wejściami procka za pomocą rezystorów tylko po prostu na chama jedno z drugim. I będzie działać, a jak nie chce to puść sygnał przez jakieś bramki np. 74LS00 albo chociaż przez jakieś inwertery 7406, 7408

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

Ss
 Wysłana - 25 czerwiec 2003 01:47       [zgłoszenie naruszenia]

Aaaa! Jak ustawisz na procku 1, odczytasz daną to ustaw wejścia połączone z kompem na 0. Jeśłi masz tam zworki które zwiera się do masy to rób tak zawsze! Ja kiedyś też miałem coś na zworkach i nie przestawiałem wejścia procka z 1 na 0 i ciągnęło prąd jak szalone nieźle podgrzewając stabilizator.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Współpraca PC <---> 8051

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL